Video Tezaur de monede din Evul Mediu dezgropat în Tecuci, la doar câțiva metri de o altă descoperire impresionantă. Acestea ar fi fost falsificate chiar de voievozii Moldovei
Descoperire extrem de valoroasă la Tecuci, judeţul Galaţi. Un tezaur cu peste 20.000 de monede, care datează din secolul al 17-lea, a fost găsit de niște muncitori în timpul unor lucrări în curtea bibliotecii locale. Surpriza e însă alta. Deşi monedele sunt importante din punct de vedere istoric, acestea sunt false. Arheologii au izolat zona și se aşteaptă să facă şi alte descoperiri.
"Ce multe sunt!"
Paul Ciobotaru, arheolog: "Undeva între 20-30.000."
Toate sunt însă false, spun arheologii.
Paul Ciobotaru, arheolog: "Este un tezaur important, chiar dacă monedele în sine sunt nişte falsuri, am putea spune. Sau mai bine spus nişte imitaţii realizate de domnitorul Moldovei Dabija Vodă în sec XVII."
Descoperirea a fost făcută de către muncitorii care lucrau la renovarea sălii de spectacole Ion Petrovici. Săpau un canal pentru branşarea clădirii la reţeau publică de apă, când au dat, la peste jumătate de metru adâncime, de un vas de lut plin cu monezi.
"Aici s-a descoperit."
Monedele au fost falsificate chiar de domnitorii Moldovei
Este al doilea tezaur din curtea bibliotecii locale. Primul conţinea aproximativ 15.000 de monede. Tot false.
"În partea centrală avem simbolul de pe moneda Reginei Cristina a Suediei. În partea stângă, sus, avem moneda emisă de Carol Gustav al X-lea, Carol al XI-lea al Suediei, Ioan Cazimir al Poloniei şi Frederic Wilhelm, Duce de Brandenburg, Prusia."
Daniela Alexa, muzeograf Muzeul Istorie Tecuci: "Important este că s-a descoperit un al doilea tezaur, de aceeaşi factură, pe o altă latură a aceleaşi clădirii, ceea ce ne stârnește nouă curiozitatea: de ce în acel loc?"
Istoricii spun că domnitorii Moldovei falsificau monede ca să-şi cumpere tronul sau ca să plătească mercenari. Chiar şi aşa false, aveau valoare comercială și erau folosite în tranzacții.
Cristian Căldăraru, istoric: "Este o descoperire importantă pentru cercetarea arheologică şi pentru istoria noastră."
Maria Răileanu, purtător cuvânt al Direcției de Cultură Galați: "Am dispus încetarea lucrărilor şi autorizarea cercetării arheologice a terenului pe care au fost descoperite monedele."
Monedele vor fi restaurate într-un laborator specializat și ar putea intra în proprietatea Muzeului de istorie Teodor Cincu din Tecuci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰