Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tradiţia călușerilor readuce la viaţă magia folclorului. Oamenii îi privesc uimiţi: "Îmi pare rău că nu pot şi eu, că-s bătrân"

Sute de localnici şi copii din ţinutul Orăştiei au îmbrăcat straie populare stămoșești și au făcut un spectacol cum rar mai întâlnești. Dansul tradiţional al călușerilor a devenit o tradiție pe care cei tineri o pastrează și în ziua de azi. Iar în prag de sărbători, aceștia au reușit să readucă la viață magia folclorului transilvănean.

de Redactia Observator

la 16.12.2024 , 09:17

Localnicii din ţinutul Orăştiei s-au pregătit deja de sărbătorile de iarnă. Îmbrăcaţi în straie populare, tinerii transilvăneni au dansat şi au colindat aşa cum numai ei ştiu să o facă. "Şi sigur ne ajută foarte mult pe fiecare dintre noi atunci când primim în casele noastre aceste cete de căluşari, ne introduce în acel spirit al Crăciunului", spune Ovidiu-Laurenţiu Bălan, primar Orăştie.

"Sperăm că şi anii care vin vor găsi aceşti oameni la fel de inimoşi şi la fel de dornici de a păstra tradiţiile noastre", a declarat Ciprian Roman, manager Centrul de Cultură şi Artă Hunedoara.

Obiceiurile zonei sunt cunoscute pentru autenticitatea și farmecul lor, iar colindătorii se mândresc că pot să împărtășească cu ceilalți ce au mai frumos în zonă. "E tradiţie care se dă din tată în fiu şi la fel merge din generaţie în generaţie", a precizat un căluşer.

Vezi și

Festivalul a reușit să strângă și în acest an sute de oameni, care au fost impresionaţi de spectacolul inedit. "În fiecare an particip la acest festival, este deosebit. Este foarte important ca tradiţia să meargă mai departe. Este ceea ce ne reprezintă identitatea noastră naţională", crede o femeie. "Îmi pare rău că nu pot şi eu că-s bătrân", oftează un bărbat.

Printre cei care s-au bucurat de atmosfera de sărbătoare a fost şi Ministrul Familiei, Natalia Intotero. "Poporul român îşi doreşte şi reuşeşte să ducă mai departe tradiţia noastră", a declarat Natalia Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Dansul căluşerilor face parte din patrimoniul UNESCO, încă din anul 2005 şi este una dintre cele mai importante tradiţii din folclorul românesc. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Evenimente » Tradiţia călușerilor readuce la viaţă magia folclorului. Oamenii îi privesc uimiţi: "Îmi pare rău că nu pot şi eu, că-s bătrân"