Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tradiţii de Sf. Constantin şi Elena. Peste 1,8 milioane de români şi-au sărbătorit astăzi onomastica

Sărbătoare mare astăzi: Sfinţii Constantin şi Elena, protectorii creştinismului. La Catedrala Patriarhală din Capitală, Moaştele Sfinţilor Împăraţi au fost scoase din biserică pentru ca pelerini să se poată ruga la ele. Şi ca orice zi de sărbătoare, ea vine cu o mulţime de tradiţii şi obiceiuri. Iar cei peste 1,8 milioane de români care poartă numele sfinţilor au astăzi un motiv în plus de petrecere. 

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 21:43

Sute de oameni s-au adunat de dimineaţă la Catedrala Patriarhală din Capitală, care poarta hramul sfinților Constantin și Elena. 

Anaida Glujdea, reporter Observator: Credincioșii au venit din toate colțurile țării și chiar ale lumii pentru a se închina moaștelor sfinților împărați Constantin și Elena. Oamenii stau la coadă chiar și zeci de minute, pentru a se ruga pentru sănătate și pentru liniște sufletească.  

Femeie: Mai ales că trebuie să nasc, mai am puţin şi o binecuvântare de la Sfinţii Împaraţi întotdeauna e bine-venită. 

Vezi și

Unii credincioşi au venit şi din străinătate

Pe acelaşi subiect

Unii credincioşi au venit tocmai din Marea Britanie sau chiar din Statele Unite.

Femeie: Locuiesc în America şi am venit în vacanţă. Mă simt foarte bine în această credinţă pe care am dobândit-o de la părinţii mei şi de la bunicii mei.

Credincioşii s-au putut închina la moaşte până în această seară, la ora 20. Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena sunt consideraţi de creştini protectorii credinţei. 

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: Nu în ultimul rând, Sfinţii Constantin şi Elena sunt legaţi de descoperirea crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul IIsus Hristos. 

Obiceiuri şi superstiţii de Sf. Constantin şi Elena

La Suceava, după slujbă, credincioşii care poartă numele sfinţilor au fost celebraţi şi ei. 

Adrian Duțuc, preot: În primul rând îi sărbătorim liturghic şi apoi cei care poartă numele se sărbătoresc şi onomastic.

Legate de această zi sunt şi câteva obiceiuri şi superstiţii. Nu se munceşte la câmp, iar conform tradiţiei păstorii urcă astăzi cu oile sus pe munte. Vor coborî cu ele abia de Sfânta Marie Mare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Tradiţii de Sf. Constantin şi Elena. Peste 1,8 milioane de români şi-au sărbătorit astăzi onomastica