Antena Meniu Search
x

Video Tradiţiile de Sânziene, respectate cu sfinţenie: Tinerele au împletit cununi pentru a vedea dacă se mărită. Cum funcţionează obiceiul

Ziua Iei a unit mii de oameni, în Gorj. Au îmbrăcat cele mai frumoase costume populare și au sărbătorit cămașa cu altiță într-un decor special, lângă Coloana Infinitului. Petrecerea s-a mutat apoi, la Hobița, acasă la Brâncuși. Au cântat, au jucat și au pus în valoare meșteșuguri străvechi. Iar în Bistriţa Năsăud mai multe fete au împletit cununi de sânziene. Tradiţia spune că acestea sunt aruncate pe casă, iar cununile care cad sporesc şansele de măritiş, în anul următor, pentru fetele care le-au aruncat.

de Redactia Observator

la 25.06.2023, 09:23

În jurul Coloanei fără Sfârșit, s-au prins în horă peste 100 de tineri îmbrăcați în straie populare. Cele mai frumoase șase cămăși populare au fost premiate cu câte 500 de lei. Juriul a avut de ales din zeci de veșminte înscrise în concurs.

"Cântăm, jucăm, ne simțim bine.

Cât de veche e ia pe care o purtați?

Foarte veche, peste suta de ani.''

Pe acelaşi subiect

Ziua iei a fost ocazia perfectă ca meșterii populari și artiștii plastici să facă o șezătoare ca pe vremuri și să-i învețe pe cei mai tineri meșteșuguri aproape uitate. Doamna Liliana țese covoare la război de mic copil. De ziua iei, a îmbrăcat unul dintre cele mai vechi costume din lada de zestre.

Liliana Arapu, meșter popular: Este foarte vechi. Este cămașa soacrei bunicii mele de mireasă. Le-am găsit în lada de zestre.

Daciana Ungureanu: Sunt foarte fericită astăzi să sărbătorim cămașa noastră cu altiță. Eu, despre ea, spun că este o bucățică din istoria țării noastre.

Naiștii de la Școala Populară din Târgu Jiu au des turnee în afara țării. Mărturisesc că, de fiecare dată, străinii rămân impresionați de sunetul naiului și al fluierului românesc.

Ștefan Popescu, naist: Ne văd foarte bine pentru că naiul, fluierul este al nostru, al românilor.

Tradiţia care le indică tinerelor dacă se mărită sau nu

De ziua Sânzienelor, în Bistriţa, la Muzeul Judeţean zeci de femei au împletit coroniţe din flori de sânziene. 

"Se fac coroniţele şi mai poi se aruncă pe casă şi dacă rămâne pe acoperiş se zice că te măriţi.'' 

Legenda spune că Sânzienele sunt 10 fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri și câmpii, iar noapte se întâlnesc într-o horă și dau puteri vegetației, care, mai apoi, devin plante bune de vindecat bolile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Tradiţiile de Sânziene, respectate cu sfinţenie: Tinerele au împletit cununi pentru a vedea dacă se mărită. Cum funcţionează obiceiul