Antena Meniu Search
x

Video Tragediile prin care a trecut actorul Doru Ana. Fetiţa lui a murit lovită de maşină pe Podul Grant

Doliu în lumea teatrului. Actorul Doru Ana s-a stins din viaţă noaptea trecută la vârsta de 68 de ani. De-a lungul carierei sale artistice, a interpretat zeci de roluri memorabile în teatru şi film şi a marcat generaţii de actori, ca profesor al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti. Viaţa sa a fost însă marcată de un şir lung de tragedii, despre care puţini ştiu.

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 16:27

Vezi și

O carieră impresionantă în spate, de peste 40 de ani în lumea teatrului, nenumărate roluri în filme şi seriale, şi totuşi, o recunoastere mai mică decât alţi colegi de breaslă. Este povestea actorului Doru Ana.

"Am 70 de roluri în teatru şi n-am avut nicodată o fotografie în revista Teatrul. Aşa a fost destinul meu", spunea acesta.

Un destin care i-a adus roluri în filme mari precum "Occident", "Moartea domnului Lăzărescu", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", dar şi seriale îndrăgite de public precum "Fructul oprit"sau"Adela". Extrem de modest şi autocritic, actorul şi-a jucat cu devotament fiecare rol. "Tot timpul mai şi văd. A, acolo degeaba zic ei că a ieşit bine, mai puteam să fac ceva", spunea el.

Ca profesor, a îndrumat generaţii de studenţi la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care i-a tratat de la egal la egal, ca prieten şi coleg.

Pe acelaşi subiect

"Când lucrez aici cu ei, eu nu mai sunt în ipostaza de profesor. Eu sunt colegul lor", mărturisea regretatul actor.

Dramele regretatului actor Doru Ana

Puţini ştiu că, în afara scenei şi a universităţii, viaţa artistului a fost marcată de un şir de tragedii. Şi-a pierdut tatăl în adolescenţă, iar femeia iubită i s-a stins în braţe. Dar tragedia care i-a marcat viaţa a fost moartea singurului său copil. Fiica sa, pe nume Măriuca, a murit la doar șapte ani, în urma unui accident de mașină.

"Am trăit o tragedie în viața asta, mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumătate, a călcat-o mașina pe Podul Grant, pe 1 ianuarie. Cred că îți dai seama ce au însemnat primii ani de după moartea ei. Toată lumea „La mulți ani, La mulți ani”, noi făceam parastase că ni s-a prăpădit copilul. Asta s-a întâmplat în ’95. Nu mă feresc să vorbesc de ea. Încerc să păstrez o legătură cu acest copil care nu și-a trăit decât o bucățică de viață", a spus actorul în cadrul unei emisiuni televizate. 

Moartea fiicei sale nu a fost singura dramă prin care a fost nevoit să treacă actorul Doru Ana. La 25 de ani şi-a pierdut tatăl, iar la 35 de ani şi-a pierdut soţia în urma unei bătălii cumplite cu cancerul, iar la 53 de ani a murit şi cel mai bun prieten al său. 

"La 25 de ani, exact în ziua în care îmi dădeam examenul de stat, maşina cu sicriul tatălui meu era în faţa şcolii. La 35 de ani mi-a murit în braţe femeia iubită, de cancer. La 40 şi ceva de ani mi-a murit co­pilul călcat de maşină. La 53 mi-a murit cel mai bun prieten. Când el a murit am simţit că pierd jumătate din mine. Am făcut meseria aceasta cu plăcere, cu bucurie dezvăluia actorul în trecut", a mărturisit el.

Au urmat ani de chin, în care actorul şi-a regăsit cu greu calea şi liniştea. 

"Ieşeam într-o seară de la un spectacol şi mă şi gândeam..Cât de fericit plec eu acasă pentru că sala era în delir la finalul "Scrisorii pierdute". Cea mai frumoasă parte este aia când s-a terminat spectacolul şi sala strigă "Bravo" şi e în picioare şi aplaudă", a spus actorul, cu simplitate, despre pasiunea care nu l-a părăsit niciodată. 

Actoria a rămas singura lui iubire adevărată.

Viaţa şi cariera actorului Doru Ana

Doru Ana, actor de teatru şi film, s-a născut la Bucureşti, la 28 februarie 1954. A absolvit în 1980 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, la clasa profesorilor Olga Tudorache şi Florin Zamfirescu, potrivit site-ului CineMagia. A fost profesor universitar doctor la departamentul Arta Actorului de la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC.

În teatru a interpretat peste 50 de roluri, precum Bufonul Tocilă din comedia "Cum vă place" de W. Shakespeare, Cebutakin din "Trei surori" de Cehov, sau Zaharia Trahanache din "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale. A jucat pe scenele Teatrului Bulandra, Teatrului de Comedie, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Ion Creangă, precum şi pe scenele unor teatre din Braşov, Sibiu, Ploieşti, indică site-ul https://www.cinemagia.ro/.

A jucat, de asemenea, în zeci de filme. Primul film în care a fost distribuit a fost "Egmont" (1977). Alte roluri notabile a interpretat în producţiile "Terminus paradis" (1998), "Marfa şi banii" (2001), "Umbre" (2019), mai notează acelaşi site. A mai jucat în filme precum: "Viraj periculos" (1983), "Primăvara bobocilor" (1985), "Marea sfidare" (1990), "Stare de fapt" (1996), "Transfer de personalitate" (1996), "Occident" (2002), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2007), "Francesca" (2009), "După dealuri" (2012), "Live" (2015), "Ultima zi" (2016), "Fructul oprit" (2018), "Adela" (serial TV, 2021), "Căutătorul de Vânt" (2022).

A primit două nominalizări la Premiile Gopo la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar pentru rolurile din ''Cealaltă Irina'' (2010) şi ''Visul lui Adalbert'' (2013).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Evenimente » Tragediile prin care a trecut actorul Doru Ana. Fetiţa lui a murit lovită de maşină pe Podul Grant