Antena Meniu Search
x

Patru bolnavi au murit la Spitalul Târgu Cărbunești. Unitatea a rămas fără oxigen mai multe ore, nu a fost defecțiune

Situaţie critică la spitalul COVID din Târgu Cărbuneşti, după ce instalaţia de oxigen s-a oprit în această dimineaţă. Patru persoane au murit după oprirea instalației de oxigen, una dintre ele după transferul la un alt spital. În spital erau internați 150 de pacienți cu Covid, dintre care circa 90 necesitau suport de oxigen, iar 15 erau la ATI.

de Redactia Observator

la 22.10.2021, 18:08

Vezi și

A fost activat codul roşu la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, după ce pacienţii COVID au rămas fără oxigen. Instalaţia s-a oprit brusc, la 6 dimineaţa, iar bolnavii care erau ventilaţi nu au mai putut respira. Patru oameni care erau internaţi pe secţia de Terapie Intensivă au murit, iar 21 de pacienţi au fost transferaţi spre alte spitale. O firmă privată trebuia să alimenteze spitalul cu oxigen, din două în două zile, potrivit managerului. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Spitalul Târgu Cărbunești. Concentratorul nu era defect, ci nu avea oxigen

"Firma care trebuia să asigure oxigenul trebuie să vină din două în două zile, dar în această dimineaţă nu a mai venit. Concentratorul nu era defect, ci nu avea oxigen." a declarat relatat reporterul Observator Alin Stan.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Spitalul din Târgu Cărbunești sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

Pe acelaşi subiect

Aparţinător: "Nu ne zice nimeni nimic, nu se ştie absolut nimc. Câţi au fost duşi la Târgu Jiu, câţi mai sunt de dus care au murit care au trăit, nu ştim nimic."

Medici şi asistente care aleargă cu pacienți prin curte, cozi de ambulanțe care preiau bolnavi și rude disperate care cer explicații. Este haosul creat după ce în jurul orei 6:30 instalația de oxigen din spitalul Târgu Cărbuneşti nu a mai funcționat. Cadrele medicale i-au ținut pe pacienți în viață cum au putut. 

Rudă: "E nepotul meu, nu este in stare foarte gravă, dar are susţinere de oxigen, formă usoara. Am primit telefon că în jurul orei 6-7 s-a întamplat ceva şi am înţeles că e vorba de o avarie, fiind foarte solicitat oxigenul. Este imprevizibil la cât de mult se foloseşte oxigenul nu ştie nimeni, da?

Manager spital: "Ne-am folosit de buteliile cu oxigen pe care le aveam în Terapie Intensivă, în urgenţă şi celelalte secţii." 

Abia după o oră, la ora 7:35 a fost activat planul roşu intevenţie. Doi pacienți au murit imediat după ce a fost oprit oxigenul, iar altul a decedat chiar în ambulanța care îl transfera la spitalul din Târgu Jiu.

Firma care aprovizionează cu oxigen spitalul a venit abia după patru ore

Manager spital: "După discuțiile pe care le-am avut cu asistenta șefă de la Terapie Intensivă nu știu dacă leagă lipsa oxigenului 1,2,3,5 cu decesul lor. Eu l-am anunțat pe domnul Malacu, pe domnul prefect, pe directorul DSP.  Nu știu transportorul. Cred că după vreo oră (n.r. a răspuns la telefon).

Manager spital: "Acel stocator avea.. firma respectivă putea să vadă în orice moment nivelul de oxigen. Trebuia să vina când era scăzută cantitatea de oxigen."

"Pe mine m-a anunţat directorul DSP şi imediat am sunat şeful ISU. În jur de ora 7:00" a spus Marcel Iacobescu, prefect.

Firma care aprovizionează cu oxigen spitalul a venit abia după patru ore. Peste 20 de pacienţi cu COVID-19 de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti au fost transferaţi la patru spitale din Gorj şi Dolj. Potrivit ISU Gorj, cei mai mulţi au fost duşi la Spitalul din Târgu Jiu - 13, dintre care unul a decedat. Totodată, şapte au ajuns la Spitalul din Rovinari, unul la Spitalul CFR Craiova, iar doi la Spitalul din Novaci.

Pacienții, aduși înapoi

Problema cu stația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești a fost rezolvată, iar pacienții transferați vor fi transportați înapoi, a anunțat prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu. Întrebat care a fost cauza problemelor apărute la alimentarea cu oxigen vineri dimineața, acest a spus: „Sunt fel de fel de informații, n-aș vrea să speculez”.

A murit un al patrulea pacient de la Spitalul Târgu Cărbunești, rămas fără oxigen pentru bolnavii de COVID

Un alt pacient de la secţia ATI a Spitalului din Târgu Cărbuneşti, transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce unitatea medicală a rămas fără oxigen pentru bolnavii de COVID, a murit vineri. „Din păcate, a mai fost înregistrat un deces în rândul pacienților transferați de la Spitalul Târgu Cărbunești. Este vorba despre o femeie în vârstă 62 de ani. A fost adusă în stare gravă la SJU, intubată și cu saturație mică de oxigen. In cursul după amiezii, a suferit un stop cardiac și nu a răspuns la manevrele de resuscitare efectuate de medici”, au transmis reprezentanții Spitalului Târgu Jiu, unde pacienta era internată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Patru bolnavi au murit la Spitalul Târgu Cărbunești. Unitatea a rămas fără oxigen mai multe ore, nu a fost defecțiune