Antena Meniu Search
x

Video Trupele NATO vor fi retrase din Afganistan. 600 de militari români se întorc acasă în următoarele luni

La 20 de ani de la izbucnirea conflictului din Afganistan, soldaţii americani şi ai celorlalte armate din NATO se vor întoarce acasă. Inclusiv cei 600 de militari români. Decizia a fost luată de preşedintele Joe Biden şi a fost aprobată de Alianţa Nord-Atlantică. În mod simbolic, data oficială a retragerii va fi 11 septembrie. 

Vezi și
  • Trupele NATO vor fi retrase din Afganistan. Sute de militari români se întorc acasă

Procesul de retragere al trupelor NATO din Afganistan va desfăşura în mai multe etape. Toţi militarii ar trebui să fie retraşi până la 11 septrembrie 2021, dată cu puternică încărcătură simbolică pentru că marchează 20 de ani de la atacurile teroriste din Statele Unite. Acel moment a reprezentat şi începutul conflictului din Afganistan. Militari americani şi britanici au fost trimişi să lupte cu gruparea Al-Qaeda şi susţinătorii talibani. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Am ajuns la concluzia că este timpul să punem capăt celui mai lung război al Statelor Unite. Este timpul ca trupele americane să vină acasă! 

Aproape 10.000 de soldaţi NATO sunt în prezent în Afganistan

Încă de anul trecut, Statele Unite şi talibanii au semnat un acord care prevedea închierea conflictului în baza respectării anumitori termeni. Aproape 10 mii de soldaţi NATO sunt în prezent în Afganistan. 2 mii 500 dintre ei sunt americani. Chiar dacă trupele vor fi retrase, liderul de la Casa Albă a declarat va sprijini ţara Afganistanul, dar nu militar. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Plănuim să finalizăm retragerea tuturor trupelor în câteva luni. Orice atac taliban asupra trupelor noastre în această perioadă va fi întâmpinat cu un răspuns puternic.

La summitul online a participat şi ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă. Acesta a precizat pe pagina sa de Facebook că cei peste 600 de militari români aflaţi în Afganistan se vor întoarce acasă în următoarele luni. În cei aproape 20 de ani de la trimiterea trupelor în Afganistan, 27 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » Trupele NATO vor fi retrase din Afganistan. 600 de militari români se întorc acasă în următoarele luni