Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tudor Sava este "spotter" şi urmăreşte avioanele pe cer încă de când avea 14 ani. Cum se desfăşoară vânătoarea pentru o imagine perfectă

Iubesc avioanele şi fotografia şi fac artă din surprinderea imaginii perfecte. Vânătorii de imagini sau "plane spotters" au găsit locul ideal din România pentru pasiunea lor. Aeroportul din Braşov le oferă cadrul perfect, cu Bucegii şi Piatra Craiului în fundal. 

de Claudiu Loghin

la 10.08.2024 , 21:28

Timp de câteva secunde, un vânător de imagini nu respiră pentru a surprinde imaginea perfectă. Tudor urmăreşte avioanele pe cer de la 14 ani, iar în copilărie a fost pasionat de trenuri. De când s-a deschis, însă, aeroportul de la Braşov s-a dedicat total noii pasiuni. 

"Pentru noi, este și o oarecare bucurie, o relaxare, când suntem numai noi, cu camera, eventual trei prieteni, în câmp, lângă pistă sau, în cazuri mai fericite, cum e aici, la Brașov, lângă platformă. Dar e și acea senzație pe care o dă aviația, când suntem noi și avionul, la câțiva metri distanță și auzim motorul, vedem cum decolează", spune Tudor Sava, spotter.

Cum se desfăşoară o vânătoare de imagini pentru un "spotter"

Vezi și

"Spotteri", cum sunt numiţi vânătorii de imagini, se pregătesc temeinic pentru o şedinţă foto: urmăresc aplicațiile publice de monitorizare a zborurilor sau a convorbirilor dintre piloți si turnul de control. 

Pe acelaşi subiect

Așa arată o sesiune de vânătoare de imagini, pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav. Evident, decolarea și, iată, aterizarea sunt momentele cele mai importante ale acestei vânători de imagini. Iar la Brașov cadrul natural de fundal e unul cu adevărat memorabil.

"Sunt Măgura Codlei, munții în sud, deci în zona de aeroport e un pic altceva decât un cer simplu", spune Radu Lăncrănjan, spotter.

Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav funcționează de pe 15 iunie, anul trecut, după o investiţie de aproximativ 140 de milioane de euro. Pentru "plane spotters", locul e nepreţuit. Munţii Bucegi, Piatra Craiului, Postăvarul sau Măgura Codlei sunt decorul perfect pentru fotografii fabuloase. 

"În exterior, ei s-au organizat și au locurile lor cele mai propice, de unde filmează și fotografiază, iar de săptămâna trecută am convenit să permitem accesul și în interior, bineînțeles cu documentele aferente și în regim controlat", spune Constatin Albu, director aeroport.

În străinătate, vânătoarea de imagini în preajma aeroporturilor este sport cu tradiţie. Cele mai spectaculoase locuri pentru pasionaţi sunt în Los Angeles, pe plaja Nai Yang din Phuket şi lângă aeroportul din insula grecească Skiatos. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Tudor Sava este "spotter" şi urmăreşte avioanele pe cer încă de când avea 14 ani. Cum se desfăşoară vânătoarea pentru o imagine perfectă