Tudorel Toader, anunț de ULTIMĂ ORĂ despre extrădarea lui Sebastian Ghiță
Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat, în această dimineaţă, că actele de la instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă în cazul lui Sebastian Ghiţă sunt în curs de traducere și s-a declarat convins că vor fi gata „în termenul legal”.
Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat, în această dimineaţă, că actele de la instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă în cazul lui Sebastian Ghiţă sunt în curs de traducere și s-a declarat convins că vor fi gata „în termenul legal”.
„Ele sunt la traducător de multă vreme. Din momentul în care am început să primim documente, aveam traducătorii pregătiți. Probabil în scurt timp vor fi gata. Eu sunt convins că va fi gata în termenul legal”, a spus Tudorel Toader la sediul ministerului.
Ministerul Justiţiei anunţa, vineri, că a primit documentele transmise de către instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă în cazul lui Ghiţă, cererea de extrădare şi documentele însoţitoare urmând să fie transmise autorităţilor din Serbia, după finalizarea traducerilor.
Tot vineri, premierul Sorin Grindeanu declara, la Brăila, că a stat de vorbă cu ministrul Justiţiei despre extrădarea lui Sebastian Ghiţă din Serbia şi a primit asigurări că toate procedurile se desfăşoară normal, iar extrădarea va fi făcută în momentul în care toate aceste demersuri sunt finalizate.
- Băsescu anunţă PRĂPĂDUL: Armata americană nu va putea apăra niciodată o ţară ca România!
- Acuzat că e homosexual, căsătorit cu o femeie cu 24 de ani mai în vârstă! SECRETELE lui Emmanuel Macron,...
- Horoscopul zilei: 24 Aprilie 2017
- CUTREMUR în România, în urmă cu puţin timp. Seismul s-a produs în Vrancea, la 73,5 de kilometri adâncime
- ANUNŢ IMPORTANT pentru toţi angajaţii din România! Modificări de ULTIMĂ ORĂ anunţate de ministrul Finanţelor
Autorităţile sârbe au anunţat, în rumă cu o săptămână, că Sebastian Ghiţă a fost arestat în Republica Sârbă, în 14 aprilie, pe o perioadă de 18 zile, în vederea extrădării. Mesajul a fost transmis pe canalul de cooperare poliţienească Interpol abia în 17 aprilie, din cauza unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad, potrivit Poliţiei Române.
Poliţia Română a precizat, marţi, că schimbul de date şi informaţii cu autorităţile din Serbia şi Slovenia au dus la reţinerea lui Sebastian Ghiţă, iar toate procedurile au fost coordonate de către procurorul de caz încă din noaptea în care fostul deputat a fost reţinut la Belgrad, fiind respectate normele legale în astfel de situaţii.
Sebastian Ghiţă are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, în 10 ianuarie, de instanţa supremă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova. Fostul deputat a fost dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată, în 15 aprilie, de Biroul Interpol despre reţinerea lui Ghiţă în Serbia şi a verificat dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat.
Sebastian Ghiţă mai are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, iar în acest caz, Curtea de Apel Ploieşti a constatat, marţi, că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădarea fostului deputat, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că instituţia a pregătit procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, dar trebuie să aştepte de la instanţe încheierea verificării legalităţii, pentru a putea începe procedurile de aducere în ţară, fără respectarea acestor etape existând riscul ca procedura să fie "lovită de nulitate şi să profite de ea cine are interesul să profite".
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.
De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal în alte trei dosare de corupţie: dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012; dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în care sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma; dosarul care vizează contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale Teamnet International şi Asesoft International.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰