Antena Meniu Search
x

ULTIMA ORĂ: Fondul NN, AMENDĂ URIAŞĂ în scandalul pensiilor private!

Ion Giurescu, reprezentantul ASF, a anunţat amenzi uriaşe în scandalul pensiilor private. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis astăzi sancționarea NN Pensii cu o amendă contravețională cu 1% din valoarea capitalului social, respectiv cu suma de 750 de milioane de lei.

Ion Giurescu, reprezentantul ASF, a anunţat amenzi uriaşe în scandalul pensiilor private. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis astăzi sancționarea NN Pensii cu o amendă contravețională cu 1% din valoarea capitalului social, respectiv cu suma de 750 de milioane de lei.

De asemenea, şefa Fondului a fost amendată cu suma de 100 de milioane de lei.

„În urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04 către participanții la acest fond, am hotărât de ieri să avem o audiere a Consiliului de Administrație a Fondului NN de pensii private format din trei persoane: Marius Daniel Popescu, Raluca Ioana Țintoiu, Mădălina Ecaterina Duncan. Fac precizarea că dna Raluca Ioana Țintoiu este și directorul general al societății NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concendiu, respectiv Marius Daniel Popescu.

În urma audierilor, concluziile au fost următoare: având în vedere circumstanțele create de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii privat din România, Consiliul ASF a sancționarea NN Pensii cu amendă contravețională cu 1% din valoarea capitalului social, respectiv cu suma de 750 de milioane de lei.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizării dnei Raluca Țintoiu în calitate de director general al NN Pensii, precum și cu o amendă contravenționale de 100 de milioane de lei”, a declarat Ion Giurescu.

Marţi, NN Pensii şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

"În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziţie (site, mass-media, e-mail), te vom ţine la curent cu informaţiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii", este mesajul primit de clienţi.

Fondul mai arată că sistemul actual de pensii este rezultatul unei reforme începute în 2007 ca răspuns la presiunile demografice şi economice tot mai mari asupra sistemului public de pensii, că pensiile private obligatorii au fost gândite în acest nou sistem ca o formă de economisire individuală, pe termen lung, cu obiectivul de a suplimenta veniturile la pensie şi că guvernele au amânat în mod repetat creşterea contribuţiei la Pilonul II din cauza presiunilor asupra bugetului public.

"Banii acumulaţi la pensia ta privată obligatorie, din contribuţia ta şi din rezultatele investiţiilor realizate de noi, îţi aparţin exclusiv ţie, mai este spus în mesajul către clienţi", se mai arată în mesajul către clienţi.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajaţii în vârstă de până la 35 de ani şi opţional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani. Banii acumulaţi de actualii salariaţi pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care aceştia o vor primi de la stat.

Prin lege, Guvernul s-a angajat ca această cotă să ajungă la 6% în 2016, însă majorarea cotelor a fost amânată de mai multe ori, astfel că, în acest an, contribuţia este de 5,1%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » ULTIMA ORĂ: Fondul NN, AMENDĂ URIAŞĂ în scandalul pensiilor private!