Un cetăţean l-a pus în dificultate pe Florin Cîţu, venit să constate dezastrul provocat de inundaţii: "Gândiţi-vă dacă vine o viitură pe barajul exploatării cu cianuri de la Roșia Montană"

De Redactia Observator.
Publicat: 18.07.2021, 22:20.
Actualizat: 18.07.2021, 23:23

Premierul Florin Cîţu a fost duminică, 18 iulie, în comuna Ocoliş pentru a vedea proporţiile dezastrului provocat de viituri şi pentru a le da asigurări oamenilor vor avea parte de sprijinul Guvernului.

Un cetăţean l-a pus în dificultate pe Florin Cîţu, venit să constate dezastrul provocat de inundaţii: "Gândiţi-vă dacă vine o viitură pe barajul exploatării cu cianuri de la Roșia Montană"

Facebook / Florin Citu

Unul dintre cetăţeni i-a atras atenţia premierului că dacă o asemenea viitura ar lovi barajul explotării cu cianuri de la Roşia Montană, catastrofa ar fi uriaşă.

"Sunt sigur că o să luați măsuri pentru că este o catastrofă fără precedent, în timp de pace, aici în satul acesta. Sper ca drumul acesta să fie refăcut, la fel ca și celelalte drumuri, pentru că e important pentru oameni să poată circula cu animalele. Gândiți-vă dacă pe barajul exploatării cu cianuri de la Roșia Montană vine o viitură de tipul ăsta. Chiar acum a fost o viitură în această perioadă acolo, gândiți-vă că soarta României este în joc", i-a transmis bărbatul premierului Cîțu, potrivit AbrudInfo.ro. Florin Cîţu a replicat că deja a fost discutat acest subiect, iar Guvernul va lua măsuri ca un astfel de eveniment să nu se întâmple.

Ministrul Culturii anunţă că dosarul Roşia montană va fi discutat la UNESCO în 25 iulie: În proporţie de 99% acesta poate fi aprobat

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţă că dosarul Roşia Montană va fi discutat peste o săptămână la UNESCO, el arătând că în proporţie de 99% acesta poate fi aprobat. „Se cam ştie care e cursul aceste integrări în patrimoniul internaţional UNESCO. Vorbim de parafare, practic trebuie oficializată această integrare, nu există acolo anumite dubii dacă ar trebui sau nu integrat în patrimoniul internaţional UNESCO din partea lor”, a declarat ministrul, potrivit news.ro.

„Dosarul Roşia Montană va fi discutat pe 25 iulie în şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial”, a anunţat ministrul Culturii duminică seară, la Digi 24. Întrebat care sunt şansele ca zona să fie introdusă în patrimoniul mondial UNESCO, ministrul a explicat că acestea sunt foarte mari, fiind vorba mai degrabă de o formalitate.

„99% pentru că se ştie deja părerea experţilor din acele comisii de specialitate şi în momentul în care a fost analizat dosarul şi discuţiile care au urmat - Institutul Naţional al Patrimoniului este în permanentă consultare cu cei de a UNESCO, în plus şi specialişti români sunt membri ai acestor comisii internaţionale – aşadar se cam ştie ca care e cursul aceste integrări în patrimoniul internaţional UNESCO. Vorbim de parafare, practic trebuie oficializată această integrare, nu există acolo anumite dubii dacă ar trebui sau nu integrat în patrimoniul internaţional UNESCO din partea lor”, a adăugat ministrul Culturii.

Acesta a explicat că procedura de integrare a zonei Roşia Montată a fost reluată de către Guvernul PNL. Întrebat care este mandatul său din partea Guvernului, Gheorghiu a răspuns: „Doar nu am reluat o procedură ca în şedinţa finală să venim cu o altă poziţie decât cea pe care am avut-o când ne-am exprimat dorinţa, pentru că în momentul în care depui dosarul, e clar că îţi exprimi dorinţa de a intra”.

Acesta a reclamat ceea ce a numit „comunicare ambiguă” în ceea ce priveşte dosarul Roşia Montană, arătând că există politicieni care „pledează pentru o începere cât mai grabnică a mineritului acolo”. Gheorghiu a precizat că „integrarea în UNESCO şi mineritul nu sunt două chestiuni care se exclud una pe cealaltă”, însă a atras atenţia asupra faptului că, nu se ştie cum se pot propaga eventuale cianuri depozitate acolo în caz de inundaţii. „La cum au decurs lucrurile eu cred că pe 25 iulie vom asista la integrarea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a adăugat ministrul Culturii.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI