Antena Meniu Search
x

Video Un elev suspectat de trafic de droguri în licee povesteşte "vizita" mascaţilor: "Mama le-a făcut cafea. E obişnuită săraca"

Şapte liceeni au fost reţinuţi în ancheta drogurilor vândute la colegii din Bucureşti. Judecătorii i-au considerat pericol public. Suspecţii au recunoscut senini că perioada tezelor şi a bacalaureatului erau cele mai bune pentru încasări - adolescenţii căutau narcotice ca să îşi potolească emoţiile. Mărturii în exclusivitate, obţinute de la elevi, arată că vânzările de droguri riscă să devină ceva obişnuit în liceele din Capitală.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 22.03.2023, 17:25

Vezi și

Printre adolescenţii arestaţi pentru trafic de droguri este şi fiul expertului de la DNA. Trei liceeni, inclusiv băiatul secretarului de stat de la Externe, au primit libertate condiţionată. Sunt obligaţi să anunţe la Poliţie fiecare mişcare, altfel, ajung şi ei în arest. 

Judecătorii au luat decizile după ce au primit de la procurori lista drogurilor găsite acasă la suspecţi. Tot la percheziţii, mascaţii au găsit şi cântare folosite de traficanţi. Părinţii, însă, nu au văzut dovezile care erau sub privirile lor.

Mărturia unui tânăr suspect

Suspect: De ce au venit la mine acasă? Să mă controleze, nu ştiu, să îmi ia pulsul. Mama ce să zică săraca... le-a făcut cafea. E obişnuită săraca. Mi se pare nedrept ce se întâmplă aici. Adică iau o grupare de puştani. Ce ne văd? Pablo Escobar, El Chapo? Se mai fumează o iarbă... toată lumea fumează. E trafic de droguri că ne vedem şi noi seara să fumăm un joint?

Pe acelaşi subiect

Procurorii anti-mafia spun că dealerii-elevi au ajuns să îşi cunoască toţi clienţi fie în școli, fie prin rețelele de socializare. Vindeau cocaina cu 500 de lei gramul, iar canabisul, cu 50. Mai mulţi liceeni au mărturisit, sub protecţia anonimatului, că traficanţii-colegi încep să fie un fenomen în şcolile capitalei. 

Elev: Sunt elevi care distribuie, care cumpără, uneori vin fumați la școală. Din ce știu eu, e vorba de iarbă. Își caută printre elevi alți potențiali cumpărători.

Cel puţin un elev din 10 s-a drogat măcar o dată

Cel puţin un elev din 10 s-a drogat măcar o dată, spun statisticile oficiale. Numărul tinerilor care au încercat stupefiantele ar fi însă mult mai mare, spun ONG-urile care luptă împotriva dependenţei. Numai reţeaua arestată astăzi vindea narcotice în şapte licee din Bucureşti, majoritatea în topul celor mai bune - printre ele Goethe, I.L.Caragiale şi Jean Monnet.

Discuţie reporter - elevă:

Reporter: Știu profesorii de toată treaba asta?

Elevă: Diriginta m-a văzut că stau cu ăia doi și i-a zis mamei mele, dar nu fac nimic în privința asta, nu i-a exmatriculat. 

Reporter: Ce i-a spus?

Elevă: Că stau cu consumatori.

Reporter: Tu ai consumat vreodată?

Elevă: Da.

Directoarea liceului Ion Luca Caragiale, unde se inflitraseră dealerii-elevi, conform anchetatorilor, nu este uimită. Spune, însă, că autorităţile trebuie să dea şcolii mai multă putere ca să lupte cu fenomenul. 

Andreea Bodea, director I.L. Caragiale: Schimbând regulamentele și redându-i școlii posibilitatea să sancționeze disciplinar grav abaterile de orice fel. Consumatori de droguri sunt în toate școlile și punct. Sunt peste tot și este în creștere consumul.

Între teribilismul specific vârstei şi sclavia într-o reţea de dealeri de droguri nu este decât un pas spune preşedintele unui ONG care încearcă să îi salveze pe dependenţi de viciul distrugător. 

Gigel Lazăr, președinte CIADO: Unii dintre ei sunt chiar dependenți și devin cărăuși doar ca să își procure doza zilnică. Cu certitudine vorbim despre o rețea întreagă.

Procurorii anti-mafia continuă ancheta, ca să ajungă la cartelurile care aprovizionau cu droguri dealerii-liceeni. Vânzătorii din şcoli riscă până la 12 ani de închisoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un elev suspectat de trafic de droguri în licee povesteşte "vizita" mascaţilor: "Mama le-a făcut cafea. E obişnuită săraca"