Antena Meniu Search
x

Video Un fragment de istorie, păstrat ca o operă de artă. Cum arată acum conacul boierului care a dus României supranumele de "Grânarul Europei"

Pământ frământat de istorie, poveşti transmise din generaţie în generaţie şi artă. Pe scurt, o mostră din atmosfera idilică de la conacul Barbu Drugă din Dolj. În locurile unde odinioară erau aşezate carele pline cu cereale, stau acum opere ale artiştilor români.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 10.07.2022, 20:15

Vezi și

La doar 75 de kilometri de Craiova, în comuna Cetate, se află Conacul lui Barbu Drugă, important boier şi negustor din secolul 19, recunoscut ca fiind cel care a adus României renumele de Grânarul Europei. Boierul a făcut un port în zonă, iar imediat negustorii din toată Europa au venit pe Dunăre să cumpere grâu şi porumb de la noi. "Aici era o magazie cu grâu, de primea grâu de la oamenii din comune, veneau cu carele, locuiau aici câte o săptămână, două. Ajuta toţi oamenii din sat. Care nu avea peste iarnă ce să mănânce venea şi îi dădea. Îi dădea produse, îi dădea să-şi ţină copiii", a declarat Maria Gârtea.

Maria Gârtea are 75 de ani şi amintirea anilor de glorie ai conacului îi aduce lacrimi în ochi. Tatăl ei avea doar 14 ani când a venit să lucreze la moşia lui Barbu Drugă. Impresionată de poveştile acestuia, i-a călcat pe urme. Iar acum le găteşte artiştilor care vin să organizeze expoziţii aici. La aproape un secol şi jumătate de când a fost ridicat, Conacul lui Barbu Drugă, dar şi moşia pe care o străjuieşte nu au îmbătrânit, s-au învăluit în schimb într-un cuceritor şi fascinant aer de poveste. Un loc în care tranziţia spre artă este absolut firească. Cum Barbu Drugă a fost posesorul unei impresionante colecţii de opere de artă, moştenitorii s-au gândit să dea o nouă utilitate conacului cu formă dreptunghiulară. L-au readus la viaţă prin expoziţii de artă contemporană.

"Din 2007, mai bine spus 2008, am reuşit să fac rezidenţe de artişti în fiecare vară circa 4 până la 8 artişti şi asta am continuat de-a lungul anilor şi aşa s-a născut parcul de sculptură, şi Cetate a devenit un loc de artă din România şi din Oltenia", a declarat Ioana Grevers, moştenitoarea. "Mi se pare un concept foarte interesant, da... să aduci cultura la ţară într-un spaţiu atipic. E un loc, e un loc foarte poetic... Cetate. Eu am impresia că e soare tot timpul, că e frumos şi că e soare", a declarat Simona Nuţiu Gradu, fiica lui R Nuţiu artist plastic. Moştenirea lăsată de Barbu Drugă a fost recuperată parţial în 2004. Conacul şi cele 30 de hectare din jurul lui s-au întors la familia boierului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Un fragment de istorie, păstrat ca o operă de artă. Cum arată acum conacul boierului care a dus României supranumele de "Grânarul Europei"