Antena Meniu Search
x

Exclusiv Un individ din București pozează pe sub fustele femeilor, la metrou și pe stradă. Poliția a fost anunțată, după ce imaginile au apărut pe Instagram

Un posibil agresor sexual se ascunde în spatele unui cont de Instagram. Vânează femei pe stradă şi în metrou, face poze pe ascuns sub fuste şi rochii, iar apoi publică fotografiile pe reţeaua de socializare. Reporterii Observator au descoperit şi au urmărit contul timp de o săptămână şi au sesizat autorităţile.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 10.03.2021, 19:32

Vezi și
  • Răspunsul autorităților e la fel de şocant ca fapta în sine: individul nu poate fi pedepsit pentru că nu avem legi care să-l sancţioneze. În alte ţări ar fi fost trimis după gratii

Peste 150 de poze cu zeci de femei necunoscute. Rochii, fuste, dresuri. Picioare dar şi chipuri. Un album realizat în doar două săptămâni de un individ ce se ascunde sub un pseudonim pe Instagram. Demersul nu e nicidecum unul artistic, din fotografii reiese clar că urmăreşte femei necunoscute şi le fotografiază în mod repetatat şi de la distanţă mică, uneori cel mult doi metri. În metrou, pe stradă sau chiar la intrarea în bloc.

"Cu ce drept... sunt şocată, sincer, genul ăsta de oameni ar trebui închişi. Mi s-a întâmplat doar de două ori.. mă rog "doar" de două ori...  Le-am spus, i-am atenţionat, le-am zis să ştiţi că am văzut asta vă rog să ştergeţi. Bineînţeles că au negat", povestește o victimă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Individul se plimbă nestringherit prin București și face tot mai multe victime.

Andreea Rusu, ONG pentru drepturile femeilor: Vedem femeile drept o bucată de carne, le sexualizăm foarte mult. Faptul că purtau fuste sau faptul că se îmbrăcau într-un mod "provocator" se poate susţine că "şi-au cerut-o".

Hărțuitor la metrou, cu voia legii

Mai grav, în România, nu poate fi tras la răspundere conform codului penal. Nu este hărţuire sexuală şi nici măcar hărţuire.

Cristian Ene, avocat: Doar în situaţia în care o persoană ar fi urmărită de mai multe ori şi fotografiată de mai multe ori de aceeaşi persoană atunci am putea vorbi de o posibilă infracţiune de hărţuire. Persoana respectivă se poate simţi ameninţată sau hărţuită.

Andreea Rusu, ONG pentru drepturile femeilor: Este vorba despre hărţuire sexuală. Este vorba despre fotografii făcute fără consimţământ cu tentă sexuală menite să le umilească şi să le evalueze în mediul online diferite persoane, ceea ce este cu siguranţă inaaceptabil şi ar trebui inclus în legea pe hărţuire sexuală stradală.

Victimele pot deschide doar procese in civil şi pot cere daune morale în instanţă. Doar că individul trebuie găsit mai întîi. 

Reporterii Observator au anunţat poliţia şi conducerea Metrorex

Nici într-o parte, nici în cealaltă nu există nici o altă sesizare în acest sens. În lipsa unor plângeri ale victimelor, oamenii legii ar putea să se autosesizeze, să-l găsească pe individ înainte să dispară, să şteargă contul sau să facă altele cu aceleaşi conotaţii. Până atunci, ce putem noi să facem este să reclamăm astfel de conturi către Facebook sau Instagram, pentru a le închide.

Un astfel de comportament este pedepsit cu închisoare în alte ţări din Europa, cum ar fi Scoţia, Ţara Galilor şi Anglia.

Ioan Oltean, avocat în Scoţia: Pedepsele care se pot da merg până la doi ani de închisoare. Uneori se poate pleca de la o simplă glumă, alteori avem de-a face cu persoane care au anumite tulburări. Nu este rar ca o persoană care începe cu astfel de lucruri să ajungă să înfăptuiască acţiuni de natură sexuală mult mai grave.

Mai mult, la alţii, toţi cei prinşi sunt introduşi automat şi într-un registru naţional al agresorilor sexuali. Vom avea şi noi un astfel de registru, dar cel mai devreme în iunie 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Un individ din București pozează pe sub fustele femeilor, la metrou și pe stradă. Poliția a fost anunțată, după ce imaginile au apărut pe Instagram