Meniu
Search
x

Update Un MiG 21-LanceR și un elicopter IAR-330 Puma, prăbușite lângă Cogealac. MApN: 7 militari au murit

Dublă tragedie aviatică, în România. Un MiG 21-Lancer românesc s-a prăbușit lângă localitatea Cogealac, din județul Constanța, după ce a dispărut de pe radare. Un elicopter IAR-330 Puma, care a decolat de urgență spre zona posibilului impact, a dispărut și el de pe ecranele militarilor de la sol. Pilotul elicopterului primise ordin să se întoarcă, din cauza vremii nefavorabile, dar nu a mai apucat. Aparatul s-a izbit de sol și a luat foc, lângă localitatea Gura Dobrogei, iar cei 7 militari de la bord au murit. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe.

De Daniel Murărescu la 02.03.2022, 23:58

UPDATE 23:30 - Mesaj de condoleanțe transmis de Klaus Iohannis, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 2 martie 2022, un mesaj de condoleanțe în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța.

"Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar. În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase", a transmis șeful statului.

UPDATE 23:20 - Șapte militari au murit după prăbușirea elicopterului IAR-330 Puma

Pe acelaşi subiect

"În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005. 

             

Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.

Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom. Operațiunile de căutare –salvare a pilotului aeronavei MiG 21-LanceR sunt încă în desfășurare. Ministrul Apărării Naţionale și șeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor", a transmis MApN.

UPDATE 22:40 - Mesajul ministrului Apărării, Vasile Dîncu

"Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom", a scris Vasile Dâncu pe Facebook.

"Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR", se arată în mesajul ministrului Apărării.

UPDATE 21:50 - Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit lângă localitatea Gura Dobrogei

Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit. Cei cinci militari de la bord nu au supraviețuit. Informațiile sunt în curs de confirmare și actualizare. Accidentul aviatic a avut loc la câțiva kilometri distanță de Baza Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, iar MApN nu a făcut vreo legătură între prăbușirea celor două aparate și războiul din Ucraina.

UPDATE 21.35 - Elicopter IAR-330 Puma, prăbușit după ce a plecat în căutarea MiG-ului

Ministerul Apărării a confirmat că elicopterul IAR-330 Puma, trimis de urgență să verifice dacă se confirmă prăbușirea MiG-ului, a dispărut de pe radare. Pilotul raportase condiții nefavorabile de zbor.

Comunicatul MApN: "Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR. Vom reveni cu detalii".

Din primele informații, avionul de luptă efectua o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, atunci când a pierdut legătura cu turnul de control. Imagini filmate lângă localitatea Gura Dobrogei:

"Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei", a transmis MApN.

Avionul MiG 21-Lancer decolase de la Baza Mihail Kogălniceanu. S-ar fi prăbușit lângă Cogealac

Toate informațiile duc către o posibilă prăbușire, undeva în apropiere de Cogealac. De altfel, a fost mobilizat de urgență un elicopter IAR-330 Puma, precum și echipajele ISU Dobrogea.

"Avionul MiG 21-Lancer decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă. Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile", au mai transmis reprezentanții Armatei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Un MiG 21-LanceR și un elicopter IAR-330 Puma, prăbușite lângă Cogealac. MApN: 7 militari au murit