Antena Meniu Search
x

Video Un nou incident grav la Petromidia, după tragedia de acum o lună. Un angajat dezvăluie detalii şocante despre condiţiile în care lucrează

Din nou flăcări, fum şi panică la Petromidia. La doar 2 ani de la ultimul incendiu de proporţii în care au pierit trei oameni şi la mai puţin de o lună de la moartea altor doi angajaţi, o nouă explozie zguduie rafinăria. Sub protecţia anonimatului, angajaţii vorbesc despre problemele grave de pe platformă, care le pun vieţile în pericol. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie. Un pompier a fost rănit.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 21.06.2023, 19:19

Vezi și

În urmă cu scurt timp, o explozie puternică a avut loc la Petromidia. Planul roşu a fost activat. Iar unii muncitori au fost nevoiţi să sară gardul pentru a se salva. Au urmat momente de haos şi groază. Zeci de muncitori care erau la lucru în momentul exploziei au fost evacuaţi de urgenţă din rafinărie. "Au fost mai multe explozii repetate. După aceea am părăsit zona, calm, cu toţi colegii", spune un angajat. Deflagraţia s-a produs în jurul orei 15:00 la o instalaţie. Imediat a izbucnit şi un incendiu puternic. Flăcările înalte de câţiva metri au înghiţit totul în jur, iar norul gros şi negru de fum a putut fi văzut de la kilometri distanţă, chiar şi de turiştii de pe plaja din Năvodari.

În iulie 2021, la Petromidia, trei oameni şi-au pierdut viaţa

"Am văzut un nor de fum şi atât. Având în vedere că bate fumul spre oraş, vântul spre oraş, am zis că norul toxic nu ajunge la noi", spune un bărbat. Oamenii din zonă au primit un mesaj de avertizare RO-Alert. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie. La misiune au intervenit o sută de pompieri constănţeni. În sprijinul lor au venit alte patru autospeciali din Ialomiţa, Tulcea şi Călăraşi, dar şi patru roboţi se stingere din Bucureşti-Ilfov. "Din primele informaţii pe care le avem, se pare că incendiul a izbucnit la instalaţia de hidrocracat. Intervenţia este una foarte dificilă din cauza locaţiei care este una foarte periculoasă", a declarat AnaMaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului, dar nu a fost dusă la spital. În timplul misiunii, un pompier a fost rănit. "Avem un coleg care prezintă traumatisme la picior şi a fost transportat la Spitalul Judeţean Constanţa", a declarat AnaMaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea. Sub anonimat, angajaţii Petromidia au trimis, pe Fii Observator, imagini filmate zilele trecute care arată că pe platformă există probleme care pun viaţa angajaţilor în pericol. Ar fi scăpări mari de gaze şi echipamente de lucru vechi şi ruginite.

"Gaze avem peste tot, condiţiile de muncă sunt nişte condiţii de muncă foarte grele, detectoarele de gaze ţiuie întruna. Ne-am săturat să le ţinem pornite, pentru că ţiuie foarte tare. Nu putem să lucrăm, nu mai auzim staţiile dacă ţinem detectoarele de gaze pornite. Marea majoritate a reviziilor sunt făcute doar pe hârtie, dar în teren utilajele nu sunt schimbate", a declarat un angajat al Petromidia, sub protecţia anonimatului. "Nu au înregistrat modificări semnificative ale parametrilor. Nici măcar nu au fost creşteri, benzen, toluen, particule respirabile, toate cele 5-7 elemente pe care le măsoară staţiile respective", a declarat Silviu Coșa, prefectul judetului Constanţa.

În iulie 2021, la Petromidia, trei oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au suferit arsuri grave după o explozie la una dintre instalaţii, urmată de incendiu uriaş. Compania a fost amendată atunci cu 50.000 de lei. Iar luna trecută, o femeie şi un bărbat au murit după ce au căzut accidental într-un bazin cu azot adânc de 15 metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Un nou incident grav la Petromidia, după tragedia de acum o lună. Un angajat dezvăluie detalii şocante despre condiţiile în care lucrează