Antena Meniu Search
x

Video Explozie urmată de incendiu la Petromidia. Flăcările au fost stinse, dar pericolul nu a trecut

O explozie urmată de incendiu a avut loc miercuri la Petromidia, în județul Constanța. Fumul gros se vede de la depărtare, de pe plaja de la Năvodari. A fost activat planul roşu de intervenţie în tot judeţul şi a fost emis Ro-Alert. Incendiul a izbucnit la instalaţia de hidrocracat. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 21.06.2023, 18:36

Vezi și

Muncitorii care lucrau la rafinăria Petromidia în momentul producerii exploziei urmate de incendiu au fost evacuați. Fumul gros produs de incendiu se vede de pe plaja de la Năvodri. Deocamdată nu se cunoaște cauza izbucnirii incendiului și nici dacă sunt victime.

Incendiul stins după trei ore

După trei ore, incendiul de la rafinăria Petromidia nu se mai manifestă cu flacără, transmite ISU Constanța. „La fața locului, echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanțe periculoase. Până la acest moment, nu au fost identificate victime. La acest moment, incendiul nu se mai manifestă cu flacăra”, transmite ISU Constanța.

Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, pompierii anunță că personalul tehnic al obiectivului acționează pentru golirea instalației, iar forțele de intervenție continuă acțiunile de răcire.

Pe acelaşi subiect

Compania Rompetrol Rafinare transmite că incendiul izbucnit miercuri după-amiază la rafinăria Petromidia a avut loc în instalaţia de Hidrocracare Blândă, la finalul unor lucrări de mentenanţă specifice și precizează că nu sunt victime.

Ştire iniţială: O explozie urmată de incendiu a avut loc miercuri la Petromidia, în județul Constanța. Fumul gros se vedea de la depărtare, de pe plaja de la Năvodari. Potrivit ISU Constanţa, incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Totodată, la nivelul județului Constanța a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele  din teren vor fi suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF. 

 Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Un subofiţer ISU, rănit la un picior

Un subofiţer ISU aflat la locul incendiului izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia prezintă traumatism la un picior şi va fi transportat la spital, iar un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la picioare, dar a refuzat transportul la spital, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Conform purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, din primele informaţii incendiul a izbucnit la instalaţia de hidrocracat, iar intervenţia pompierilor este una foarte dificilă, ei focalizându-se acum pe localizarea focului şi lichidarea acestuia. "Până la această oră nu au fost identificate victime. Avem informaţii că au fost trei angajaţi pe instalaţia de hidrocracat care, din fericire, se pare că s-au autoevacuat atunci când a avut loc explozia", a spus Ana Maria Stoica.

Autospeciala cu roboţi din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov, în prima misiune

Totodată, autospeciala cu roboţi din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov a fost alocată la misiunea de stingere a incendiului care a izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. "Acest mijloc performant de intervenţie a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deţinute asigură, pe lângă eficienţa intervenţiei, protecţia echipajelor operative în misiuni complexe", precizează IGSU.

Totodată, echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanţe periculoase, mai arată sursa menţionată. Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum la instalaţia de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficienţă a misiunii de stingere la nivelul judeţului Constanţa a fost activat Planul roşu de intervenţie, informează IGSU. Potrivit sursei citate, până la acest moment nu au fost identificate victime.

Nu sunt înregistrate depăşiri ale calităţii aerului

Direcţia vântului în zona Rafinăriei Petromidia va fi Est-Sud-Est, ceea ce înseamnă că fumul din incendiul de acolo se îndreaptă spre mare iar în momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri de particule în calitatea aerului, a declarat, miercuri, Mihai Drăgan, director de Comunicare în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

"Conform modelelor de prognoză de la Administraţia Naţională de Meteorologie, direcţia vântului va fi Est-Sud-Est. Asta înseamnă că fumul se îndreaptă către mare, ceea ce este un lucru foarte bun şi va da timp echipelor de intervenţie să stingă deflagraţia produsă fără să existe pagube. Noi monitorizăm în timp real calitatea aerului şi cetăţenii o pot face de pe aplicaţia Calitateaer, pe care o pot descărca şi vedea în timp real toate staţiile din judeţul Constanţa. Avem şi o staţie la Năvodari şi în Municipiul Constanţa. În momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri ale particulelor şi asta înseamnă calitate a aerului în limitele normale, acolo. Important este ca cetăţenii să respecte toate instrucţiunile pe care colegii noştri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le emit, mesajele Ro-Alert etc", a explicat Drăgan, potrivit Agerpres. Reprezentantul Ministerului Mediului a adăugat că specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se vor deplasa la Rafinăria Petromidia pentru a analiza situaţia.

Al doilea incident în ultima lună 

Acesta este al doilea incident în ultima lună produs la Petromidia, după ce, în a doua jumătate a lunii mai două persoane au căzut într-un bazin. Unul dintre cei doi angajaţi, un bărbat, a murit la scurt timp, iar femeia fusese dusă la spital și a murit ulterior. Bărbatul de 55 de ani şi femeia de 37 de ani lucrau la prepararea stabilizatorului pentru producția de granule de polimeri, a anunţat compania. Accidentul s-a produs în cadrul unei manevre uzuale de lucru, la instalaţia de polipropilenă. Astfel că acolo a fost trimis inclusiv un echipaj CBRN. Cei doi muncitori au fost scoşi din bazinul plin de azon, adânc de 15 metri, la scurtă vreme după ce apelul a fost dat la poliţie. Amândoi au fost scoşi în stare inconştientă.

În 2021, o altă explozie care a avut loc la Rafinăria Petromidia a dus la moartea a trei persoane. Compania a fost sancţionată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Explozie urmată de incendiu la Petromidia. Flăcările au fost stinse, dar pericolul nu a trecut