Antena Meniu Search
x

Prima amendă pentru Petromidia, după explozia devastatoare ce a dus la moartea a trei angajați. Tragedia, considerată "accident major"

KMG International, grupul deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, a fost amendat cu 50.000 de lei de către Garda Națională de Mediu, după explozia de la Rafinăria Petromidia. Deflagrația de la începutul lunii iulie, ce a dus la decesul a trei persoane, a fost încadrată în categoria accidentelor majore.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 19.07.2021, 11:06

explozie la Rafinăria Petromidia
Colaj: imagini surprinse în timpul și imediat după explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari - Observator (arhivă)

Comunicat Garda Națională de Mediu: În data de 02.07.2021, pe platforma Petromidia – Uzina Rafinărie, s-a produs un accident la una dintre instalații, constând într-un incendiu, generat de o explozie la un echipament. Incendiul s-a manifestat violent, cu flacără puternică și degajări mari de fum negru. 

Din momentul producerii incidentului, au fost luate măsuri de oprire controlată a tuturor instalațiilor tehnologice, în prezent activitatea de producție fiind suspendată temporar. În timpul evenimentului, o persoană a decedat iar 4 persoane au fost rănite. Având în vedere acest fapt, conform prevederilor Legii nr. 59/2016, accidentul se încadrează drept accident major

În data de 15.07.2021, s-a finalizat acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale din punct de vedere al mediului de către titularul de activitate, comisarii GNM – CJ Constanța constatând că nu au fost nerespectate prevederile art. 5, alin. (1), lit.a din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, fapt pentru care a fost aplicată sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 50.000 lei.

De asemenea, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanșarea incendiului și refacerea documentelor impuse prin actul normativ menționat anterior, în vederea evitării producerii în viitor a unui alt accident.

La această dată este în desfășurare o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, urmând ca organele de cercetare să se pronunțe la finalizarea acesteia.

A murit şi al doilea angajat Petromidia transferat în Germania, după explozia de la rafinărie

Al doilea angajat al Petromidia transferat în Germania, după explozia de la începutul lunii, a murit sâmbătă seara. "Din păcate, cu regret vă confirmăm faptul că al doilea angajat Rompetrol Rafinare - transferat anterior la o unitate medicală specializată din Germania, a decedat în cursul serii trecute, în ciuda tuturor eforturilor depuse de personalul medical. Toată susținerea noastră merge către familia colegului decedat", au transmis reprezentanții Petromidia Năvodari.

Vă reamintim că unul dintre angajaţii Rafinăriei Petromidia a murit în urma exploziei, iar alţi doi au murit într-un spital din Germania. Aceștia fuseseră transferaţi în străinătate tocmai în speranţa că dacă primesc îngrijiri de specialitate ar putea scăpa cu viaţă.

Filmul exploziei de la Rafinăria Petromidia. Am fost aproape de o catastrofă

Au fost clipe de groază pe litoral, la începutul acestei luni. O instalaţie de la rafinăria Petromidia a explodat şi deasupra plajelor a aparut o ciupercă uriaşă de fum negru. Ore bune, până la stingerea flăcărilor, salvatorii au stat în mijlocul unei bombe cu ceas. Nu se cunosc cauzele exploziei, dar Rompetrol spune că ar fi vorba de o defecţiune tehnică.

O explozie trimite unde de şoc pe tot litoralul. Mii de turişti privesc înmărmuriţi fumul gros care iese valuri din rafinăria Petromidia. Pe cer, se ridică o ciupercă uriaşă de fum înecăcios, care s-a putut vedea şi de la 10 kilometri distanţă. La baza ciupercii, flăcările mistuie totul în jurul lor.

Un martor la explozie a povestit pentru Observator clipele de groază. A fost la 500 de metri de rafinărie când s-a zguduit pământul.

Sandu Iordache, martor: Când am văzut explozia, toată lumea a început să fugă. A fost haos foarte mare şi panică, pentru că ne-a fost frică să nu ne prindă şi pe noi. Era un miros puternic de gaze acolo în zonă şi nu se putea respira.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Prima amendă pentru Petromidia, după explozia devastatoare ce a dus la moartea a trei angajați. Tragedia, considerată "accident major"