Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un poliţist rupe tăcerea în cazul torturilor de la Secţia 16. Cum ar fi fost protejaţi interlopii de colegii lui: ''Şefii le cereau să evite piaţa Reşiţa''

În plin scandal la Secţia 16, un coleg al agenţilor cercetaţi pentru tortură rupe tăcerea. Poliţistul a dezvăluit, în exclusivitate pentru Observator, că nu aveau voie să calce pe teritoriile stăpânite de grupările interlope. Aşa ar fi ajuns traficanţii de droguri, carne vie şi ţigări să facă legea în sectorul 4 al Capitalei. Asta în timp ce poliţiştii erau ocupaţi să chinuie şi să umilească oameni nevinovaţi.

de Laurenţiu Rădulescu

la 01.04.2021 , 19:30

  • Un poliţist al agenţilor cercetaţi pentru tortură rupe tăcerea
  • Omul vorbeşte despre cum traficanţii de droguri, carne vie şi ţigări să facă legea în sectorul 4 al Capitalei

Bucureşti, Sector 4 - fieful celor mai periculoase grupări interlope din ţară. În această zonă, se dă o luptă permanentă pentru teritoriu. Aici, ar trebui să intervină poliţiştii de la două secţii: Secţia 15 şi deja celebra secţie 16.

Clanul Sportivilor, cunoscut pentru reglările de conturi în stradă cu săbii şi pistoale, deţine supremaţia în cartierul Berceni, dar şi mai multe proiecte imobiliare. Cea mai sângeroasă luptă în stradă a avut loc acum doi ani în Piaţa Constituţiei. Un bărbat a murit împuşcat.

Clanul Ştoacă, înfrăţit cu Sportivii, acoperă Şoseaua Giurgiului, Bulevardul Obregia şi Piaţa Reşiţa. Piaţa este unul din cele mai importante puncte pe harta contrabandei cu ţigări. Clanul Gruia, implicat în traficul de droguri, controlează cartierul Progresul.

Vezi și
Pe acelaşi subiect

''Presiunea este foarte mare. La sectorul 4 acest clan al sportivilor este foarte mare. Are legături cu lumea politică.''

O spune un poliţist care lucrează la Secţia 15, aflată în aceeaşi rază de acţiune cu agenţii secţiei 16. Povesteşte, sub anonimat, cum erau protejaţi interlopii de colegii lui.

''Şefii le cereau să evite piaţa Reşiţa pentru că deranjau acolo. Existau presiuni din parte conducerii subunităţii şi chiar mai de sus. Nu erau lăsaţi să îşi facă treaba.''

Val de acuzaţii la adresa poliţiştilor de la secţia 16 din Capitală

Aşa că oamenii legii îşi făcuseră un obicei din a tortura oameni nevinovaţi. Ruxandra Vasile venea de la o nuntă când poliţiştii au încolţit-o. Au trântit-o la pământ, au încătuşat-o şi au sechestrat-o în maşina de poliţie pentru că nu avea buletinul la ea.

Ruxandra Vasile, victimă: Două ore în care m-au înjurat fara oprire. Îi intrebam de ce faceti asta. Îmi spuneau pentru că putem şi pentru că aşa vrea...un organ al lui. Fiind 1 noaptea, erau pietoni, s-a apropiat cineva şi i-au spus: pleacă că este drogată. Îmi spuneau continuu că sunt drogată. Sunt drogată, sunt drogată, zdreanţă. 

La începutul lunii, o altă victimă povestea tortura la care el şi un amic au fost supuşi de aceiaşi oameni în uniformă, în toamnă. Şi el şi prietenul lui au murit la scurt timp după ce torţionarii lor au fost arestaţi. Unul ar fi avut o problemă medicală mai veche, altul ar fi luat, subit, o supradoză.

Mihai Ghiorghe, victimă: Cel în vârstă a făcut necesităţile fiziologice pe braţul stâng, eu rugându-l să nu facă asta. Şi tot a făcut-o. Mi-a spus, uite ce poate să facă Poliţia Română. 

Cel mai în vârstă dintre poliţiştii părtaşi la chinuirea lor este Viorel Şeicaru, şef de tură la Secţia 16 şi lider de sindicat. 

Iulian Surugiu, preşedinte onorific sindicat poliţie: Sectorul 4 e un sector destul de greu, mai ales zona aceea a Secţiei 16, 24, Progresul, Reşiţa, Berceni. Dar asta, repet, nu dă voie nimănui să încalce legea.

Lucian Bode, ministrul de Interne: Vă asigur că la secţia 16 voi face ordine. Aştept rezultatele corpului de control. 

Nouă poliţişti de la Secţia 16 sunt cercetaţi, trei dintre ei, în arest la domiciliu.

Laurenţiu Rădulescu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Un poliţist rupe tăcerea în cazul torturilor de la Secţia 16. Cum ar fi fost protejaţi interlopii de colegii lui: ''Şefii le cereau să evite piaţa Reşiţa''