Video Un sfert dintre bătrânii României, singuri spre sfârşitul vieţii: "Nimeni nu îi vrea"
În România, 1 din 4 vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, majoritatea fiind chiar abandonaţi de familii. Iar luna decembrie, o lună a bucuriei, a cadourilor şi a timpului petrecut alături de cei dragi ar putea aduce speranţă şi un zâmbet pe chipurile brăzdate de vreme ale seniorilor de lângă noi. În judeţul Bihor, un tânăr s-a ambiţionat să ajute persoanele vulnerabile cu alimente sau lemne.
Cu gândul la copiii plecaţi peste hotare de ani buni, bătrânii ajung să petreacă sărbătorile singuri şi trişti. Doamna Eva are 74 de ani și locuiește în Ogești, județul Bihor. Şi-a găsit adăpost într-o încăpere a căminului cultural, după ce casa ei s-a dărâmat. Cu geamul crăpat la ușă, când intri în prima încăpere, temperaturile sunt exact ca afară. Într-o altă încăpere, nu mai mare de 6 metri pătraţi, doarme și își gătește... ce apucă, când apucă.
Un sfert dintre bătrânii României, singuri spre sfârşitul vieţii
Reporter-Doamna Eva: Cine vă trece pragul acum, de sărbători?
- Nimeni nu mai trece pragul, puiul meu. Absolut nimeni. Şi dacă aş avea 5 mii de lei pe lună ca să le dau, nimeni nu îi vrea pe bătrâni şi nu îi ajută nimeni. Fiecare cu familia lui.
- Împreună și dincolo de moarte: Doi soți, căsătoriți de 79 de ani, au murit unul după altul, la doar câteva...
- ''Nu-mi părăsesc soţia!'' Doi bătrânei, căsătoriţi de 63 de ani, au murit împreună după ce un incendiu...
- Povestea unui bătrân de 87 de ani, păcălit de aşa-zişii specialişti în biorezonanţă cu 10.000 de lei: "Nu...
La câţiva kilometri distanţă stă doamna Silvia. Locuiește într-o casă mică, din chirpici. E singură, după ce fiica și băiatul au luat drumul străinătății și au uitat de ea. A lucrat la fostele CAP-uri, dar a rămas fără pensie, pentru că s-a îmbolnăvit. Acum trăieşte doar din ajutorul social de 140 de lei. Cu iarna care bate la uşă, doamna Silvia se gândeşte cu groază că s-ar putea să nu aibă cu ce să-şi încălzească odaia.
Silvia Cosma: E aici o pădure. Tot m-am mai dus şi am adus aşa, câte un lemn. Acum, dacă dă neaua nu mai putem merge. Nu ştiu cum o să fie iarna asta. Ori o să fie bine, ori o să fie rău. Nu ştiu ce o să fie.
Pentru cele două femei, Mădălin a fost un înger păzitor în ultimii ani. Un tânăr care are ca principal scop să ajute comunitatea şi mai ales pe oamenii în vârstă şi vulnerabili. A solicitat sprijin de la mai mulţi oameni prin intermediul online-ului, pentru a face pachete consistente sau pentru a-i ajuta pe bătrâni cu lemne de foc.
Mădălin Carțiș-reporter: Acţiunile de anul trecut, comparativ cu cele de anul acesta... e mult, mult mai greu. Oamenii nu mai sunt receptivi, nu mai sunt empatici.
- Eşti asociaţie? Sau eşti pur şi simplu...
- Nu, sunt iniţiator. Sunt Mădălin care nu se lasă până nu îşi atinge scopul, să rezolve problema care i se aduce la cunoştinţă.
- De unde această încăpăţânare?
- Din dorinţa de a ajuta!
Un sfert dintre bătrânii din România rămân singuri spre sfârşitul vieţii. Mulţi dintre ei sunt marginalizaţi de familii când se îmbolnăvesc sau când nu mai sunt de ajutor şi ajung să moară prematur din cauza lipsei de îngrijire şi a depresiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰