Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un tren care a plecat din Cluj a deraiat în Budapesta. Presa din Ungaria a criticat condiţiile în care erau transportaţi pasagerii

Un tren InterCity care a plecat din Cluj-Napoca a deraiat la intrarea în Budapesta. Cinci vagoane au sărit de pe şine, însă, din fericire, nu au fost raniti. Traficul feroviar din Ungaria este dat peste cap de mai bine de 24 de ore. Autorităţile maghiare au anunţat că Gara de Est din capitală va fi închisă pe o perioadă nedeterminată. 

de Alex Prunean

la 26.08.2024 , 19:43

Sute de pasageri au trăit spaima vieţii când trenul InterCity 74 a sărit de pe şine, la intrarea în Gara de Est din Budapesta. Cinci vagoane au deraiat imediat după ce mecanicul de locomotivă a frânat garnitura. "Fiţi atenţi, ce frumos e. Nici măcar nu mai suntem pe linie. Totul e rupt aici. Fii atent! Aproape că ne-am răsturnat cu trenul. Aşa a deraiat, ca un 'animal', deşi suntem aproape de Keleti (n.r. Gara de Est)", spune un pasager.

Ancheta ar putea primi sprijin şi din partea autorităţilor române

După ce şi-au revenit din şoc, oamenii au coborât cu bagajele din vagoanele avariate. Au sărit un gard pentru a putea ajunge în oraş. Pasagerii au declarat anchetatorilor că au simţit o smucitură puternică iar apoi unul dintre vagoane s-a învârtit şi a mers câţiva metri pe două linii simultan, de-a latul. "Ne aflăm lângă Gara Keleti şi, după cum vezi, în spatele meu încă se face cercetarea la faţa locului şi ridicarea epavei. Toată noaptea s-a lucrat pentru degajarea liniei", a declarat Scharner Felix, jurnalist din Ungaria. Trenul plecase din Cluj-Napoca ieri dimineaţă, la 9 fără un sfert şi avea de parcurs un drum de peste 11 ore.

Vezi și

Cele 7 vagoane ale garniturii aparţin unui operator de transport maghiar, dar de aici, din Gara Cluj şi până în Vama Curtici au fost tractate de o locomotivă CFR. La frontieră, aceasta a fost schimbată cu una din ţara vecina, iar mecanicul e tot un angajat al companiei feroviare de stat din ungaria, MAV. Presa maghiară a pus accent pe condiţiile în care erau transportaţi pasagerii din Cluj-Napoca. Primele trei vagoane ale trenului sunt vechi de peste 50 de ani şi nu au aer condiţionat, au spus jurnaliştii. "Prezum că ceea ce s-a anunţat este adevărat, că s-au găsit nişte probleme la vagoane, nu datorate vechimii, ci datorate unor probleme de întreţinere, de cote care s-au ajuns să nu mai fie în toleranţele admise pentru exploatarea feroviară", a declarat Laurenţiu Dumitru, AGIFER.

Ancheta ar putea primi sprijin şi din partea autorităţilor române. "Există incheiat un acord de cooperare cu autoritatea naţionala de siguranta din Ungaria. În baza acordului respectiv, se furnizează anumite informaţii", a declarat Petru Bogdan, directorul ASFR. Compania feroviară maghiară a anunţat că va închide pe o perioadă nedeterminată Gara de Est din Budapesta. Programul mai multor trenuri a fost afectat, iar anumite trasee au fost mutate pe cale rutieră, pasagerii fiind transportaţi cu autobuze.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Evenimente » Un tren care a plecat din Cluj a deraiat în Budapesta. Presa din Ungaria a criticat condiţiile în care erau transportaţi pasagerii