Antena Meniu Search
x

Un turc a vrut să intre în România cu zeci de kilograme de chihlimbar. Pietrele preţioase erau ascunse în roata de rezervă şi în portiere

Un cetăţean turc a încercat să intre în ţară cu peste 27 de kilograme de chihlimbar, ascunse în roata de rezervă, în portierele şi bordul maşinii.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 28.01.2022, 13:17

Vezi și

Peste 27 kg de chihlimbar a fost găsite ascunse în roata de rezervă, în portierele şi în bordul unui autoturism al unui cetăţean turc.

Bărbatul, de 55 de ani, a fost oprit în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, iar în urma unui control amănunţit, poliţiştii şi lucrătorii vamali au descoperit, ascunse şi nedeclarate, mai multe şiraguri de mărgele de culoare galben-maroniu, transparente, presupuse a fi din chihlimbar.

Bunurile au fost confiscate şi urmează să se stabiliească valoarea lor. În plus, şoferul a fost amendat cu 5.000 de lei.

Ce este chihlimbarul

Pe acelaşi subiect

Chihlimbarul, numit și „ambră galbenă”, este o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, și anume rășina fosilă. Chihlimbarul nu este ambră adevărată.

Chihlimbarul este socotit piatră prețioasă încă din timpurile preistorice, fiind folosit ca bijuterie sau obiect de cult. Unele bijuterii de chihlimbar din Egiptul antic, care s-au păstrat, au o vechime de peste 6.000 de ani. În România, singura exploatare de chihlimbar a fost în satul Colți, Buzău.

În România există un tip de chihlimbar specific munților Carpați, numit „rumanit”, de culoare galben-verzuie, despre care savantul Gheorghe Munteanu-Murgoci a demonstrat în 1902, prin lucrarea sa de doctorat, că este chihlimbar, nu tămâie

Cetăţeanul turc conducea un autoturism înmatriculat în Bulgaria

"În Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, echipa comună de control a descoperit 27,8 kg de chihlimbar sub formă de şiraguri de mărgele, ascunse în roata de rezervă, în portierele şi în bordul unui autoturism condus de un cetăţean turc.

În data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 13.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean turc, în vârstă de 55 de ani, conducând un autoturism înmatriculat în Bulgaria. 

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi persoanei. Cu această ocazie echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a descoperit, ascunsă și nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în roata de rezervă, în portiere şi în bordul autoturismului, cantitatea de 27,8 kg de şiraguri de mărgele de culoare galben-maroniu, transparente, presupuse  a fi din chihlimbar.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reținerii bunurilor, în vederea confiscării şi expertizării acestora pentru a se stabili autenticitatea și valoarea lor. Totodată  şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei", a transmis ITPF Iaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Un turc a vrut să intre în România cu zeci de kilograme de chihlimbar. Pietrele preţioase erau ascunse în roata de rezervă şi în portiere