Antena Meniu Search
x

UNIFARM și afacerea Covid: mită negociată la bucată

Observator dezvăluie circuitul banilor ceruţi mită în dosarul primului "tun" dat în pandemie. Adrian Ionel, fostul director al UNIFARM, ar fi cerut partea lui pentru cumpărarea a 250.000 de combinezoane. Adică 750.000 de euro dintr-un foc. Negocierile pentru echipamentele medicale s-au făcut la mall și la restaurant, iar rechizitoriul DNA susține că mită trebuia lăsată într-o cameră de hotel.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 06.10.2020, 22:39

Vezi și
  • Adrian Ionel ar fi cerut mită pentru a achiziționa combinezoane
  • Banii trebuiau lăsați într-o cameră de hotel, la Snagov - 750.000 de euro
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observatorul orei 19

Adrian Ionel, inculpat, 18 martie: Să stea liniștiți colegii noștri din spitale. Ne ocupăm de aprovizionarea lor. Avem grijă de ei!

Adrian Ionel, inculpat, 7 iulie: Vă mai spun încă o dată că sunt nevinovat şi voi dovedi acest lucru.

Între cele două declaraţii sunt aproape cinci luni. Timp în care s-au negociat contracte de zeci de milioane de lei şi s-a cerut şpagă de sute de mii de euro. Ce s-a întâmplat de fapt? În plină criză sanitară, când medicii strigau disperați că nu au nimic, Adrian Ionel primea bani de la stat prin UNIFARM pentru a asigura necesarul de materiale de protecție medicilor din spitale.

O achiziție care nu a fost dusă la bun sfârșit pentru că primele produsele livrate au fost neconforme, contractele au fost anulate, iar procurorii au intrat pe fir.

"Ionel Eugen Adrian a pretins câte 2,5 euro pentru fiecare combinezon, respectiv 750.000 euro şi 10.000 euro pentru măștile de protecție, bani pe care urma să îi primească după primirea mărfii și finalizarea contractului, în schimbul atribuirii contractului", potrivit procurorilor. Contractele ar fi fost negociate în restaurant și într-un centru comercial din Capitală.

Alexandru Morărescu, avocatul lui Adrian Ionel: În momentul respectiv, existau organisme care contractau măşti cu o livrare la 80 de zile, la 90 de zile, la 100 de zile. În momentul în care afli despre oportunitatea de a avea aceste măşti într-o săptămână, ce faci? Spui: "Domnule, stai puţin, nu, nu, nu purtăm discuţia aici, nu ne întâlnim acolo, nu, nu, nu, trebuie să ajungem la Unifarm, ne întrunim în Consiliul de Administraţie, eventual în Adunarea Generală a Acţionarilor, supunem atenţiei proiectul dumneavoastră, îl avizăm, îl dăm eventual la avizat la Direcţia Naţională Anticorupţie!"

Adrian Ionel ar fi antedatat contracte

Procurorii au găsit și mesaje din care reiese că Adrian Ionel și o altă angajată UNIFARM au schimbat datele de pe contracte.

Alexandru Morărescu, avocatul lui Adrian Ionel: Procurorii consideră că antedatarea unui proces verbal de negociere reprezintă infracţiune. Această antedatare, chiar dacă ar fi reală, n-ar face decât să repună lucrurile în matca lor firească. Pentru că într-adevăr, negocierea propriu-zisă a avut loc la data care a fost înscrisă pe procesul verbal de negociere. A existat o procedură de negociere, s-a venit cu o ofertă, s-a venit din partea UNIFARM cu o contraofertă, până la urmă, a existat această procedură de negociere.

Mita trebuia lasată într-o camera de hotel, la Snagov. 750.000 de euro pentru combinezoane şi ceva mărunţiş pentru restul echipamentelor.

"De asemenea, acesta a pretins bani și pentru achiziția măștilor, dar i-a spus că nu poate să dea pentru achiziționarea acestora decât maxim suma de 10.000 euro, întrucât profitul la măşti era foarte mic, sume pe care IONEL EUGEN ADRIAN le-a acceptat", mai spun procurorii DNA

Alexandru Morărescu, avocatul lui Adrian Ionel: Dar, substanţial, există trei întrebări la care trebuie să răspundă judecătorul: "A pretins Adrian Ionel cu titlul de mită vreo sumă de bani? Bun, asta-i prima. A doua: În acele circumstanţe trebuie ca Unifarmul să deruleze o procedură de achiziţie publică cu privire la măşti? Asta-i a doua întrebare. Trei: Are calitate UNIFARM de autoritate contractantă?"

Procurorii mai vorbesc în rechizitoriu despre calitatea de mason a lui Adrian Ionel, dar si despre faptul ca unul dintre cei care au incheiat acorduri de recunoastere cu procurorii ar fi invocat ca afacerile Unifarm ar fi fost la dispoziția serviciilor secrete. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » UNIFARM și afacerea Covid: mită negociată la bucată