Antena Meniu Search
x

APOCALIPSA CIBERNETICĂ! 99 de ţări, atacate pe internet. Uzinele Dacia au fost victimele hackerilor

Aproape o sută de ţări din lume au fost lovite de ceea ce specialiştii în calculatoare şi în siguranţă informatică numesc Apocalipsa cibernetică. În Europa, România ar fi printre ţintele preferate ale piraţilor Internetului.

Vezi și

Aproape o sută de ţări din lume au fost lovite de ceea ce specialiştii în calculatoare şi în siguranţă informatică numesc Apocalipsa cibernetică. În Europa, România ar fi printre ţintele preferate ale piraţilor Internetului.

Ministerul român al Afacerilor Externe şi uzinele Dacia au fost atacate. Şi, avertizează reprezentanţii SRI, toate instituţiile statului sunt vulnerabile. Nu numai ele. Orice utilizator de computere trebuie să îşi securizeze datele cu sisteme de protecţie şi de back-up. Piraţii Internetului trimit viruşi, fură sau blochează accesul la date strategice şi apoi cer recompense în bani.

99 de ţări au fost ieri victime ale hakerilor. În 24 de ore, au fost 75.000 de atacuri cibernetice, peste tot în lume, inclusiv în România. Piraţii Internetului au preluat controlul asupra calculatoarelor unor instutuţii guvernamentale şi companii strategice. Au blocat sisteme computerizate din spitale, şcoli, dar şi reţele de telecomunicaţii. 

Cu alte cuvinte, cărămida lipsă le dă voie piraţilor Internetului să infecteze cu viruşi programele instalate în calculatoarele companiilor, să blocheze sau să le fure bazele de date. Aşa s-a întâmplat în Marea Britanie, provocând haos în spitale şi la serviciile de ambulanţă. 

Pe acelaşi subiect

Cel mai puternic lovite de hackeri au fost compania Renault, compania naţională de telefonie din Spania şi cea mai mare companie de curierat din Statele Unite. Potrivit Interpol, peste 70% din atacuri au fost în Rusia. România ocupă locul nouă într-un clasament mondial, fiind a doua, cea mai afectată ţară europeană. Ţinte au fost Ministerul Afacerilor Externe şi Dacia, care a confirmat azi că a avut probleme la sistemele informatice şi că mai mulţi angajaţi au fost trimişi acasă. 

Pericolul însă nu a trecut, iar în România rămân vulnerabile, în primul rând, instituţiile guvernamentale. 

Specialiştii în securitate informatică ne recomandă să nu deschidem şi să nu răspundem e-mail-urilor cu ataşament primite de la utilizatori necunoscuţi. 

E bine de ştiut că hackerii îşi intimidează victimele prin ameninţări şi le cer bani ca să-şi primească înapoi datele furate sau blocate. Dacă le răspundem, spun specialiştii, nu facem decât să le finanţăm atacurile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » APOCALIPSA CIBERNETICĂ! 99 de ţări, atacate pe internet. Uzinele Dacia au fost victimele hackerilor