Antena Meniu Search
x

Va demisiona ambasadorul Statelor Unite?

Care va fi soarta ambasadorului american Hans Klemm după 20 ianuarie? Departamentul de Stat a trimis în 7 decembrie  o circulară șefilor de misiuni diplomatice numiți pe criterii politice să demisioneze până la data instalării noii Administrații Trump.

Care va fi soarta ambasadorului american Hans Klemm după 20 ianuarie? Departamentul de Stat a trimis în 7 decembrie  o circulară șefilor de misiuni diplomatice numiți pe criterii politice să demisioneze până la data instalării noii Administrații Trump.

John Kerby, purtătorul de cuvânt al Departamentului a precizat în conferința de presă din 6 ianuarie că ponderea ambasadorilor diplomati de carieră este de 70 la sută, restul fiind numiți de Administrația Obama pe criterii politice.

Și situația lui Kerby este vizată de cerința echipei de tranzitie Trump. Deși este cu grad de amiral, a îndeplinit funcții de purtător de cuvant și consilier la Departamentul Apărării; din 2015 ocupă postul de purtător de cuvânt la Departamentul de Stat, pozitie pe care o va părăsi în următoarele două săptâmâni, după cum  a precizat. Oficialul american a adăugat că nu sunt permise derogari de la cerința demisiei din posturile politice pentru motive de sănătate și familie, ceea ce este o noutate la tranziția puterii la Washington.

CARIERA AMBASADORULUI KLEMM

Pe acelaşi subiect

Ambasadorul Hans Klemm a fost desemnat pentru postul din România de Administratia Obama în MARTIE 2015.A așteptat până în 22 iulie 2015 să fie audiat de Comisia de politică externă a Senatului, primind aviz favorabil în 29 iulie.Misiunea în România a început efectiv după depunerea scrisorilor de acreditare, în 21 septembrie 2015, la Cotroceni.

Cariera  domnului Klemm înscrie numeroase posturi în serviciul diplomatic al Statelor Unite, la multe ambasade și misiuni în străinătate, unele cu risc ridicat, cum a fost cea de la Kabul , în Afganistan.

Înainte de venirea la București, Klemm a ocupat în Departamentul de Stat DOUĂ POZIȚII CHEIE: consilier al subsecretarului de stat pentru Management( din ianuarie 2015 până la nominalizare) și de principal asistent al Secretarului de Stat în BIROUL DE RESURSE UMANE,(2012-2015) .

Experti diplomatici de la București consideră că aceste ultime posturi, MAI ALES CEA SIMILARĂ CU A ȘEFULUI DE CADRE, prea apropiate de deciziile politice ale Secretarilor de Stat  HIllary Clinton și John Kerry,pun în pericol postul lui Klemm . Diplomatul ar putea astfel să fie inclus în categoria numirilor politice din perioada Administrației Obama. Pe aceste aprecieri, corelate cu informațiile din presa din Statele Unite, confirmate acum de purtătorul de cuvânt Kerby, s-au bazat articolele publicate în observator. 

CUM AU FOST SCHIMBATI AMBASADORII SUA LA BUCUREȘTI?

Plecarea prin demisie a ambasadorilor de la București nu ar fi o noutate. James Rosapepe , numit în 1998 de Președintele Clinton, a plecat la instalarea Administrației Bush,în ianuarie 2001.

 Schimbări ale ambasadorilor Statelor Unite la București au avut însă și alte motive decât numirile politice.Michael Guest , numit în 2001, a fost retras în 2004. A plecat apoi și din Departamentul de Stat , reproșând politica de discriminare a gay-lor de Secretarul de Stat Condoleezza Rise.A fost înlocuit  în decembrie 2005 de Nicholas Taubman, republican, om de afaceri în industria auto, care a plecat la încheierea mandatului Administrației Bush..

 Mark Gitenstein, numit politic de Administrația Obama în iunie 2009 a rezistat la ambasada din Bucuresți până în decembrie 2012, reușind să stârneasă prin ,,prestația” din timpul referendumului de suspendare a lui Băsescu o iritare în societatea românească.

DAN CONSTANTIN

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Va demisiona ambasadorul Statelor Unite?