Antena Meniu Search
x

România, pe cale de a fi obligată să plătească 2 miliarde de dolari către Gabriel Resources. Documentele Roşia Montană, desecretizate

Dosarul Roşia Montană. Guvernul ar putea desecretiza vineri documentele privind litigiul Roşia Montană, potrivit unor surse guvernamentale, citate de news.ro. România riscă să plătească prejudicii de miliarde de dolari în litigiul cu firma Gabriel Resources, care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană. Premierul Ciolacu a anunţat recent că va face publice toate documentele care să arate cum a ajuns România în această situaţie critică şi cine a greşit.

de Redactia Observator

la 08.02.2024, 15:03

România, pe cale de a fi obligată să plătească 2 miliarde de dolari către Gabriel Resources. Documentele Roşia Montană, desecretizate
România, pe cale de a fi obligată să plătească 2 miliarde de dolari către Gabriel Resources. Documentele Roşia Montană, desecretizate - Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu a spus, despre cazul Roşia Montană, că au fost luaţi prin surprindere şi că este posibil să avem o decizie definitivă până în 10 februrie, dar ar putea să se extindă pâna în martie, au declarat surse politice pentru Observator. Premierul susţine că s-a obişnuit ca notele de plată să-i vină lui, ca prim-ministru, în acest context invocând şi procesul cu Pfizer"Vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces, am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă", a spus el.

România ar urma să plătească 2 miliarde de dolari celor de la Gabriel Resources

PSD îl califică pe fostul premier Dacian Cioloş drept principalul vinovat în cazul litigiului cu privire la Roşia Montană, din cauza căruia ţara noastră ar urma să plătească 2 miliarde de dolari firmei canadiene Gabriel Resources. Social-democraţii sunt de părere că, din poziţia de prim-ministru, Dacian Cioloş a afectat interesele României prin cererea de includere în patrimoniul UNESCO a respectivei zone. Asta după ce Dacian Cioloş îl acuzase pe fostul premier Victor Ponta, actual consilier onorific al lui Marcel Ciolacu, de faptul că a semnat angajamente pe ascuns cu Gabriel Resources, fără să ţină cont de distrugerile provocate mediului.

Dacian Cioloş a declarat că Roşia Montană este o afacere a PSD. "PSD a ales să îl apere pe Ponta pentru prejudiciile şi dezastrul Roşia Montană, unde orice om de bun-simţ vede în documente că este singurul vinovat, şi să se scufunde împreună cu el...Marcel Ciolacu să îl sune de urgenţă pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său şef de partid, acelaşi Victor Ponta, şi să explice de ce mereu şi mereu trebuie să plătească românii în locul lor". 

Pe acelaşi subiect

Pesediştii îl acuză pe Cioloş că a inclus Roşia Montană în UNESCO

În opinia PSD, însa, din poziţia sa de premier, Dacian Cioloş se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi nu ar mai trebui să ocupe vreodată o demnitate publică. Social-democraţii spun că, dacă Roşia Montană nu ar fi fost inclusă în UNESCO, statul român ar mai fi putut negocia cu Gabriel Resources, dar, în clipa în care compania canadiană a fost pusă în faţa faptului împlinit, soluţia amiabilă a dispărut şi a fost înlocuită de un proces.

Critici i-au fost aduse şi fostului premier PNL, Ludovic Orban. Acesta a reluat procedura de înscriere în patrimoniul UNESCO, deşi guvernul PSD ceruse întreruperea demersului. Şi, nu în ultimul rând, social-democraţii îi acuză şi pe cei de la USR, care, la rândul lor, s-au opus retragerii dosarului, deşi au fost avertizaţi că vom plăti daune uriaşe. Fireste, şi politicienii de la USR au propriul lor vinovat. 

"Inclusiv pentru tâmpeniile făcute de consilierul lui onorific Victor Ponta, care este în acest moment consilierul lui, dar care în 2014 şi în 2015 era prim-ministrul României, inclusiv în 2013, când a dat primele declarații pe care Gabriel Resources și avocații lui Gabriel Resources le-au folosit în litigiul de la Washington. Domnul Victor Ponta, unul dintre principalii responsabili pentru fiecare cent sau dolar pe care România va ajunge să-l plătească, dacă va ajunge până la final să-l plătească cumva, dacă va ajunge până la final să plătească, companiei cu sediul în Canada" a declarat Mihai Goţiu, fost parlamentar, în prezent activist de mediu. "Pai, să dea bani ăia care n-au vrut Roşia Montană" a spus Victor Ponta la DC News. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » România, pe cale de a fi obligată să plătească 2 miliarde de dolari către Gabriel Resources. Documentele Roşia Montană, desecretizate