Antena Meniu Search
x

Video Viața printre betoane. O comunitate dintr-o comună din Dolj, sub teroarea unei fabrici de pavele: "Poluare, curge cimentul de acolo, e infernal. Nu te vezi om cu om"

Un deceniu de calvar şi tot atâţia ani de luptă cu morile de vânt. Pentru locuitorii unei comune din Dolj, activitatea unei fabrici de betoane şi prefabricate a ajuns să fie coşmarul de zi cu zi. Oamenii sunt nevoiţi să îndure zgomot, poluare, ameninţări şi umilințe din partea angajaţilor şi a patronilor.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 04.08.2022, 19:30

Vezi și

Şi, deşi primăria se luptă în instanţă să demoleze fabrica despre care spune că e construită ilegal, chiar între casele oamenilor, autorităţile de mediu sau specialiştii în sănătate publică nu au găsit vreodată nereguli care să ducă la oprirea activităţii.

Viața printre betoane

La fabrica de pavele, bolţari şi borduri se lucrează cu spor. Din tulumbele în care se fabrică betonul, pulberile purtate de vânt încarcă atmosfera. Când te apropii, pământul ţi se zdruncină puternic sub picioare. Aşa trăiesc oamenii din comuna Teasc. La 73 de ani, tanti Gheorghiţa nu îşi mai doreşte decât linişte.

Reporter-Gheorghiţa Lisandru: - Ce te supără cel mai tare pe matale?

Pe acelaşi subiect

- Iete zgomotul ăsta. Zgomotul şi înjurăturile. Şi se râd, se râd de noi.

Cu nervii la pământ, după 10 ani de zgomot şi poluare, oamenii au ajuns în război cu patronul fabricii.

Mirela Şerban, vecină: Poluare, vă spun, curge cimentul de acolo din amândouă tulumbele, e infernal. Ştiţi ce e aia infernal? Nu te vezi om cu om. M-am dus la el la poartă. S-a pus cu câinii pe mine şi cu furca să se ia după mine. Am început să zbier. Ne e frică, doamnă, ne e frică. Vă spun. Intră peste noi în casă de ne omoară. S-a dus la băiatul meu spune-le la ai tăi să îşi retragă plângerea că, dacă nu, le iau tot, îi dau afară din casă.

Eu sunt militar de meserie. Mi-a făcut reclamaţie pe la parchetul militar. Că l-am ameninţat. Că merg beat cu maşina. Eu nu consum alcool bineînţeles, parchetul militar le-a soluţionat cum trebuia şi le-a dat încetare.

Gheorghiţa Lisandru - 73 de ani: Cu pietre după mine. Iete, colo. Iete, le-a aruncat colo. Nevasta. Nevasta lui. Nici n-am pus mâna pe ea că am zis că vine poliţia să o vadă. N-a mai venit niciunul.

Soţia patronului refuză categoric să comenteze acuzaţiile. Disperaţi, oamenii au cerut ajutor autorităţilor. Doar că.

Militar: Sub pretextul că îşi repară utilaje sau diverse alte acţiuni de mentenanţă, opreşte activitatea, controlul vine, constată că nu se lucrează, că nu e zgomot, pleacă şi cam asta e viaţa de vreo zece ani de zile.

Gheorghe Călinoiu - Garda de Mediu: Cunosc situaţia. Deci a fost verificat în repetate rânduri de fiecare dată, Garda de Mediu a aplicat legea, l-a sancţionat, l-a amendat. Acum este în procedură în care am iar o sesizare. O să trimit echipa.

Activitatea s-a oprit şi la sosirea echipei Observator. Camera de filmare nu îi opreşte însă pe muncitori să îşi manifeste caracterul.

Reporter-Florian Matei, administrator: În momentul ăsta de ce aţi oprit activitatea?

- Ce oră este?

- Este ora 11.

- Este program de masă.

Şi mai are câteva precizări de făcut: poluare nu e. Iar controalele sunt. ordonate politic.

Florian Matei, administrator: Toate sunt în parametri. Mai mult, depăşirile care au fost găsite au fost de la maşini. Toate aceste controale sunt un joc politic. Pentru că eu am candidat aici, la mine în comună.

Primăria are o altă variantă.

Romeo Voicinovschi, administrator public comuna Teasc-reporter: După mai multe procese câştigate în instanţă, cu hotărâre definitivă şi irevocabilă împotriva societaţii Garda Blok, am deschis proces de demolare. 

- De ce aţi solicitat demolarea acelei fabrici?

- Pentru că este o fabrică construită ilegal, fără autorizaţie de construcţie, certificat de urbanism pe un teren destinat construcţiilor civile, care aduce un foarte mare disconfort cetăţenilor.

În răspunsul oferit Observator, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj susţine că în documentele pe care le-a primit pentru eliberarea autorizaţiilor, terenul figurează cu "avand funcţiunea dominantă unităti industriale, depozitare şi în zona mixtă-unităţi agroindustriale, depozitare, servicii". Aşa că singura care poate rezolva problema localnicilor e instanţa, prin procesele intentate de Primărie, aceeaşi instituţie care a încurajat investiţia, în mandatul altui primar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Viața printre betoane. O comunitate dintr-o comună din Dolj, sub teroarea unei fabrici de pavele: "Poluare, curge cimentul de acolo, e infernal. Nu te vezi om cu om"