Video Zeci de arme din Ungaria au ajuns în România prin curierat. Firma nu ar fi ştiut ce se află în colete
Curierul aduce mai nou arme. Aproape 100 de dispozitive, cu tot cu muniţie, au fost trimise din Ungaria către România numai în ultimele cinci luni. Chiar dacă vorbim de arme neletale, cumpărătorii tot aveau nevoie de autorizaţie. N-a fost cazul aşa că au intrat poliţiştii pe fir. În toată ţara au fost azi peste o sută de percheziţii. Românii care le-au cumpărat sunt cercetaţi acum pentru deţinere ilegală.
Locuinţe din Bucureşti, dar şi din restul ţării au fost răscolite de poliţişti pentru a căuta puşti şi pistoale despre care aveau informaţii că sunt deţinute ilegal. Au găsit 88. Armele erau comandate de pe un site care are depozitul în Ungaria. În România ajungeau prin firme de curierat.
Savu Daniel, IGPR: Coletele nu erau inscripţionate cu o descriere a produsului, conţinutul acestora era cunoscut doar de cei care le cumpărau şi furnizorul din Ungaria. Firma de curierat nu a fost implicată, nu a ştiut exact ce se află în acele colete. Pe cutii era un cod de bare, nu era nicio descriere a coletului.
La percheziţii au mai fost găsite două arbalete, două puşti cu gloanţe de cauciuc şi cartuşe de război, letale, în locuinţa unui bărbat din Argeş. Surprize au găsit poliţiştii şi în Bucureşti. Toate cele trei arme, între care două de airsoft şi una confecţionată artizanal, au fost găsite de poliţişti în casa unui bărbat din Bucureşti.
Cine vrea o astfel de armă trebuie să depună mai multe documente la poliţie
Cei care îşi doresc o astfel de armă sunt nevoiţi să depună mai multe documente la poliţie. Primesc o autorizaţie şi abia apoi pot să cumpere arma, cu care merg la poliţie pentru a fi înscrisă în permisul de port armă. Anchetatorii spun că, deşi unii spun că şi-au cumpărat armele pentru autoapărare, sunt mulţi care le-au folosit ca metodă de intimidare. În plus, sunt şi unii care îşi doreau un pistol dar nu mai puteau obţine autorizaţie pentru asta.
Ţinând cont că legislaţia armelor din Ungaria este mult mai permisivă decât la noi, autorităţile române au luat legătura cu cele din ţara vecină pentru a-l putea cerceta pe furnizorul de arme de contrabandă calificată. Deşi neletale, folosite de la o distanţă foarte mică pot deveni extrem de periculoase. Mai mult decât atât, pot fi modificate astfel încât să devină letale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰