Antena Meniu Search
x

Zeci de monede din bronz şi argint de proveniență romană, descoperite la vamă în bagajul unor căutători de comori bulgari

Zeci de monede din bronz şi argint, un vârf de săgeată și trei elemente atipice, romane și otomane, au fost găsite în bagajul unor căutători de comori bulgari. Descoperirea a fost făcută duminică, de către polițiștii de frontieră de la Negru Vodă.

de Redactia Observator

la 24.10.2023, 09:30

- politia de frontiera

Prin PTF Negru Vodă a încercat să iasă din țară un autoturism înmatriculat în Bulgaria, în care se aflau trei persoane, toate de cetăţenie bulgară.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, într-o sticlă din plastic, 62 de monede cu inscripţii în limba latină, precum şi patru obiecte. De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, de cei din mașină pentru a descoperi comori arheologice.

Dosar penal pentru export ilegal de bunuri de patrimoniu

Un expert în numismatică de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a examinat obiectele descoperite, precizând că cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părți dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de proveniență romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripții în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane).

Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice. A fost întocmit un dosar penal pentru export ilegal de bunuri de patrimoniu și accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic.

„Faţă de această situaţie se efectuează cercetări pentru a verifica dacă cetăţenii bulgari utilizau legal detectoare de metale pentru descoperiri arheologice pe teritoriul României, iar zona unde a fost făcută descoperirea este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice”, informează Garda de Coastă.

Obiectele şi monedele au fost lăsate în custodia arheologilor de la Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Zeci de monede din bronz şi argint de proveniență romană, descoperite la vamă în bagajul unor căutători de comori bulgari