Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zeci de români, înșelați prin intermediul unor site-uri false. Metoda folosită de escroci a adus un prejudiciu de peste 2 milioane de lei

Zeci de persoane din Capitală și din trei județe au fost înșelate cu ajutorul unor site-uri false care arătau ca portalurile unor bănci. Prejudiciul depășește suma de 2 milioane de lei. 

de Redactia Observator

la 26.08.2023 , 12:13

- Shutterstock

DIICOT a anunțat că „la data de 24.08.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a 7 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 15 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, complicitate la fraudă informatică în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, trafic de droguri de risc în formă continuată și trafic de droguri de mare risc în formă continuată”.

40 de persoane au rămas fără bani în cont după ce au căzut pradă înşelătoriei

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2022 – iunie 2023, în municipiul București, în localitățile limitrofe ce aparțin de județul Ilfov și în județele Giurgiu și Dâmbovița s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat specializat în comiterea de infracțiuni informatice. Membrii grupului au creat site-uri false asemănătoare site-urile originale ale unor unități bancare inducând în eroare peste 40 de persoane vătămate, care au accesat paginile falsificate și au introdus datele conturilor bancare deținute. Informațiile au fost colectate de inculpați care le-au utilizat transferând sumele de bani din conturile persoanelor vătămate în conturi deschise în acest scop la alte bănci. După efectuarea operațiunilor financiare frauduloase, inculpații au retras o mare parte din sumele de bani de la bancomate din București și Timișoara.

Articolul continuă după reclamă

Persoanele vătămate au fost prejudiciate cu sumele de 2.228.847 lei și 44.543 euro. DIICOT a mai anunțat că membrii grupului infracțional organizat au acționat pe trei paliere, având sarcini precis delimitate. Astfel, primul palier a fost format, în special, din persoane cu abilități tehnice și cunoștințe solide în domeniul informatic. Acestea au avut rolul de a crea site-urile web false, asemănătoare site-urilor originale ale unor bănci, in scopul inducerii în eroare a clienților. Membrii acestui palier au încărcat pe motoarele de căutare site-urile falsificate, au colectat informațiile de la victime, au obținut controlul asupra conturilor și au făcut transferurile de bani.

Pe acelaşi subiect

Ce ţinte şi-au ales tâlharii

Inculpații care au acționat pe cel de-al doilea palier au identificat, recrutat și coordonat persoanele cărora le revenea rolul de a deschide conturile în care urmau să fie virate, în mod fraudulos, sumele provenite din conturile victimelor, au mai stabilit procurorii. Ultimul palier a fost format, în special, din „persoane cu o condiție materială modestă sau care doreau să obțină, cu efort minim, foloase materiale importante”. Acestora le-a revenit, după aderarea la grupul infracțional organizat, rolul de a-și deschide conturi la unități bancare în care erau virate sumele de bani provenite din conturile bancare fraudate, potrivit Mediafax.

În total, au fost puse în aplicare 36 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Călărași, Ilfov, Galați, Bacău, Timiș și în municipiul București. Astfel, au fost găsite și ridicate laptopuri, carduri și documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei și în euro, precum și arme albe. De asemenea, au fost descoperite și ridicate droguri de mare risc.

Vineri, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați a dispus arestarea preventivă a celor șapte inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Zeci de români, înșelați prin intermediul unor site-uri false. Metoda folosită de escroci a adus un prejudiciu de peste 2 milioane de lei