Antena Meniu Search
x

"Zeiţa de la Montreal" împlineşte 53 de ani! Nadia Comăneci, povestea din spatele succesului

A revoluţionat gimnastica mondială, a dus numele României pe cele mai înalte culmi, însă puţini ştiu de copilăria Nadiei Comăneci

A revoluţionat gimnastica mondială, a dus numele României pe cele mai înalte culmi, însă puţini ştiu de copilăria Nadiei Comăneci

"M-am născut pe 12 noiembrie 1961 şi mă numesc Nadia Elena Comăneci. Sensul originar al numelui meu înseamnă speranţă, dar bunicii mei au crezut mereu că ar trebui să însemne noroc. Mi-am făcut intrarea în lume cu o maladie gravă şi rară. Pe creştetul capului aveam o pungă enormă de lichid care semăna cu o băşică. Medicii erau derutaţi, zicându-i mamei că nu era sigur că voi trăi. Într-un târziu, bunica a învăţat-o pe mama să mă ducă la biserică şi, înainte de venirea părintelui, să mă treacă de trei ori peste prag. A făcut-o, iar în dimineaţa următoare, când s-a trezit şi m-a luat din leagăn, eram vindecată".

Aşa a început povestea de viaţă a celei care avea să devină cea mai valoroasă gimnasta din toate timpurile, la doar 14 ani

S-a născut pe într-o zi când "iarna începea să coboare pe Valea Trotusului", la Oneşti, la poalele Munţilor Carpaţi, în România, acolo unde se adună patru râuri: Trotuşul, Iaşinul, Oituzul şi Tazlăul.

Numele i-a fost ales de părinţi încă de când era în burtica mamei, după ce aceştia au văzut un film în care personajul feminin principal se numea "Nadia".

A ajuns în sala de gimnastică pentru că părinţii îşi doreau să o disciplineze. Bela Karolyi a văzut încă de la început o viitoare campioana, iar din primăvara anului 1968, cei doi "şi-au construit" carierele, mânaţi de acelaşi obiectiv: al perfecţiunii. O perfecţiune greu obţinută, după mii de ore de antrenament, exerciţii ratate, dureri şi sacrificii.

"Fusesem dusă în sală ca să mă joc, asta era tot ce ştiam. Mi se oferise şansa să alerg, să mă caţăr, să sar şi să ţopăi, şi am fost încântată de cum am intrat în sală. La 14 ani, când am câştigat Jocurile, îmi alesesem deja drumul. Făceam exact ce îmi dorisem", avea să mărturisească Nadia la mai bine de 28 de ani de la episodul Montreal.

Fetiţa cu codiţe care a schimbat cursul istoriei în gimnastică!

Despre cariera Nadiei s-au scris mii de rânduri, întreaga lume a rămas cu imaginea micuţei cu codiţe, "o prezenţă exotică, aproape minusculă în comparaţie cu celelalte gimnaste".

Până în 1981, atunci când s-a retras din activitatea competiţională, Nadia Comăneci a cucerit cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la JO 1976 şi JO 1980 şi alte 11 distincţii de aur, 4 de argint şi 1 de bronz la competiţiile mondiale şi europene.

La mulţi ani fericiţi şi mulţumim pentru tot!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Zeiţa de la Montreal" împlineşte 53 de ani! Nadia Comăneci, povestea din spatele succesului