Antena Meniu Search
x

Ziua Armatei Române. Ce dotări are MApN în 2023

Pe 25 octombrie sărbătorim, în mod oficial, Ziua Armatei Române, astfel că în întreaga ţară sunt programate diferite evenimente care să atragă atenţia asupra acestei instituţii.

de Redactia Observator

la 25.10.2023, 11:56

Ziua Armatei Române se sărbătoreşte în fiecare an pe 25 octombrie
Ziua Armatei Române se sărbătoreşte în fiecare an pe 25 octombrie - Profimedia
  • Ziua Armatei Române se sărbătoreşte pe 25 octombrie.

Românii s-au obişnuit să sărbătorească în fiecare zi sau aproape în fiecare zi câte ceva. Iar data de 25 octombrie este una extrem de importantă pentru că este, practic, Ziua Armatei Române.

Iar de ziua Armatei Române sunt programate momente speciale în întreaga ţară, indiferent că vorbim despre depuneri de coroane, ceremonii militare şi religioase sau exerciţii demonstrative şi spectacole artistice.

Cum am ajuns să sărbătorim Ziua Armatei Române pe 25 octombrie

Românii au ajuns să sărbătorească Ziua Armatei Române pe 25 octombrie după ce, la data respectivă, în 1944, armata română a eliberat de sub ocupaţia horthystă Transilvania de Nord.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, 25 octombrie a devenit oficial Ziua Armatei Române abia din 1959, după ce, la 1 octombrie 1959, a apărut Decretul nr. 381 care stipula oficial că pe 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei Române.

Ce dotări are MApN în 2023

Cu ocazia Zilei Armatei Române am decis că ar fi interesant să vedem pe ce dotări se bazează Ministerul Apărării Naţionale în 2023. În primul rând vorbim despre zeci de mii de militari activi şi alte câteva zeci de mii de rezervişti. În total ar fi 120.000 sau chiar 125.000 de persoane care Armata Română s-ar putea baza în cazul unei eventuale invazii.

Apoi, vorbim despre aproape 1.000 de tancuri, aproape 1.400 de blindate, în jur de 80 de avioane, de vânătoare, de transport şi de antrenament, câteva zeci de elicoptere, în jur de 10 nave şi lista poate continua.

Evenimente programate de Ziua Armatei 2023

În general, de Ziua Armatei 2023 au fost organizate depuneri de coroane la diferite monumente, cum ar fi Cimitiriul Eroilor Alba Iulia sau la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, din Bucureşti, ori Monumentul Ostaşului Român din Satu Mare.

De asemenea, sunt organizate manifestări specifice în garnizoanele din ţară sau chiar în bazele militare din teatrele de operaţii ori în statele unde ţara noastră are reprezentanţă permanentă. 

Conform reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale, pe parcursul zilei ar urma să se depună coroane inclusiv la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Rusia, Polonia, Moldova şi Ungaria.

Nu în ultimul rând, de Ziua Armatei Române sunt programate şi momente de vizitare a standurilor de promovare a carierei militare, tocmai pentru a atrage atenţia lumii către această instituţie.

Ziua Armatei 2023 ar urma să se încheie, în marile oraşe ale ţării, cu aşa-numitele retrageri cu torţe, când reprezentanţi ai Armatei Române defilează cu torţe aprinse. În Bucureşti, de exemplu, retragerea cu torţe ar urma să înceapă la ora 19.00 şi să aibă loc pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - B-dul Regina Elisabeta - B-dul Mihail Kogălniceanu - Splaiul Independenţei - B-dul Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Şoseaua Cotroceni - B-dul Iuliu Maniu - B-dul General Paul Teodorescu - B-dul Timişoara - sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Evenimente » Ziua Armatei Române. Ce dotări are MApN în 2023