Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Călugării de pe Athos au podcast: "Aş dori să scriu, dar nimeni nu mai citeşte". Povestea tânărului dependent de tehnologie: "Părinte, neapărat să plec mâine"

Când tinerii sunt prea ocupaţi cu ale lor şi nu găsesc drumul spre Dumnezeu şi biserică, vine biserica la ei. A fost principiul de la care a pornit un călugăr român de pe muntele Athos atunci când s-a gândit să îşi facă podcast. Platoul de filmare e curtea chiliei. Iar temele abordate sunt extrem de actuale - de la adicţia pentru jocuri video până la anxietate şi discuţii despre filme. Echipa Observator a fost martora unui astfel de moment. Astăzi vă arătăm cum se face un podcast la Muntele Athos şi cum puteţi ajunge aproape de călugării de acolo cu un click.

de Redactia Observator

la 12.04.2023 , 19:52

"De foarte multe ori spun. Off-ul meu cel mare e ca eu as dori sa scriu, dar nimeni nu mai citeste. Toata lumea este pe video. Ca e mult mai facil. Stii de ce? Ca daca fac ceva pentru oameni, sa ajunga totusi la oameni", a declarat părintele Theologos. Şi ajunge. Prin cea mai simplă şi mai modernă cale. Un podcast. Călugărul Theologos se ocupă de tot - teme, concept, regie, montaj de lumini şi de camere. Pentru aproape doua ore, curtea chiliei seamănă cu un platou de filmare.

Athos e despre cum va fi viaţa ta după ce vei pleca de aici

Tema podcastului de azi - arta şi legătura ei cu Dumnezeu. Urmează o discuţie liberă şi deschisă despre fotografie alb negru şi color, despre filmele la care se uită azi tinerii, şi muzica pe care o ascultă. "Tinerii de astazi, sa vorbim pe fata, sa fim sinceri si realisti, nu se roaga. din pacate. Am mare plangere la voi, sa stiti, pentru ca nu va rugati", a declarat părintele Theologos. Uitandu-se fix in obiectivul camerei, parintele se adreseaza direct celor care sunt, de fapt, principalii săi urmăritori - tinerii. Pe canalul chiliei există postări care ajung si la peste 80.000 de privitori. Temele alese sunt actuale, interesante si dureroase - ce este anxietatea, ce poate să facă inteligenta artificială şi cum se distruge societatea prin Facebook.

Vezi și

"La un moment dat au venit doi tineri aici, cu foarte mare evlavie au stat. Şi seara, nu mai ştiu la ce oră, foarte târziu, aud bătăi în uşă, la chilie. Erau cei doi tineri, unul dintre ei începe să plângă. Părinte, neapărat să plec mâine, trebuie să plec mâine! Să nu mă ţineţi. El nu mai putea de atâta linişte. Nu mai putea de atâta linişte. Fiind dependent de tehnologie, se trezise faţă în faţă cu singurătatea lui", a declarat părintele Theologos. Cam asta se intampla cu toti care ajung la Athos. Vin aici să găsească liniştea. După care se sperie de ea. "Liniştea îl face să vadă cine e. Nu cine crede că e. Şi asta e greu. Da, pentru că omul de astăzi nu mai e o personalitate, e o personulitate. Provine din toată această presiune foarte mare, pe care viteza societăţii o acţionează, dacă doreşti, asupra lui", a declarat părintele Theologos.

Am mai auzit astfel de teorii. Dar spuse aşa, de un călugăr, pe o potecă de pământ, pe Muntele Athos, parcă sună altfel. Fiecare întâlnire cu aceşti oameni atinşi de har e ca o revelaţie. Pentru că înţelegem cât e de simplu să ne facem viaţa mai frumoasă. "Să nu treaca o zi in care sa nu faci o mica milostenie, o vorba buna, un zambet, nu te costa nimic. Sa iesi dimineata, Doamne ajuta , fratilor, ce zi luminoasa. Cat sunt de amarati ceilalti. Le dai un pic de bucurie", a declarat părintele Pimen. Athos e locul in care descoperi si te descoperi. Si ajungi sa faci lucruri pe care nu stiai ca le poti face.  

E locul in care inveti sa primesti si sa daruiesti. Athos e despre cum va fi viaţa ta după ce vei pleca de aici. "Eu le spun la mulţi: Viaţa înseamnă risc. Risc ce înseamnă: nu fac cutare că nu pot, nu fac cutare că n-am bani? Nu! Înseamnă să te arunci înainte. Faci greşeli, nu-i nimic. Îi ceri iertare lui Dumnezeu, îi ceri ajutorul şi continui", a declarat părintele Pimen. Athos e locul in care afli drumul spre lumina.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Exclusiv Observator » Călugării de pe Athos au podcast: "Aş dori să scriu, dar nimeni nu mai citeşte". Povestea tânărului dependent de tehnologie: "Părinte, neapărat să plec mâine"