Antena Meniu Search
x

Video "Ne se poate explica, se poate trăi". Cum decurge o zi pe muntele Athos şi cum ţin legătura călugării cu lumea exterioară: au canal de YouTube şi grupuri de WhatsApp

20 de mănăstiri, 2000 de călugări şi un munte de credinţă. Muntele Athos. Peste o sută de călugări români trăiesc aici. Construind, departe de lume, o lume nouă. Chiliile nu mai au lămpi cu petrol, ci panouri solare. Călugării şi-au făcut canal de YouTube şi grupuri de WhatsApp. Tehnologia e bună, spun ei, dar trebuie folosită cu moderaţie şi doar atunci când îi de ajutor omului. De aceea pelerinii care ajung la Muntele Athos nu primesc parola pentru wifi.  Athos rămâne un loc de rugăciune, încărcat de istorie şi poveste.

de Redactia Observator

la 11.04.2023, 21:10

Vezi și

E ora 5. Începe o nouă zi pe Muntele Athos. Suntem la Chilia Intrarea in Biserică a Maicii Domnului. Aşa curge viaţa aici. În ritmul ei. Orele de rugăciune sunt respectate cu sfinţenie. Atât în biserică, dar şi în afara ei. "Nu se poate explica, se poate trăi", a declarat părintele Theologos.

Călugarii se autogospodăresc, trăiesc exclusiv din donaţii şi din ce le dă pământul

Se roagă şi atunci când udă florile din grădină, şi când stau la poveşti cu pelerinii. Singuri în chilia lor sau conducând maşina pe drumuri abrupte de munte. Se roagă pentru ei, dar mai ales pentru noi. "Oamenii ne-au cerut să ne rugăm, unii dau un ban, alţii cutare. Sau chiar ne trimit, având site-ul chiliei noastre, mulţi ne trimit direct pe site. Noi le scoatem frumos pe foi, că avem şi foi mai mari, le scoatem toate şi le pomenim", a declarat părintele Pimen.

Ni se arată, aşa, un altfel de Athos. Cel care a lăsat să pătrundă aici şi omul modern, şi tehnologia. Chilia are site-ul ei, propriul canal de YouTube si un grup de WhatsApp prin care tine legatura permanent cu credincioşii. "E fundamental opus cu ceea ce se întâmplă în lume. Pentru că tehnologia a pătruns în Sfântul Munte, există tehnologie, dar nu în sensul că suntem aserviţi ei", a declarat părintele Theologos. Doar se folosesc de ea ca să ajungă mai uşor şi mai repede la oameni. Asta le spun şi credincioşilor. Să nu lase tehnologia să devină stăpâna lor.

Pe acelaşi subiect

"Să fie el stăpânul tehnologiei, să fie om suveran, om liber. Chiar de multe ori făceam asta cu tinerii, că ei erau, veneau şi erau pe celular continuu. Şi noi aici avem wifi, dar nu dăm parola, dar tocmai din cauza asta, că tinerii sunt aici la detoxificare", a declarat părintele Theologos. Cristian a ajuns aici, la detoxificare, acum 4 ani. Şi de atunci, n-a fost an în care să nu vină măcar pentru câteva zile pe Muntele Sfânt. "Şi niciodata nu a fost la fel. Am invatat sa nu am asteptari aici si sa primesc totul cu bucurie", a declarat Cristian.

Bucurie pe care vrea să o dea mai departe. A adus cu el mai mulţi prieteni şi rude. Împreună l-au descoperit aici pe Dumnezeu altfel decât în cărţile bisericeşti. "Astăzi am săpat în grădina, toţi, tot grupul. Am înţeles că a fi cu Dumnezeu în viaţa ta, a face totul cu Dumnezeu, înseamnă să nu faci de nota 5 sau de nota 7, pentru că merge şi aşa. Să încerci să faci tot ceea ce poţi tu, în momentul ăla, pentru că faci împreună cu Dumnezeu", a declarat Sergiu Voinea, pelerin.

E mesajul pe care îl transmit şi călugarii, fie online, fie faţă în faţă cu pelerinii. Veritabile lecţii de viaţă sub cerul liber. Sau sub clar de lună. Aşa, folosind exemple mai mult din lumea noastră, călugării ne explică şi de ce e bun postul, şi cum trebuie să respirăm în timp ce ne rugăm şi, într-un final, cine e Dumnezeu. "Dumnezeu nu este mosulica ala cu o bila in mana si un triunghi pe cap, cum avem noi imaginea, Dumnezeu este perfectiunea personala vesnica", a declarat părintele Theologos. Cu fiecare zi care trece, ei simt că sunt mai aproape de acest Dumnezeu. Mereu cu el in gand, construiesc aici, pe versantul muntelui, o lume care se adaptează tot mai mult vremurilor moderne.

Călugarii se autogospodăresc, trăiesc exclusiv din donaţii şi din ce le dă pământul. Fiecare chilie are propria sursă de apă şi de curent electric. Văzut de sus, Athosul e suprinzător. O lume în continuă mişcare, pe alocuri, un imens şantier din care răsar chilii clădite trainic, din piatră, şi dotate cu tot ce e necesar unei vieţi decente. Văzut de jos, Athosul e mai mult decât surprinzător. Iar echipa Observator a avut ocazia să fie părtaşă unui moment inedit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » "Ne se poate explica, se poate trăi". Cum decurge o zi pe muntele Athos şi cum ţin legătura călugării cu lumea exterioară: au canal de YouTube şi grupuri de WhatsApp