Antena Meniu Search
x

Video Care ar fi urmările dacă Rusia ar folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. Explicaţiile colonelului Ion Petrescu

Invitat la Podcastul Observator cu Marius Pancu, Ion Petrescu, colonel în rezervă și analist militar, a discutat despre un posibil război nuclear între armata rusă și cea ucraineană și cum răspunde NATO noilor schimbări anunţate de Moscova.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 23.09.2022, 14:45

Vezi și

Vladimir Putin a avut recent un discurs în fața națiunii, în care a anunțat o mobilizare parțială care ar trebui să aducă un plus de 300.000 de forțe pe teren. Acest anunț vine odata cu legea votată de Duma de Stat care a înăsprit pedepsele pentru dezertare și pentru refuzul de a participa la operațiuni militare de stat. Între timp însă, au început protestele în Rusia după aceste hotărâri.

Despre arma nucleară tactică. Cum poate folosi Rusia această rachetă împoriva armatei ucrainene

Ion Petrescu: "Arma nucleară tactică vizează raionul de dispunere a unui batalion. Un batalion în NATO, dar și în Federația Rusă vizează 1.000 de oameni. Multe batalioane care atacau Ucraina aveau efetive de 500 de oameni. E vorba de a scoate din lupă batalioane cu efective estimate, în cazul armatei ucrainene, cu 1.000 de militari și în funcție de succesiunea, numărul și zona aleasă poți crea un deșert în care nu introduci nici trupele proprii, deși rușii au acest obicei de la primele lor experiențe nucleare și în același timp te poți lăuda la televiziunea Rusia 1 că ai cucerit un mare teritoriu."

Colonelul este de părere că ambele grupări militare, atât armata rusă, cât și cea ucraineană, sunt conștiente de pericolele reale care ar putea să apară odată cu folosirea unor astfel de arme. 

Pe acelaşi subiect

Ion Petrescu: Pornesc de la ideea că militarii ruși și cei ucraineni își vor menține luciditatea. Mă bazez că și în cazul centralei nucleare de la Zaporijie, ca și în cazul centralei care a fost temporar ocupată, au ocolit în mod intenționat lovirea reactoarelor nucleare. Char și aceasta explozie care e anunțată de ucraineni exact la 300 de metri, totuși, nu a afectat reactoarele nucleare. Acest lucru confirmă că ambele părți sunt extrem de conștiente de pericolele reale.

Care e arealul pe care se pot întinde radiațiile după ce se folosește arma nucleară tactică

Ion Petrescu: Conform informațiilor oficiale, după efectul pe un teren cu raza de 2 km, există o zonă limitrofă cu o mărime similară pe care se duc radiațiile, dar depinde de teren. Dacă este câmp, zona se mărește, dacă este împădurită sau de deal, atunzi zona este mai mică.

Colonelul a ținut să menționeze că este „exclus” ca raza de acțiune să fie mai mare de 100 de km, deoarece “e vorba doar de armă nucleară tactică”. De asemenea, acesta consideră că încă nu se pune problema unui război bazat pe folosirea unor arme nucleare, atât simple, cât și tactice, și că nu ar putea exista un câstigător al acestui tip de război. Totodată, chiar și în postura în care armata rusă ar apela la astfel de mijloace de ofensivă, NATO are foarte multe sisteme de apărare care permit "detectarea pe radar, interceptarea în aer și distrugerea rachetelor nucleare trimise de Federația Rusă, înainte de a atinge solul. 

Ion Petrescu: Nu e momentul și nici nu e cazul să asistăm la un război nuclear. Nu există câștigător, dar trebuie să spunem că la nivelul Alianței Nord Atlantice există sisteme de apărare care permit detectarea pe radar, interceptarea în aer și distrugerea rachetelor nucleare trimise de Federația Rusă, înainte de a atinge solul. Distrugerea în aer înseamnă distrugerea rachetei care nu are efect de bombă nucleară. Are interes Federația Rusă să intre într-un conflict cu NATO? Logic că nu. Are interesul Vladimir Putin să își pună națiunea într-un sistem de dificultate atât de mare încât populația să-și dea seama că însăși supraviețuirea națiunii ruse e pusă sub semnul întrebării și să apară atunci întrebarea "De ce îl mai lăsăm la Kremlin?"

Valiza nucleară a lui Putin. Ce se întămplă într-un scenariu în care Putin vrea să apeleze la ea

Ion Petrescu este de părere că în cazul în care Vladimir Putin va solicita valiza nucleară, alți militari cu grad superior din armata rusă vor interveni, pentru a împiedica un astfel de atac, deoarece sunt conștienți că "prin recurgerea la arma nucleară"  își pun în pericol familiile și nu numai. 

Ion Petrescu: Momentul critic ar putea fi pentru Putin dacă va cere valiza nucleară. Valiza nucleară rusă are la momentul actual trei chei. Una este la Putin, așa prevede legea, una este la Ministerul Apărării și una este la Șeful Statului Major Armatei Ruse. Să luăm scenarul ipotetic că Putin cere valiza. Sunt foarte mulți militari care știu că prin recurgerea la arma nucleară își pun în pericol soțiile, copiii, bunicii, nepoții. Nu cred că se va ajunge la așa ceva, sau dacă ipotetic s-ar crea o asemnea situație, cred că, în acel moment, militarii cu grad superior din armata rusă vor spune "NU".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Care ar fi urmările dacă Rusia ar folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. Explicaţiile colonelului Ion Petrescu