Antena Meniu Search
x

Video Cum a ajuns AUR cel mai votat partid în diaspora: ''Oamenii votează cu frustrările și nemulțumirile lor față de țară''

"Aducem românii din diaspora acasă". E promisiunea pe care au făcut-o toate partidele politice. Nu i-au adus decât la urne. Şi astăzi, milioane de români trăiesc departe de România. Votul lor a cântărit greu la ultimele alegeri, când AUR, un partid cu un discurs anti-european, şi-a trâmbiţat victoria chiar în Europa. Un paradox pe care sociologii îl pun pe seama eternei sete de schimbare. Urmăriţi un nou episod din seria ''În numele poporului''.  

de Redactia Observator

la 29.06.2022, 21:41

Vezi și

În faţa Domului din Milano, câţiva români cu veste galbene şi cu drapele întorc privirile trecătorilor. Mulţi trăiesc în Italia de mai bine de jumătate de viaţă, şi despărţirea de România încă e o rană deschisă. 

''Dorul e acolo, îs rămase rădăcinile.''

Carmen Ticu, muncitor fabrică: Aveam o fetiţă mică şi am ales calea străinătăţii ca să pot să-mi cresc fetiţa. 

Reporter: Dumneavoastră ați lăsat ceva în țară?

Pe acelaşi subiect

Maria Panait, membru AUR Milano: Certo că am lăsat, am lăsat pe mama care e moartă, poverina de dorul nostrul da? De dorul nostru.

Aici, dincolo de granițe, e cealaltă Românie, care numără milioane de români. Şi-au construit o viaţă în Vest, sperând la fiecare vot să anuleze motivele pentru care au plecat. 

Gabriela Boamba: Nu au făcut niciunii mare lucru ca să oprească migrația românilor. Minţit, minţit, tot minţit. Gata, ajunge.

Maria Panait, îngrijitoare: Nu am mai votat, nu am mai vrut. Nu am mai vrut. 

Cum a ajuns AUR cel mai votat partid în diaspora

Până într-o zi. Când un partid nou, cu nume simplu, nu le-a mai promis nimic, în afară de o luptă împotriva sistemului. 

Maria Panait, îngrijitoare: Când am văzut prima oară pe Facebook, cu tricolor, cu AUR, m-am îngrozit. Ce este? Ce s-a întâmplat? 

Daniel David: Oamenii votează cu frustrările și nemulțumirile lor față de țară și atunci au tendința să susțină partide antisistem de obicei și în ultimii ani.

S-a întâmplat şi în 2016, când USR, partid abia înfiinţat, câştiga în Diaspora peste 28% dintre voturi, la alegerile parlamentare. Patru ani mai târziu, a reapărut setea de schimbare. 

Dan Sultanescu: Diaspora votează întotdeauna ceva nou. Poate peste câțiva ani va vota un partid care nu are mesaj populist. De multe ori a votat într-o măsură mult mai mare decât în țară lucruri noi.

Marian Donute, antreprenor: Votez pentru o schimbare, o schimbare radicală, o schimbară naturală din partea românilor, să privească cu mintea şi inima lor. 

Gabriela Boamba: Nu ne-au convins 32 de ani, nu ne pot convinge acuma că ei vor să facă schimbarea, schimbarea trebuie să o facă alții, care nu au mai făcut politică.

În 2020, în  timp ce România se trezea buimacă după alegeri, fără să înțeleagă de unde venea AUR, diaspora trântea un adevăr neașteptat: locul 2 în mai multe țări. Locul 1 în Italia.

Ramona Lovin, secretar general adjunct AUR: Au început să scrie: la mine suntem primii, la mine suntem primii, și primeam așa, mesaj după mesaj, vreo jumătate de oră am primit numai mesaje că suntem primii.

Ramona Lovin e cea care a câștigat, de fapt, alegerile în Italia. A plecat la muncă în 2004 într-un orășel de lângă Roma, împreună cu soțul, de origine din Basarabia.

Ramona Lovin, secretar general adjunct AUR: Am făcut munca de jos, ambii. Eu făceam curățenie, soțul meu prin hoteluri.

Acum vreo 5 ani, i-a găsit pe internet pe George Simion și un grup care cerea unirea cu Basarabia. Când a aflat că vor să intre în Parlament, a început să se implice. A luat la pas toate orașele Italiei unde găsea români. Cu un steag şi o vestă cu AUR. 

Ramona Lovin, secretar general adjunct AUR: A început să strige lumea după mine chiar dacă nu cunoșteam pe nimeni, striga lumea după mine, și nu striga AUR, nu strigau că vedeau steagul, strigau George Simion. Atunci eu am știut că vom intra în Parlament.

Cristian David, secretar general AUR: De asta a prins atât de bine mesajul nostru în diaspora la românii care sunt plecați, migranți economici despre care ne amintim doar o dată la 4 ani când se fac cozi la secțiile de votare, dar despre care nimeni nu-și pune problema cum pot fi oamenii ăștia încurajați să se întoarcă în țară.

Azi, Ramona s-a întors în țară să se ocupe de partid și de toate paginile sale. În vest, alţi membri AUR au rămas doar cu speranţa. 

Carmen Ticu: Cu toate că am venit aici când aveam 20 de ani, vreau să mă întorc acasă. 

E o dezamăgire pe care alţi membri AUR au trăit-o deja. Când lupta anti-sistem se mută în interior, iluziile încep să cadă una câte una. Ce se alege de AUR, vedeţi vineri, la Observator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » Cum a ajuns AUR cel mai votat partid în diaspora: ''Oamenii votează cu frustrările și nemulțumirile lor față de țară''