Video Echipa Observator, în laboratorul în care sunt testate drogurile. Ce stupefiante se consumă în Capitală şi cum sunt ascunse: "În umeraşe, în şampoane, în ceaiuri"
22.000 de probe de substanţe interzise au fost analizate anul trecut în laboratoarele specializate ale Poliţiei. Toate drogurile confiscate în România trec prin mâinile ofiţerilor experţi, înainte să fie înregistrate ca probe în anchete. Cocaina, heroina şi canabisul sunt identificate rapid. Munca grea începe când specialiştii au în faţa stupefiante noi. O echipă Observator a filmat, în exclusivitate, expertizele din cel mai mare laborator românesc unde sunt testate drogurile.
Acesta este finalul testului în care experţii anti-mafia identifică drogurile găsit de colegii lor la suspecţi. În România sunt cinci astfel de laboratoare în care specialiştii lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Cel mai mare centru al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate este la Bucureşti. "Noi avem peste 50% din volumul de probe. Uzualele sunt pulberile, avem comprimate şi lichide. Pe urmă mai avem plantele de canabis", a declarat un ofiţer DCCO. Primul pas este extragerea substanţei din proba care ajunge în laborator. Ulterior, fiola ajunge într-un aparat performant care o injectează cu un solvent. Pentru probele la care procurorii cer analize în regim de urgenţă, ofiţerii reuşesc să dea răspunsul în două ore.
Tipurile de droguri care ajung la testare diferă de la judeţ la judeţ
"Noi avem permanentă legătură cu o bază de date europeană şi acolo se raportează substanţele care au apărut pe piaţă. Problema este când îţi vine o substanţă psihoactivă nouă, atunci durează un pic mai mult", spune un ofiţer DCCO. Doar de la începutul anului, specialiştii români în substanţe interzise au indentificat 12 stupefiante noi. Ofiţerul care ne prezintă laboratorul unde sunt testate drogurile are aproape 20 de ani de experienţă. Mâinile lui au dezvăluit stupefiante ascunse în cele mai ingenioase moduri: "În umeraşe, în şampoane, în ceaiuri, am avut odată în nişte răşină de lemn, am avut trolere în care cadrele erau umplute cu metamfetamină, au venit în cutii de banane, în pantaloni, ascunse în căptuşeală".
Tipurile de droguri care ajung la testare diferă de la judeţ la judeţ. În Bucureşti, de exemplu, cel mai des se consumă... "Canabis, cocaină destul de multă, am văzut amfetamină. Pe zona asta de sud sunt şi consumatori de heroină", a declarat un ofiţer DCCO. În următorii ani, specialiştii antidrog vor avea mai multe ajutoare. Autorităţile promit două laboratoare noi la Craiova şi Braşov.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰