Exclusiv Ambasadorul francez a demontat acuzațiile că Franța s-a implicat în alegerile din România: "Nu a existat nicio intervenție a Ambasadei"
Românii au ales Europa. Este concluzia pe care o trage ambasadorul Franței în România, după scrutinul de pe 18 mai. Într-un interviu exclusiv pentru Observator, Nicolas Warnery spune că Franța este dispusă și foarte motivată să colaboreze cu președintele ales, Nicușor Dan, și cu viitorul guvern.
Într-un interviu exclusiv pentru Observator, ambasadorul Franței, Nicolas Warnery, a demontat acuzațiile potrivit cărora Franța s-a implicat în procesul electoral din România.
"Am păstrat tăcerea, nu am spus nimic până acum, pentru că sunt ambasadorul Franței în România și era o campanie electorală, care s-a terminat acum două zile. Nu am făcut nicio declarație de pe 20 martie, nu am vorbit cu presa despre situația regională sau despre cea internă, din România. Și au existat enorm de multe zvonuri, informații false, absurdități, care au fost difuzate. (...) A apărut informația că eu am fost în turneu prin România pentru a face campanie electorală, dar ceea ce am vizitat sunt companii franceze, Camera de Comerț, oficiali locali: prefecți, primari. A fost vorba de un maraton în interes de afaceri, am vizitat o întreprindere franceză, mi-am făcut meseria mea, nu am făcut nicio campanie electorală. Un diplomat nu face campanie electorală în țara în care este acreditat", a declarat pentru Observator Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze în România.
"Apoi, duminică, după-amiază, în timp ce votarea era în desfășurare, iar noi am păstrat o tăcere totală, au apărut o serie de zvonuri, precum cea pe care ați amintit-o. Parisul a răspuns deja, în ce privește comunicarea cu platforma Telegram, ea se desfășoară pe canalele normale. În plus, aici este postată o cantitate uriașă de conținut, există, de exemplu, și conținut foarte problematic, dar nu a existat nicio presiune politică prin care să i se solicite platformei Telegram să nu publice conținut politic. Există, e adevărat, un dialog cu toate platformele, inclusiv Telegram, în ce privește conținutul infracțional, inclusiv legat de pedofilie și pornografie", a transmis ambasadorul Franței.
"Românii sunt cei care și-au ales în mod suveran președintele, nu a existat nicio intervenție a Ambasadei"
- Rusia susține ca Franța l-a arestat pe Pavel Durov pentru a influența alegerile din România
- George Simion, mesaj pentru Emmanuel Macron: "Suveranitatea națională nu este negociabilă"
- Pavel Durov, CEO-ul Telegram, pretinde că e dispus să depună mărturie în România: Vin dacă ajută democrația
- Serviciile secrete franceze neagă că i-ar fi cerut lui Pavel Durov să interzică pe Telegram vocile conservatoare...
- MAE denunță "o interferență rusă" în timpul alegerilor: Campanie virală de știri false pe Telegram și alte...
- Franţa a respins acuzațiile fondatorului Telegram, Pavel Durov: Manevră de distragere de la adevăratele...
"A fost rumoare și în ce privește vizita mea la Curtea Constituțională a României. Fără să știu, ea a avut loc înainte cu câteva zile ca CCR să se pronunțe asupra validării unui candidat, în speță domnul Georgescu. De ce am fost la CCR? Pentru că a avut loc un congres, care are loc o dată la trei ani, care a reunit 35 de Curți Constituționale Francofone și care a fost la București, între cele 2 tururi de scrutin. M-am întâlnit cu președintele (CCR, n.r.) pentru a confirma data Congresului, pentru a-l informa că a avut loc o schimbare de președinte al Curții Constituționale (a Franței, n.r.), domnul Fabius a plecat și l-a înlocuit domnul Ferrand, și trebuia să îl informez despre asta și nu să îi cer un anumit lucru.(...) Nu am nicio putere asupra Curții Constituționale din România, nu am nicio putere asupra instituțiilor române, singura mea putere în relația cu autoritățile române este aceea de a menține un dialog și de a executa, de a comunica, nu de a ordona", a mai explicat acesta.
"Sunt aici pentru a dezvolta relația bilaterală și iubesc această țară. E o vorbă care spune că diplomații nu iubesc țara în care sunt trimiși, fac excepție, pentru că eu iubesc România. Dacă am un mesaj (pentru români, n.r.) și le-aș spune același lucru și compatrioților mei, este acela că nu trebuie să cedeze în fața comploturilor, paranoiei sau pesimismului. Există poziții divergente, există idei diferite, dar nu există un complot mondial, intrigi care ar avea ca scop să priveze oamenii de libertățile lor și de bunăstare. Nu cred asta. Lucrez deja de ani buni pe scena internațională, în diplomație și nu există niciun complot. E o viață democratică imperfectă, o viață economică imperfectă, o viață prea scurtă imperfectă și fiecare dintre noi trebuie să încerce să trăiască în cel mai bun mod posibil alături de ceilalți. Deci, nu există niciun complot. Nu există așa ceva", a mai arătat Nicolas Warnery. "Duminică, la miezul nopții, românii sunt cei care și-au ales în mod suveran președintele, nu a existat nicio intervenție a Ambasadei (Franței, n.r.). Absolut!", a mai subliniat el.
"Suntem dispuși și foarte motivați să lucrăm cu noul președinte"
Întrebat ce înseamnă rezultatul alegerilor din România pentru relația României cu Franța și cu partenerii europeni, ambasadorul a fost ferm: românii au ales să continue pe calea europeană.
"Cred că toți am interpretat rezultatul alegerilor de duminică ca pe un vot pentru Europa, românii au ales să continue pe calea europeană, să continue colaborarea cu partenerii europeni și cu cei din cadrul NATO. Și apoi, și în cadrul unei relații bilaterale (româno-franceze, n.r.), care își poate urma cursul cu aceeași intensitate ca în toți acești ani. Avem un parteneriat strategic, facem foarte multe lucruri împreună, repet, trebuie să construim Europa toți, împreună. Să construim Alianța și să o ajutăm să evolueze toți, împreună, fie că se întâmplă asta la Bruxelles sau aici, la București. Iar, apoi, relația bilaterală este în toate domeniile, o să menționez aici apărarea, securitate internă, economie, cultură, știință, cercetare, deci, ne propunem să facem multe lucruri împreună, iar aceste alegeri par să mențină acest parcurs și să confirme dorința României de a avansa în această direcție. Suntem dispuși și foarte motivați să lucrăm cu noul președinte și cu guvernul pe care îl va numi în zilele următoare", a precizat Warnery.
"Rușii au capacitatea de a întreține conflictul pentru mult timp"
Tensiunile de pe scena politică internă au avut loc într-unul dintre cele mai dificile momente din ultimele decenii pentru regiunea noastră și aliații occidentali ai României. Războiul din Ucraina a intrat în cel de-al patrulea an. De asemenea, Rusia nu ascunde faptul că vrea să construiască o nouă ordine mondială, iar odată cu ea să-și extindă zonele de influență.
"Este cea mai dificilă întrebare, nimeni nu vă va răspunde, dar toată lumea își concentrează eforturile în acest sens. Efectiv, cred că rușii au capacitatea de a întreține conflictul pentru mult timp și pe asta se bazează. Au un teritoriu mare, au o populație numeroasă, o populație care este dispusă să facă sacrificii imense și atunci trag de timp și de aceea trebuie să-i împiedicăm să tragă de timp și să încheie o pace. De aceea, tot ce face această "Coaliție de Voință", alături de eforturile făcute de Statele Unite și de presiunea exercitată de președintele Trump asupra lui Vladimir Putin, este de a crea o cale către un acord de pace. E adevărat că este îngrozitor de dificil, extrem de dificil", a mai declarat el.
"România este, alături de Polonia, unul dintre cele două mari state ale Europei de Est, și, în contextul războiului din Ucraina, România este în prim-plan, pentru că are graniță comună, este vecină cu acest război, deci, are o importanță strategică din punct de vedere militar, de aceea numeroase forțe NATO, nu doar franceze, ci și spaniole, belgiene, luxemburgheze, americane sunt staționate în România, sub comandament NATO sau nu, dar sunt prezente aici, deci, România are un rol cheie. Are un rol cheie în solidaritatea cu Ucraina, am văzut acel coridor de solidaritate pentru transportul cerealelor ucrainene către Africa și Asia, pentru a permite Ucrainei să aibă resurse și să ajute și acești oameni care au nevoie de aceste cereale pentru a nu muri de foame. (...) De aceea, postura politică și situația geografică ale României sunt extrem de importante. România este un actor cheie al vieții și securității europene în acest moment, de la începutul agresiunii ruse (în Ucraina, n.r.), iar cât această agresiune continuă, cât acest război continuă, România păstrează această poziție geografică și sper și politică, de solidaritate a noastră, a tuturor. Repet, colaborăm împreună în cadrul Alianței (NATO, n.r.) și în cadrul Coaliției de Voință din care fac parte toate statele dispuse să se mobilizeze pentru a ajuta Ucraina", a mai spus el.
"România este țara cu cei mai mulți militari francezi din lume"
Diplomatul francez îi asigură pe români că Franța va contribui în continuare la apărarea României și descurajarea Rusiei. "Franța face deja un efort important. România este țara în care, cu excepția Franței, sunt staționați cei mai mulți militari, este cea mai mare desfășurare militară franceză din lume de mai bine de doi ani, din 2023, după ce ne-am redus prezența din Africa. (...) În cadrul NATO, în timpul exercițiilor militare de amploare, acest efectiv se poate dubla, dar doar temporar și pentru a demonstra că avem capacitatea de a ne mobiliza la nivel de brigadă în doar câteva zile în caz de nevoie strategică sau militară, dar în acest moment nu este prevăzută o prezență militară permanentă superioară celei existente deja", a mai declarat diplomatul francez.
"Misiunea Aigle a sosit în doar câteva zile, desfășurarea a fost progresivă, dar primul detașament a venit în doar câteva zile, pentru că războiul de agresiune deja începuse, a venit pentru a proteja România, pentru a întări flancul sud-estic și pentru a controla războiul, agresiunea rusă în Ucraina, pentru a descuraja Rusia de a-și atinge scopurile în Ucraina. Este același lucru. Există un război la graniță, noi nu suntem în război aici, în România, dar este o arie strategică, o arie politică unică", a completat el.
Întrebat dacă România poate prin poziția ei strategică să joace un rol în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, diplomatul francez a spus că Bucureștiul poate avea o contribuție importantă. "România cunoaște bine Rusia, din cauza istoriei sale și a poziției sale geografice, deci, poate avea o contribuție importantă. România are diplomați excelenți, care sunt discreți și modești, dar care sunt extraordinari, mă întâlnesc des cu ei și știu că sunt foarte buni. Da, România poate juca un rol în negocierile de pace și poate folosi poziția sa politică și geografică pentru a contribui la găsirea unei soluții. Și spun asta de câteva săptămâni, că poate găzdui baze logistice, hub-uri, poate ajuta considerabil la găsirea unei soluții, cum, de altfel, o face în prezent".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰