Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV. Imagini din camera de cămin din Regie care a luat foc. Studenta spune că avea doar caloriferul în priză

După incendiul din căminul studenţesc Regie, premierul Marcel Ciolacu vrea o evaluare a căminelor din toată ţara, iar ministrul Educaţiei le cere tinerilor să îi trimită sesizări dacă simt că sunt în pericol. Studenţii se plâng de prizele vechi, în timp ce Universitatatea reclamă improvizaţiile electrice care suprasolicită reţeaua. Echipa Observator a filmat în exclusivitate în camera studentei care a fost la un pas de moarte. 

de Mădălina Iacob

la 02.10.2024 , 20:21

În urmă cu 10 zile aceasta camera de cămin a fost mistuită de foc. Au mai rămas în picioare doar chiuveta si oglinda. Patul, mobilierul şi toate lucrurile personale ale studentei de la Automatică şi Calculatoare au fost făcute scrum. Geamurile lipsesc şi ele. 

Universitatea dă vina pe studenţi

Asa arata camera care a ars. Studenta a fost mutata in alta camera din Regie, iar universitatea a platit pentru toate bunurile pierdute de aici. 

Vezi și

Prima variantă luată în calcul de pompieri este un scurtcircuit de la frigider. Universitatea, pe de alta parte, reclamă că studenţii suprasolicită reţeaua cu improvizaţii la prizele din cămin. Şi că în priza din camera care a luat foc ar fi fost cel puţin trei electrocasnice vechi. 

Pe acelaşi subiect

"Nu pot să foloseasca orice tip de echipament electrocasnic si oricat eechipamente electrocasnice intr o priza sau circuit electric care are dimensionarea sa tehnica limitata. Universitatea pune la dispozitie un spatiu de cazare in conditiile pe care le are nu sunt perfecte, ne dorim, am investit si vom continua sa investim in complexe studentesti in care nu s-a investit de zeci de ani", spune Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica.

Ce spune studenta

În exclusivitate pentru Observator, studenta care şi-a văzut moartea cu ochii spune că nu a fost vina ei. 

"Peria nu o aveam, doar caloriferul. Eu stiu ca de la priza a fost", spune ea.

Căminul a fost construit in anii 60 si nu are autorizaţie la incendiu. Toti studentii sunt obligati sa semneze la inceputul anului un contract care le interzice ca echipamentele electrice folosite sa depaseasca puterea maxima de 1 kw. 

"Avand in vedere ca nu toti consuma aceeasi cantitate de energie in acelasi timp, energia disponibila poate fluctua intre 0,5 si 1 kw. Instalatia a fost renovata acum ceva ani, dar este tot pe sistemul vechi pe care a fost construit caminul. Daca intr-o priza se monteaza un prelungitor sau mai multe prelungitoare, acestea se incing ducand riscul la incendii", spune Ştefan Popa, şef serviciu reţele electrice.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut de urgenţă Ministerului Educaţiei o evaluare a căminelor din toată ţara. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Imagini din camera de cămin din Regie care a luat foc. Studenta spune că avea doar caloriferul în priză