Antena Meniu Search
x

Video Cu cât se vinde acum un litru de ulei în magazine. România are cel mai mic preț la uleiul de floarea-soarelui din ultimii doi ani

Ne-am temut de criză şi de scumpiri şi acum avem cel mai mic preţ la uleiul de floarea-soarelui din ultimii doi ani. Plătim acum chiar şi cu cinci lei mai puţin pe un litru de ulei. Asta pentru că piaţa este inundată de ulei ucrainean, mai ieftin, dar de o calitate îndoielnică, spun specialiştii. Fermierii români spun că nu pot face faţă concurenţei.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 18.01.2024, 19:56

Vezi și

De la un an la altul, preţul uleiului de floarea-soarelui a fluctuat dramatic.

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: La raft, un litru de ulei costă, în medie, 7 lei, însă în acest magazin am găsit şi o sticlă de ulei cu 5,50 lei, care este produsă în Ungaria. Ieftinirea este oricum evidentă. În 2022, dădeam pe aceste produse chiar şi cu 5 lei mai mult.

Din cele aproape 672.000 de tone de ulei de floarea-soarelui exportate de Ucraina, un sfert a ajuns în România

Asta pentru că Ucraina, cel mai mare exportator al lumii, aduce ulei în cantităţi uriaşe prin bazinul Mării Negre. Din cele aproape 672.000 de tone de ulei de floarea-soarelui exportate de Ucraina, un sfert a ajuns în România. Producătorii şi procesatorii din ţară sunt afectaţi de concurenţă.

Pe acelaşi subiect

Monica Iordache: Noi procesăm în momentul de faţă numai materie primă din România. Având în vedere diferenţele de preţ, este clar că nu vom avea un preţ competitiv în piaţă. Noi avem impuse nişte standarde pe produs. Aceste produse provenite din Ucraina nu sunt autorizate pentru standarde europene, drept pentru care pot ieşi cu un preţ mai mic în piaţă.

Alina Crețu, director executiv Forumul APPR: S-a permis intrarea în Uniunea Europeană a unei cantităţi nelimitate cumva, s-au produs sincope majore. Riscăm să pierdem o parte din fermierii din zona noastră.

Industria autohtonă de ulei nu se va redresa curând

Specialiştii în agricultură confirmă faptul că industria autohtonă de ulei nu se va redresa curând.

Dragoş Frumosu, președinte Sindalimenta: Este ieftin pentru că Ucraina nu are taxele pe care o ţară din Uniunea Europeană le are. Inclusiv din punct de vedere a sănătăţii seminţelor de floarea soarelui pot fi probleme pentru că în Ucraina nu ştim cu ce se fac tratamente.

Ministrul Agriculturii nu pare îngrijorat.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: În momentul de faţă, nu ştiu dacă mai mult de 1% sau 2% din uleiul de la retaileri este din Ucraina. Eu rar am văzut câte o sticlă de ulei care a venit din Ucraina. Nu te obligă nimeni să cumperi ulei din Ucraina când ai 7 tipuri de produse româneşti.

România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană. CARTON ALBASTRU 2 Producem anual 4,9 milioane de tone, iar uleiul de floarea soarelui este cel mai exportat produs alimentar din ţara noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Cu cât se vinde acum un litru de ulei în magazine. România are cel mai mic preț la uleiul de floarea-soarelui din ultimii doi ani