Video Fermierii români ar putea primi subvenții cu 30% mai mari. Cum am ajuns să importăm 80% din carnea de porc: polonezii primesc o sumă dublă
Fermierii români ar putea primi subvenții cu 30% mai mari decât în prezent. Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru Agricultură în exclusivitate pentru Observator. Oficialul mai spune că, din 2027, toţi cultivatorii din Uniunea Europeană ar putea primi plăţi egale.
Radu Daniel cultivă grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui pe 1.300 de hectare din judeţul Ilfov. Primeşte o subvenţie de aproximativ 800 de lei pe hectar. "Pare o suma mare, dar nu este tinand cont ca preturile la samânţă, motorină, costul cu forţa de muncă, pesticidele, totul a explodat. Este foarte multă birocratie", a declarat Radu Daniel, fermier. Fermierii români ar putea beneficia de majorarea subvenţiilor cu 30%, anunţă comisarul european pentru Agricultură exclusiv pentru Observator. La nivel european au început negocierile pentru bugetul Politicii Agricole Comune după anul 2027.
În România sunt aproape 3 milioane de ferme, cele mai multe din UE
"Media plăţilor directe în UE este de acum 256 euro/ha. Este un decalaj mare între nivelul din Romania şi media din UE, dar soluţia problemei este egalizarea plăţilor directe, va fi posibilă doar dacă avem decizia de a majora bugetul. Intenţia mea este să fac tot ceea ce e posibil", a declarat Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură. Decizia este în mâna statelor membre şi va fi luată după alegerile europarlamentare de pe 9 iunie. "România este ţara cu cele mai mici subvenţii pentru fermieri. Este timp suficient să terminăm această situaţie nedreaptă şi înţeleg pe deplin această cerere şi plângerile lor", a declarat Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură.
"Este un document pe care il voi propune in consiliul de ministrii si bineinteles vom insista", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Fără irigaţii pe suprafeţe mari şi confruntaţi cu preţuri mici ale cerealelor din Ucraina, agricultorii de la noi se consideră acum nedreptățiți. Fermierii romani care au culturi vegetale primesc acum plăti directe în valoare de pana la 210 euro/ha. În ţările din Vest, subvenţiile sunt mult mai mari. În Germania şi Franţa, spre exemplu, acestea ajung la aproximativ 310 euro, iar în Spania la 265 de euro/ha. În timp ce în România, un fermier primeşte 250 de euro/cap de animal pentru creşterea porcilor, în Polonia subvenţia este aproape dublă. Aşa ajungem să importăm 80% din carnea de porc pe care o consumăm.
"Aceste subventii sunt rodul efectiv al deciziei de la Bucureşti, nu de la Bruxelles", a declarat Cezar Gheorghe, expert piaţa de cereale. În România sunt aproape 3 milioane de ferme, cele mai multe din Uniunea Europeană, însă cele mai multe sunt mici şi mijlocii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰