Antena Meniu Search
x

Exclusiv Generația sub Presiune: Emoții dar și incertitudine pentru milioane de elevi, înainte de începerea cursurilor. Copiii s-au pus de acord: "Mai bine la școală"

Elevii se întorc de mâine la şcoală, iar şcoala se întoarce de unde a plecat. Adică la acelaşi probleme cauzate de pandemie şi nu numai. 2.400 de tineri nu pot merge la şcoală pentru că rata de infectare depaşeşte 6 la mie. Iar alţi 5.000 rămân acasă pentru că şcolile lor sunt încă în reabilitare sau nu au suficient spaţiu pentru toţi copiii. Opt unităţi de învăţământ din Capitală vor rămâne tot în sistem online. Urmăriţi un nou episod despre Generaţia sub presiune, cu Mădălina Iacob.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 12.09.2021, 19:39

Vezi și

Este momentul pe care îl așteaptă toți copiii. Este ultima noapte de vacanță, iar de mâine dimineață, clasele se vor umple din nou. Elevii așteaptă să își ocupe locul în bănci, iar acest început de an școlar ar trebui să fie cel mai bun start din ultimii doi ani. Chiar dacă zilele libere s-au dus o dată cu vara, e un sentiment de nerăbdare în orice casă unde sunt şcolari. Animaţi de gândul revederii cu colegii, copiii îşi scot caietele, îşi pregătesc penarele şi îşi umplu ghiozdanele. 

Charlize, elevă: Toţi copiii trebuie să fie la şcoală! Şi în pauze stai cu prietenii, nu trebuie să vorbeşti pe WhatsApp în timpul pauzelor, pentru că mai trebuie să faci şi o pauză de la electronice. Şi totuşi vrei să vorbeşti cu prietenii. Mai bine la şcoală. 

De luni, clasele vor reveni la viaţă, după cea mai lungă perioadă în care şcolile au avut lacătul pus. 

Reporter: Vă e dor de elevii dumneavoastră?

Pe acelaşi subiect

Daniela Voinea, director Școala Sf. Voievozi: Mi-e dor de ei, e pustiu în școala fără ei.

Reporter: De ce e important ca ei să fie aici? 

Daniela Voinea, director Școala Sf. Voievozi: Ei sunt mai atenți cand sunt efectiv în clasă, și in al doilea rând pentru psihicul lor. 

A recunoscut-o şi preşedintele Klaus Iohannis: copiii au nevoie de interacţiune la școală

Klaus Iohannis, președintele României: Învățământul online nu poate suplini integral forma clasică de învățământ, cu prezență fizică. 

E lecţia pe care am învăţat-o după un an şi jumătate de pandemie. Şcoala online nu mai e o opţiune. Problema e ca nici cu o zi înainte de începutul şcolii, şcolile nu sunt pregătite să îi primească pe elevi în bănci. 

La nivel național, 4.700 de elevi vor fi obligați să înceapă școala în regim online din cauza problemelor de infrastructură. Alți peste 2.000 rămân acasă pentru că rată de infectare a crescut foarte mult în 12 localităţi. Alte sute de școli nu au primit autorizaţia sanitară pentru funcționare, iar câteva zeci nu sunt dotate cu sisteme de încălzire pentru elevi și profesori. În Capitală, elevii Şcolii Ferdinand au aflat abia azi scenariul în care vor învăţa. După revolta părinţilor, ministrul Educaţiei a hotărât că pot reveni în bănci, şi nu vor mai învăţa online, cum fuseseră anunţaţi.

Oricum ar fi, nici întoarcerea în bănci nu va fi uşoară, pentru că vine odată cu valul 4 al pandemiei. 

Reporter: De ce vă e teamă când va gândiți la începutul școlii?

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Îmi este teamă de o amplificare a numărului de infectări generat de noi tulpini. 

Doar 60 la sută dintre profesori sunt vaccinaţi la început de ani şcolar

Distanţarea este obligatorie, dar imposibilă în multe şcoli din România. N-au dispărut nici vechile probleme, care plasează şcoala românească la coada Europei. Suntem printre primii la abandon şcolar, primii la analfabetism funcţional şi avem mii de profesori necalificaţi. De luni ne întoarcem aşadar de unde am plecat, iar specialiştii în educaţie atrag atenţia că acum e cel mai bun moment pentru schimbare. 

Marian Ștas, specialist în Educație: Aici nu avem voie să ratăm clipa asta, de ce: o situație atât de complexă, cu presiuni dure, cu ameninţări care de fapt sunt oportunităţi, aşa cum sunt anii ăştia, lunile astea, eu cred că va mai apărea peste o jumătate de secol. La urmă şi la urmă, toată povestea rămâne la curajul ruperii de comunism. La curajul ruperii şcolii de comunism. 

Programul România Educată promite să rezolve tot ce au mai promis şi nu au rezolvat cei 29 de miniştri, din ultimii 30 de ani. Dar cum arată şcoala de acum, depinde viitorul a milioane de elevi, care se pregătesc cu mari speranţe de întoarcerea în bănci. Cu toţii speră să recupereze tot ce-au pierdut în aproape trei semestre. Experimentul şcolii online a ţinut o generație sub presiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » Generația sub Presiune: Emoții dar și incertitudine pentru milioane de elevi, înainte de începerea cursurilor. Copiii s-au pus de acord: "Mai bine la școală"