Video În cel mai scump loc din România, au sacrificat străzile pentru a face bloc peste bloc. Mașinile de pompieri nu mai au loc
De la depărtare, Cartierul Francez pare locul ideal pentru un apartament. Apartamente de lux, de sute de mii de euro, în cea mai scumpă zonă a Capitalei. Însă doar cei care trăiesc acolo știu cu adevărat cât de îngrijorătoare este situația. S-a construit atât de mult și de haotic, încât nu a mai rămas loc, la propriu, pentru mașinile de pompieri. Cu ochii la profit, dezvoltatorii nu prea s-au mai gândit la posibilitatea unui incendiu major. Un material din seria Coșmar Residence.
În cel mai scump cartier al Capitalei, siguranţa locuitorilor e mai puţin importantă decât luxul finisajelor. Cea mai recentă dovadă este incendiul de la blocul Persepolis din Cartierul Francez. Drumurile mult prea înguste îngreunează orice intervenţie a pompierilor în cazul unui foc. S-a construit haotic, fără să se ţină cont de reguli. Primăria Capitalei arată cu degetul spre Inspectoratul de Stat în Construcţii. Instituţia care ar trebui să vegheze asupra felului în care se construieşte dă vina pe primăria de sector. Iar aceasta se scuză: legea era prea blândă.
Coșmar Residence: În cazul unui incendiu, pompierii s-ar uita la flăcări. Nu au pe unde intra cu autospecialele
Incendiul care a mistuit etajele superioare ale blocului Persepolis se poate repeta oriunde, oricând în Cartierul Francez. Zona de lux care se întinde pe aproape 30.000 de metri pătraţi, la doi paşi de parcul Herăstrău, a fost şi este exploatată la maximum de dezvoltatorii imobiliari.
Fiecare metru pătrat construit în cea mai scumpă zonă a Capitalei costă, în medie, 5.000 de euro. Aşa că, niciun petic de pământ nu rămâne nefolosit.
- "Cartierul milionarilor" din România, în care e 5.000 de euro mp, are o mare problemă: "Doar în mașină...
- A plătit 275.000 euro pe un apartament cu 3 camere într-o zonă de lux a Capitalei. Câțiva ani mai târziu a...
- Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat...
Mario Kuibuş, arhitect: S-a vrut repede şi cu eficienţă speculativă maximă.
Lidia, proprietar locuinţă Cartierul Francez: Oribil, oribil, foarte prost. Străzi înguste. Nu ai cum să mergi pe trotuar, trebuie să mergi pe stradă. Doar în maşină supravieţuieşti.
Fix de teama unui incendiu, această proprietară a preferat să îşi închirieze apartamentul.
Lidia, proprietar locuinţă Cartierul Francez: Înainte au fost căsuţe mici, erau uliţe, dar ei au aprobat ditai căsoaiele de la primărie. Atât este un drum.
Andreea Milea, reporter Observator: Cele mai multe artere din acest cartier sunt atât de înguste încât pompierii abia dacă au acces. Pe lângă faptul că drumurile sunt înguste sunt parcate şi maşini, pe de-o parte şi pe cealaltă, astfel că o autospecială mică de pompieri, care are nevoie de un drum lat de 5 metri şi jumătate, nu încape.
Cartierul în care fiecare construieşte cum vrea e un coşmar şi pentru curieri şi poştaşi. Adresele sunt amestecate, am găsit blocuri unul lângă altul, dar cu adrese pe străzi diferite.
Salvatorii sunt obligaţi să improvizeze la faţa locului
Daniel Vasile, reprezentant ISU B-IF: Noi am acţionat cu furtun de pe clădiri învecinate pentru a stinge incendiul. Echipajul de descarcerare a fost nevoit să taie un gard care împrejmuia un teren viran.
Mihai Cristian, consultant tehnic imobiliare: Acolo este o zonă considerată de lux, deci ar fi trebuit ca tot ce se întâmplă să fie categorisit high-end.
Mario Kuibuş, arhitect: Cartierul Francez pare ca un fel de tichie cu mărgăritar de la depărtare când se aud poveşti, în realitate este foarte trist ce se întâmplă acolo.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰