Antena Meniu Search
x

Video Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

"Un Caritas imobiliar". Așa a fost descris un proiect imobiliar promițător ce s-a transformat într-un coșmar. După ce au achitat sute de mii de euro, proprietarii s-au trezit că dezvoltatorul a lăsat complexul Planorama din zona Doamna Ghica neterminat. Așa că au strâns, mână de la mână, 300.000 de euro și au terminat blocul în care sperau să se mute fără probleme. Au fost singurii care, în prezent, au o locuință. În jurul lor, celelalte blocuri neterminate arată dezolant.

de Redactia Observator

la 26.09.2022, 13:10

Vezi și

20 de milioane de euro a încasat un investitor israelian de la cei pe care i-a convins să îşi cumpere, încă din stadiul de proiect, o garsonieră sau un apartament în Planorama - un proiect imobiliar ambiţios, în zona Doamna Ghica. A fost cea mai mare ţeapă imobiliară de la Revoluţie încoace: dezvoltatorul a fugit cu banii când terminase doar unul din cele patru imobile. Inclusiv cântăreaţa Andreea Bălan a pierdut 90.000 de euro în proiectul Planorama. A fost doar unul din cei 571 de oameni pentru care locuinţa de vis a fost în Coşmar Residence

Florin Vasile, preşedintele blocului T3 Planorama: Sunt oameni care au divorţat din cauza acestui proiect, sunt oameni care au murit înainte să li se dea apartamentul. 

Florin Vasile e, azi, preşedintele blocului T3, singurul terminat, în proiectul Planorama. S-a îmbolnăvit aşteptând să se mute în casa mult-visată. 

Florin Vasile, preşedintele blocului T3 Planorama: Ajunsesem să dorm doar cu pastile de dormit şi am ajuns să fac şi un AVC din cauza asta.

Pe acelaşi subiect

Sunt 17 ani de când un investitor israelian a promis că va ridica, în zona Doamna Ghica din Sectorul 2, patru blocuri turn cu câte 15 etaje. Proiectul imobiliar nu este gata nici astăzi. Banii plătiţi de cumpărători nu au fost niciodată recuperaţi. 

Viorica Candet, cumpărător: Un fel de Caritas imobiliar. E o chestie care mă face să plâng. A fost totul aşa, o comedie. O comedie tristă. 

Florin Vasile, preşedintele blocului T3 Planorama: Nu s-ar fi gândit nimeni. Efectiv totul era absolut roz.

Situaţia a fost roz doar pentru investitor. A încasat, încă din stadiul de proiect, 20 de milioane de euro de la cumpărători. 

Blocul T3 este singurul finalizat şi locuit. Din cele 280 de apartamente, 278 au fost vândute. Blocul T4 este construit doar pe jumătate. Pentru 173 de locuinţe din bloc au fost semnate contracte. Blocul T1 nu este construit nici pe sfert, dar investitorul a încasat avans pentru 119 apartamente şi garsoniere. Blocul T2 e doar o groapă în mijlocul ansamblului rezidenţial.

Coșmar Residence. Firma a dat faliment, iar dezvoltatorul Planorama a dispărut fără urmă

Sute de oameni şi-au pierdut economiile de-o viaţă. Mulţi încă plătesc credite la bănci. Viorica plăteşte rate de 17 ani. Pe ea dezvoltatorul a păcălit-o de două ori.

Viorica Candet, cumpărător: Am cumpărat garsoniera în 2006. În 2009 nu era gata. Între timp ne-am păcălit şi am mai cumpărat un apartament în T1. 

Garsoniera a costat 37.000 de euro, bani din economiile copiilor. Apartamentul de două camere, echivalentul a 102.000 de euro. Ce nu a avut strâns, a luat împrumut de la bancă. În franci elveţieni, că aşa era moda. 

Viorica Candet, cumpărător: 62.000 de franci elvetieni. Mi-am pus casa gaj. 

Reporter: Mai aveţi de plată la credit?

Viorica Candet, cumpărător: Da, până în 2027.

A aflat de la avocaţi că ar fi trebuit să fie mai atentă la ce a semnat. 

Viorica Candet, cumpărător: Pur şi simplu era acolo o chichiţă. Îţi fac casa, nu ţi-o fac, nu ai ce să-mi faci. 

În 2010 magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis că oamenii îşi pot recupera banii doar dacă întreg proiectul va fi cumpărat de un alt dezvoltator, doar că asta presupune ca toate cele 4 blocuri să fie finalizate. 

În 2007 constructorul de la Planorama a intrat în faliment. Proprietarii au cheltuit 300.000 de euro pentru a termina blocul

Florin Vasile, preşedintele blocului T3 Planorama: Atunci am început să ne panicăm. Blocul era la 90% şi eu plătisem 90% şi ca mine majoritatea. Unii plătiseră chiar 100%. 

Doar cei care au cumpărat în acest bloc au reuşit să devină proprietari, cu ajutorul unei clauze din contract. 

Florin Vasile, preşedintele blocului T3 Planorama: Era o clauză care spunea că: cu efectuarea plăţii integrale, a ultimei rate, se face transferul automat către proprietar. A fost 70% noroc şi 30% insistenţele noastre.

De la proprietar în acte până la a locui în casa ta a fost, însă, cale lungă. Blocul nu era gata. L-au terminat proprietarii, după ce au mai investit, împreună, încă 300.000 de euro. 

Florin Vasile, preşedintele blocului T3 Planorama: A fost mai ușor decât să stai în instante. Am lucrat, am făcut chiar lucruri mai bune decât le proiectaseră ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat