Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O echipă Observator a mers în Israel şi a filmat dronele militare pentru care România pune la bătaie 270 de milioane de euro

Cu războiul la graniţă, armata română se înarmează până-n dinţi. Autorităţile pun la bătaie aproape 600 de milioane de euro pentru câteva zeci de drone militare. S-a dat deja startul licitaţiilor. Aeronavele de luptă, fără pilot, pot fi dotate cu armament, distrug inclusiv tancuri,  şi sunt eficiente în misiuni de supraveghere şi recunoaştere.

de Bianca Iacob

la 20.09.2022 , 17:09

Sunt drone militare extrem de performante. În zborul de testare este un Hermes 900. Fratele lui mai mic, dar la fel de eficient şi performant, Hermes 450, este un model de dronă care îndeplineşte specificaţiile pentru care România a deschis o licitaţie şi este gata să ofere 270 de milioane de euro.

De banii aceştia ar trebui să cumpărăm 21 de aeronave de luptă din Israel. O echipă Observator a mers acolo şi a filmat aeronavele.

Bianca Iacob, reporter Observator: Masada, Israel, punctul cu cea mai joasă altitudine de pe Glob. Aici, israelienii testeaza dronele folosite de forţele aeriene ale armatei israeliene. Sunt aparate de zbor care pot survola spaţiul civil aerian pentru misiuni de recunoaştere, supraveghere, dar şi misiuni de salvare. este o dronă din categoria a doua a NATO şi poate sta în zbor până la 36 de ore.

Vezi și

Dronele Hermes 450 au şase metri lungime, ating 176 de km/h şi pot ajunge până la 5.500 de metri altitudine. Cu o rază de acţiune de până la 300 de km, pot transporta aproape 180 de kilograme de armament. În fabrica din Israel se lucrează la foc continuu. 

Pe acelaşi subiect

Assaf Cohen, Director de Dezvoltare, Divizia Aerospatiala: Aici suntem la linia de asamblare, unde asamblăm toate componentele. Ne asigurăm că toate sistemele funcţionează cum trebuie şi apoi le trimitem către testare. Pentru zboruri de testare.

România deschide licitaţia pentru drone militare

Assaf Cohen, Director de Dezvoltare, Divizia Aerospatiala: Imediat ce trec de verificări, dronele sunt gata de zbor. Acest sistem verifică şi testează fiecare componentă, pentru a se asigura că este gata de zbor. În partea din faţă sunt computerul de zbor, computerul de misiune, comunicaţiile. 

Aici avem o cameră panoramică.

Bianca Iacob, reporter Observator: În aceste momente, drona decolează pentru un zbor tehnic. În mod normal, zborurile sunt pe graniţa statului Israel, pentru misiuni de supraveghere în mod special. este controlată în mod automat dintr-un centru de comandă. 

Assaf Cohen, Director de Dezvoltare, Divizia Aerospatiala: România cere să producă şi să le asambleze în ţară. Aripile şi coada vor fi construite în România. Am început deja să negociem cu companiile, să ne asigurăm că vom începe cât mai repede. Este o chestiune de câteva luni pentru a construi o astfel de unitate. 

Vasile Dincu, ministrul Apărării: Am agreat împreună cu domnul ministru o serie de elemente de instrucţie în comun. Inclusiv tehnologii emergente şi disruptive. inteligenţă artificială şi medicină militară. 

Benjamin Gantz, ministrul Apărării Israel: Israel şi România, ambele ţări au trecut prin încercări să-şi construiască şi să-şi apere societatea liberă democratică. 

Iar România nu se opreşte aici. Pune la bătaie alte 300 de milioane de dolari, prin achiziţie directă, pentru 18 drone Bayraktar din Turcia. Pot zbura la o înălţime de opt mii de metri şi pot distruge tancuri și artilerie cu bombe perforatoare ghidate cu laser. Sunt echipate cu patru bombe şi pot sta în aer până la 27 de ore.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Exclusiv Observator » O echipă Observator a mers în Israel şi a filmat dronele militare pentru care România pune la bătaie 270 de milioane de euro