Antena Meniu Search
x

Video Ofiţeri SRI sub acoperire, printre pasagerii zborurilor din România. Imagini de la situațiile pentru care se antrenează

Călătorim cu avionul din România în zeci de destinaţii, fără să ştim că pe scaunul de lângă noi ar putea sta un ofiţer SRI. Supranumiţi Şoimii Aerului, acţionează doar dacă securitatea zborului este pusă în pericol. Când nu sunt la bordul aeronavelor, sute de luptători antitero se antrenează săptămânal aproape de Capitală pentru cele mai grele misiuni. O echipă Observator a petrecut câteva ore alături de această unitate de elită. Cum a arătat exerciţiul, vedeţi în materialul video de mai jos.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 23.11.2022, 20:09

Vezi și

În "avionul" în care filmează Echipa, doi dintre călători sunt agenţi SRI. Supranumiţi Şoimi ai Aerului, ofiţerii sunt pregătiţi să intervină oricând dacă la bord are loc un atac terorist. În acest exerciţiu, alarma este dată de stewardesă la mai puţin de 30 de minute de la decolare.

Doi bărbaţi mascaţi şi cu arme automate vor să deturneze zborul. În timp ce teroriştii ameninţă pasagerii de pe culoar, unul dintre ofiţeri intervine. Trage două focuri către atacatori şi îi neutralizează.

Timpul de reacţie este principalul atu al trupelor SRI

Sunt doar câteva secunde la dispoziție pentru cei de la antitero în care pot rezolva o situaţie de risc extrem la bordul unei aeronave. Acţiunea trebuie să fie rapidă, fermă. Orice glonţ tras în plus poate ucide un pasager nevinovat sau poate depresuriza aeronava.

Luptător SRI: Avem nevoie de reacţie rapidă. Într-un spaţiu foarte îngust. Cu densitate mare de oameni, la zece mii de metri, într-o cabină presurizată.

Serviciul de securitate Air Marshal sau Şoimii Aerului este un program demarat în România de peste 25 de ani. Agenţii antitero ai SRI sunt singurii care pot fi îmbarcaţi la bordul aeronavelor româneşti pentru securitatea aeronavei, indiferent de destinaţia zborului.

Luptător SRI: Un număr limitat de luptători, antrenaţi special doar pentru acest gen de misiuni. Nu ai timp să îţi suni şeful să primneşti aprobare să acţionezi. Misiunea noastră începe în momentul în care am intrat în aeroport şi s eîncheie când aeronava a ajuns la destinaţie.

Fiecare ţară pregăteşte astfel de unităţi de elită, a căror misiune e să vegheze din umbră cum se desfăşoară mii de zbouri. Fiecare agent este înregistrat într-o platformă internaţională astfel încât în cazul unei alarme la nivel global să poată colabora. Centrul din România unde se antrenează agenţii SRI este cel mai modern din sud estul Europei şi primeşte anual alte cateva zeci de luptători ai aerului de pe întregul continent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Exclusiv Observator » Ofiţeri SRI sub acoperire, printre pasagerii zborurilor din România. Imagini de la situațiile pentru care se antrenează