Meniu
Search
x
Exclusiv

Pățania unui român care a cumpărat cu 30.000 de euro apartament lângă Bucureşti: "Trebuie să păcăleşti pe cineva să se mute aici"

De Andreea Milea la 29.03.2022, 11:50

44 de case şi apartamente s-au vândut în 2020 în zona Chiajna-Dudu-Roşu, lângă București. Asta arată datele Institutului Naţional de Statistică. În realitate, însă, într-un an de zile, în cartierul-dormitor au loc mii de tranzacţii imobiliare. Infrastructura rutieră e complet depăşită. Dimineaţa durează o oră să ieşi din cartier, iar seara traficul pe centura Bucureştiului e complet blocat din cauza barierei CFR de la intrarea în comună. Reţeaua de apă e subdimensionată, iar micro-cartiere întregi nu sunt legate la canalizare. Probleme sunt la tot pasul, numai autorităţile nu le văd. 

Reclamă

Suntem în cel mai mare cartier rezidenţial de la marginea Bucureştiului. Blocuri pestriţe, mai mari sau mai mici, construcţii în scara pisicii, case alandala printre blocuri. Toate au fost ridicate rapid pe un câmp de la marginea unui sat.

Reclamă

Proprietari: Este păcat pentru că dacă ar avea infrastructura potrivită, locul ăsta are foarte mult potenţial să devină ceva frumos. Dar nu ai cum sa faci ceva frumos cand uite cum arată aici...

În cele mai multe cazuri, blocurile sunt construite atât de aproape încât la primele etaje soarele nu ajunge niciodată. 

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Este mult mai greu pentru că sunt in dezvoltare multe apartamente. Cu zecile de mii. 

Pe acelaşi subiect

Iar zona e un continuu şantier. 

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Aici dezvoltatorii profită de legislaţie, îşi iau loturi apropiate şi îşi dau singuri acorduri de construcţie. Dacă vedeţi, blocurile din spate sunt construite în scară.

Locatară: Vreau să plec din acest cartier murdar, neîngrijit. Am crezut, greşeală, am crezut că va fi minunat. Ca să descopăr într-un an şi 10 luni că e un cartier jalnic.

Reporter: E un coşmar?

Locatară: E un coşmar, exact. 

Cel mai mare cartier rezidenţial, la doar 4 kilometri de Bucureşti, nu e tocmai cel visat de proprietari

Aproape 60.000 de oameni locuiesc în el. Pentru mulţi, calvarul începe de când ies din scara blocului.

Reclamă

Andreea Milea, reporter Observator: Este ora 8 dimineaţa şi aşa îşi încep ziua locuitorii celui mai mare cartier din Chiajna. Pentru o portiune de mai putin de 1 km si jumatate, practic până la ieşirea din complex, şoferii pierd la începutul zilei 30, 40 de minute în trafic.  

Reporter: Vă mai ţin nervii aici?

Bărbat: Nu. Sincer nu, dar nu am ce face.

Reporter: Puteţi să vindeţi?

Bărbat: Nu pot să vând. Am construit o casă în mijlocul câmpului şi m-am înconjurat de blocuri. Este strigător la cer! 

De la 7 până după ora 9 dimineaţa e un haos în fiecare zi. Doar două străzi preiau un flux de câteva mii de maşini. 

Mulţi au aici doar gaze şi curent electric în ceea ce trebuia să fie un cartier de lux

În loc de canalizare au fosă şi în loc de reţea de apă, puţ. Fără şcoli, spitale sau parcuri. Unii au asfalt, alţii noroaie, şi doar avuţii se bucură de locuri de parcare. Poate şi de aceea, trotuarele şi spaţiile verzi nu există, pentru că doar acolo mai este loc pentru maşini. 

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Aici unde ne aflăm, în acest complex, ar trebui sa fie 400 de locuri de parcare. La acest moment nu este construit nici măcar un loc legal de parcare. Tot ce este aici este pur şi simplu construit pe spaţiul care trebuia să fie spaţiu verde. 

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Aleea este foarte îngustă pentru că dezvoltatorul și-a dat singur autorizare. 

Reporter: Câţi metri sunt aici?

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: 5 metri. Ar fi trebuit sa fie 9 metri jumătate. Între cele două sunt 9 metri jumătate.

Reporter: Și aici nu a mai respectat?

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Nu. Aici trebuia sa fie un ansamblu care ducea din strada Tineretului, în Ilie Petre, dar a renunţat. A făcut schimb cu celălalt proprietar de teren și a construit blocul mare. Aici era o cale de acces către dus, sens unic și pe partea cealaltă către ieșire, dar acum avem drum blocat.

Reporter: Cum intră pe aici mașina de pompieri?

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Nu are cum să între. 

Planurile nu coincid cu realitatea

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: La autorizații în documente apar că au documentele în regulă, numai că după ce se iau autorizaţiile încep construcțiile. Aici, în cazul nostru, proiectantul nu știe că s-a terminat blocul. Blocul vândut şi dat în folosinţă.

Reporter: De câţi ani?

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: De 3 ani. 

Diferenţe ar fi şi la materialele folosite pentru construcţie. 

Reporter: Pe astea cine le-a pus?

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Dezvoltatorul. O să trebuiască să le facem din nou.

Aici avem calitatea execuţiei, o avem aici... bloc crăpat.

Reporter: Când s-a crăpat blocul?

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Are 3 ani blocul, de un an e aşa crăpat. Dezvoltatorul spune că nu e vina lui. 

O problemă nu vine niciodată singură. Fosele sunt reţetă sigură pentru igrasie la demisol

Mitu Viorel a cumpărat apartamentul în 2019 cu 30.000 de euro. Acum ar vrea să lase totul şi să plece. 

Mitu Viorel, locatar: Nu ai cum să vinzi. Trebuie să păcăleşti pe cineva să se mute aici. 

Locatară: A început cu umezeală, se vedea peretele ud, în cateva zile a început să apară mucegai alb. După care a început să crească umezeală, să se ingalbenească și mi-am dat seama că e jale. 

Ironic, imensul cartier se poate lăuda cu sute de saloane de înfrumuseţare, câte unul la aproape fiecare parter de bloc. 

Este o zonă plină de domnişoare care au cerinţă pe aşa ceva. Ca să nu zic altceva. E o zonă unde stau foarte multe fete care se ocupă de videochat şi chestii de genul. Nu le mai trebuie canalizare și drum public si parcări, le trebuiesc saloane. 

Multe saloane în cartier... şi nicio şcoală

Cele două unităţi de învăţământ din comună sunt insuficiente. O a treia este acum în construcţie, dar tot nu e suficient. De ani de zile, copiii din Chiajna învaţă în Bucureşti. 

Daniel Noici, preşedinte asociaţie de locatari: Se caută pe internet un om care are disponibilitate, se achită o taxă, se merge, se pune viza de flotant și acolo fiecare își face nevoia ca să-și ducă copilul. 

Câte vize de flotant s-au dat în București, pentru ca părinții să aleagă școlile preferate pentru copii 

Bucureşti  2021 

Sector 1 - 5.613

Sector 2 - 5.595

Sector 3 - 7.853

Sector 4 - 7.566

Sector 5 - 3.893

Sector 6 - 7.618

Total 38.138  

Peste 7.600 de vize de flotant au fost emise în Sectorul 6 anul trecut. Acolo au ajuns majoritatea copiilor din Chiajna. Dacă unii îşi regretă acum decizia de a se muta în Chiajna, alţii au plătit zeci de mii de euro pe apartamente în care nici nu au mai putut să se mute. 200 de oameni se plâng că au fost păcăliţi de un dezvoltator care le-a luat banii şi dus a fost. La bloc nu s-a mai lucrat de doi ani. 

Păgubit: 31.000 de euro. Am plătit totul integral pentru că ni s-a făcut o reducere oarecum, dacă dăm toţi banii cash înainte. Din 2020 nu au mai lucrat.

Reporter: V-au zis de ce?

Păgubit: Nu mai au bani. Au intrat in colaps. Da. Exact așa s-au exprimat.

Reporter: Şi banii dumneavoastră?

Păgubit: Banii noștri au fost folosiți pentru a termina alte proiecte în altă parte. Plătim în fiecare lună suma de 4.500 de lei rate la bancă, noi mai plătim și chirie pe deasupra. 

Oamenii spun că totul a fost premeditat de dezvoltatori

Savu Ion Sorin, păgubit: Termenul finalizării clădirii nu a fost același peste tot. A dat termene tuturor în funcție de cum a putut să-i păcălească în faţa notarului. Ne-a cerut prețuri diferite. De exemplu, eu am plătit 30.000, altul a plătit 33.000, altul a plătit 25.000 pe aceeași metri pătrați utili. 

Conform păgubiţilor, pare că dezvoltatorii fac legea şi tot ei o încalcă. Am vrut să vedem ce are de spus primăria despre problemele din Chiajna. Mircea Minea este primar din 1996. Practic, semnătura lui este pe mai tot ce s-a construit în comuna cu pretenţii de oraş. 

Reporter: Bună ziua! Am venit și noi la domnul primar.

Secretară Primăria Chiajna: Nu este. Este plecat la CJ legat de evenimentele din Ucraina. 

Reporter: Ce legătură are Primăria Chiajna?

Secretară Primăria Chiajna: Păi eu ştiu ce legătură are? Nu ştiu.

Reporter: Dar domnul viceprimar?

Secretară Primăria Chiajna: Domnu' vice e plecat pe teren.

Reporter: Dar domnul arhitect-şef?

Secretară Primăria Chiajna: Rareş? 

Arhitect-şef: Până nu vorbeşte cu purtătorul de cuvânt, nu. Nu dau niciun interviu. ​

Reporter: Nu putem să vorbim cu dumneavoastră deloc?

Arhitect-şef: Vorbiţi că avem ofiţer de presă.

Reporter: Nu cred că este specializat ofiţerul de presă în urbanism.

Arhitect-şef: Nu dau niciun interviu. 

Purtătorul de cuvânt era în concediu medical. 

Secretară Primăria Chiajna: Îi scoate nişte fire de la nas că a avut o problemă, a fost operat şi... 

Două ore mai târziu, reuşim să dăm de primar la telefon.

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Să rezolve cu dezvoltatorii, nu primăria are treabă aici! Am crezut că mă întrebaţi de mine, de sport, că mă văd fotografiat în sport.

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Noi avem drumurile publice care sunt în sarcina noastră, noi bagam canalizare, apă, gazul, tot ce trebuie, electricul, restul, dezvoltatorii sunt proprietari pe terenurile lor. 

Reporter: De ce se vaită lumea?

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Au canalizare, au tot. Au puţ şi fosă septică, nu au canalizare. Păi nu vor să se branşeze, domnişoară!

După negocieri, reuşim să obţinem o promisiune de la primar

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Mă sunaţi săptămâna viitoare şi îmi fixez o oră să dau un interviu la dumneavoastră.

Reporter: Săptămâna viitoare?

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Da!

Reporter: Promiteţi?

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Adică ce înseamnă promiteți?

Reporter: Promiteți că ne vedem săptămâna viitoare?

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Păi da, dar veniţi de dimineaţă la mine.

Reporter: Mie îmi spuneţi ziua şi ora şi eu vin.

Mircea Minea, primarul comunei Chiajna: Domnișoară, vorbim miercuri, de azi într-o săptămână, miercuri la ora 10, ne vedem la primărie. 

Nu ne-am mai văzut. Primarul a fost prea ocupat ca să îşi onoreze promisiunea. În final, am vorbit cu purtătorul de cuvânt. 

Florin Petrescu, purtător de cuvânt Primăria Chiajna: Toate imobilele din comună Chiajna sunt construite legal. Cei care se simt nedreptăţiţi și au senzația că acolo s-a făcut ceva ilegal se pot adresa justiției. 

Până acum nu am primit datele solicitate de la primăria Chiajna cu privire la câţi oameni au depus cereri de branşare la canalizare ori câte autorizaţii de construcţie s-au emis în cel mai mare cartier rezidenţial de la marginea Capitalei. 

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Apartamente de 69.000 de euro, într-un bloc construit în câmp. Nu au lumină şi seara ies cu lanterna
Exclusiv Observator• pe 17.05.2022 la 16:52
Foto
Apartamente de 69.000 de euro, într-un bloc construit în câmp. Nu au lumină şi seara ies cu lanterna
Apartamente de 69.000 de euro, într-un bloc construit în câmp. Nu au lumină şi seara ies cu lanterna
recomandari pe a1.ro
Cum pot politicienii precum Piedone să posteze mesaje pe rețelele sociale din închisoare, deși gadget-urile sunt interzise
Cum pot politicienii precum Piedone să posteze mesaje pe rețelele sociale din închisoare, deși gadget-urile sunt interzise
Virgil a plătit 250.000 de euro pe o casă, iar când a fost gata s-a trezit sub umbra unui bloc nou, de 6 etaje
Exclusiv Observator• pe 16.05.2022 la 20:19
Foto
Virgil a plătit 250.000 de euro pe o casă, iar când a fost gata s-a trezit sub umbra unui bloc nou, de 6 etaje
Virgil a plătit 250.000 de euro pe o casă, iar când a fost gata s-a trezit sub umbra unui bloc nou, de 6 etaje
PARTENERI
Părinții adoptivi ai Sorinei Săcărin au cerut despăgubiri pentru imaginile în care fetița este scoasă cu forța din casă. Cum a răspuns instanța
Fanatik.ro
Părinții adoptivi ai Sorinei Săcărin au cerut despăgubiri pentru imaginile în care fetița este scoasă cu forța din casă. Cum a răspuns instanța
Părinții adoptivi ai Sorinei Săcărin au cerut despăgubiri pentru imaginile în care fetița este scoasă cu forța din casă. Cum a răspuns instanța
Stațiunea din România cea mai apropiată de cer. E unică la noi în țară! Vezi locul unde pământul atinge norii / FOTO
spynews.ro
Stațiunea din România cea mai apropiată de cer. E unică la noi în țară! Vezi locul unde pământul atinge norii / FOTO
Stațiunea din România cea mai apropiată de cer. E unică la noi în țară! Vezi locul unde pământul atinge norii / FOTO
Fotografiile șocante pe care autorul masacrului le-a trimis unui coleg cu câteva zile înainte de atac
libertatea.ro
Fotografiile șocante pe care autorul masacrului le-a trimis unui coleg cu câteva zile înainte de atac
Fotografiile șocante pe care autorul masacrului le-a trimis unui coleg cu câteva zile înainte de atac
Horoscopul zilei de 26 mai 2022. Racii au succes la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 26 mai 2022. Racii au succes la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 mai 2022. Racii au succes la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Apariție surpriză la Rolland Garros. Cine a venit să o susțină pe Halep. A făcut show, momentul a fost filmat de o vedetă.VIDEO
GSP
Apariție surpriză la Rolland Garros. Cine a venit să o susțină pe Halep. A făcut show, momentul a fost filmat de o vedetă.VIDEO
Apariție surpriză la Rolland Garros. Cine a venit să o susțină pe Halep. A făcut show, momentul a fost filmat de o vedetă.VIDEO
Contabil acuzat că a delapidat bugetul unei primării, iertat de judecători pentru că este un om amabil, liniștit, onest și serios
Ziare.com
Contabil acuzat că a delapidat bugetul unei primării, iertat de judecători pentru că este un om amabil, liniștit, onest și serios
Contabil acuzat că a delapidat bugetul unei primării, iertat de judecători pentru că este un om amabil, liniștit, onest și serios
Cum afli dacă numărul tău de telefon a fost blocat
Useit
Cum afli dacă numărul tău de telefon a fost blocat
Cum afli dacă numărul tău de telefon a fost blocat
„Dragonul morții” a fost descoperit în Argentina. Ce dimensiune fantastică avea reptila zburătoare
Useit
„Dragonul morții” a fost descoperit în Argentina. Ce dimensiune fantastică avea reptila zburătoare
„Dragonul morții” a fost descoperit în Argentina. Ce dimensiune fantastică avea reptila zburătoare
Londra a aprobat vânzarea clubului Chelsea pentru aproape 5 miliarde de euro. Abramovici l-a cumpărat cu nici 200 de milioane
Wall Street
Londra a aprobat vânzarea clubului Chelsea pentru aproape 5 miliarde de euro. Abramovici l-a cumpărat cu nici 200 de milioane
Londra a aprobat vânzarea clubului Chelsea pentru aproape 5 miliarde de euro. Abramovici l-a cumpărat cu nici 200 de milioane
Ce bilet i-a lăsat Traian Băsescu în parbriz șoferului căruia i-a lovit mașina
redactia.ro
Ce bilet i-a lăsat Traian Băsescu în parbriz șoferului căruia i-a lovit mașina
Ce bilet i-a lăsat Traian Băsescu în parbriz șoferului căruia i-a lovit mașina
1 Iunie, Ziua Copilului - o scurtă istorie. De ce nu se sărbătorește peste tot în lume
9am
1 Iunie, Ziua Copilului - o scurtă istorie. De ce nu se sărbătorește peste tot în lume
1 Iunie, Ziua Copilului - o scurtă istorie. De ce nu se sărbătorește peste tot în lume
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
bzi.ro
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
Jennifer Lopez și Ben Affleck au uitat de ochii tuturor și s-au copleșit cu gesturi și atingeri tandre în public | Foto
tvhappy.ro
Jennifer Lopez și Ben Affleck au uitat de ochii tuturor și s-au copleșit cu gesturi și atingeri tandre în public | Foto
Jennifer Lopez și Ben Affleck au uitat de ochii tuturor și s-au copleșit cu gesturi și atingeri tandre în public | Foto
Laurențiu Reghecampf, cel mai mândru tătic! Uite ce fotografie adorabilă a postat pe social media
Kudika
Laurențiu Reghecampf, cel mai mândru tătic! Uite ce fotografie adorabilă a postat pe social media
Laurențiu Reghecampf, cel mai mândru tătic! Uite ce fotografie adorabilă a postat pe social media
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 91 LIVE TEXT. Atacuri cu rachete asupra regiunilor Zaporijie şi Dnipropetrovsk. Zelenski anunţă că situaţia din Donbas este ''extrem de dificilă''
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 91 LIVE TEXT. Atacuri cu rachete asupra regiunilor Zaporijie şi Dnipropetrovsk. Zelenski anunţă că situaţia din Donbas este ''extrem de dificilă''

Război Rusia - Ucraina, ziua 91 LIVE TEXT.  Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerțul maritim în...

Publicat la ora 12:11
Război Rusia - Ucraina, ziua 91 LIVE TEXT. Atacuri cu rachete asupra regiunilor Zaporijie şi Dnipropetrovsk. Zelenski anunţă că situaţia din Donbas este ''extrem de dificilă''
Primii copii identificați (dreapta) după masacrul din Texas. Atacatorul (stânga) îşi ucisese înainte bunica

Primii copii identificați după masacrul din Texas. Printre lacrimi şi suspine, părinţii fac coadă ca să ajute la recunoaşterea victimelor

Publicat la ora 10:55
Primii copii identificați după masacrul din Texas. Printre lacrimi şi suspine, părinţii fac coadă ca să ajute la recunoaşterea victimelor
George Soros avertizează: Invazia din Ucraina ar putea marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial

George Soros avertizează: Invazia din Ucraina ar putea marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial

Publicat la ora 10:24
George Soros avertizează: Invazia din Ucraina ar putea marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial
Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad

Șefa Russia Today: Dacă Rusia nu câștigă războiul se termină rău pentru toată omenirea

Publicat la ora 11:33
Șefa Russia Today: Dacă Rusia nu câștigă războiul se termină rău pentru toată omenirea
CITEȘTE PE A1.ro
Răzvan Fodor, mesaj neașteptat pentru Irina Fodor înainte de plecarea în America Express - Drumul Aurului. Ce i-a comentat Radu Vâlcan la postarea de pe Internet: „Poate o să ai timp să...”
Răzvan Fodor, mesaj neașteptat pentru Irina Fodor înainte de plecarea în America Express - Drumul Aurului. Ce i-a comentat Radu Vâlcan la postarea de pe Internet: „Poate o să ai timp să...”
„Emoție e al patrulea meu nume”. Ce au mărturisit Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru în aeroport, cu puțin timp înainte de plecarea în America Express:
„Emoție e al patrulea meu nume”. Ce au mărturisit Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru în aeroport, cu puțin timp înainte de plecarea în America Express:
Superbet
Mega câștiguri pline de bonusuri de neimaginat (P)

Mega câștiguri pline de bonusuri de neimaginat (P)

Mega câștiguri pline de bonusuri de neimaginat (P)

Breaking News

Klaus Iohannis a promulgat Legea offshore

Klaus Iohannis a promulgat Legea offshore