Peştele congelat, la analize de laborator. La macrou 25% e gheaţă, iar contaminarea e la limită
Cumperi peşte congelat dar plăteşti mai mult gheaţă. E posibil să fi păţit asta chiar azi, când a fost "dezlegare". Am dus la analize peştele pe care îl cumpără românii în această perioadă. Şi am descoperit că uneori cumpărăm gheaţă la preţ de peşte, iar cantitatea de mercur este extrem de mare. Multe produse au fost deja retrase de pe piaţă. Urmăriţi un nou episod Ce ne puneţi în mâncare.
Sigur că e proaspătă! Nu veţi auzi niciodată alt răspuns, fie că mergeţi la piaţă ori la supermarket ca să cumpăraţi peşte. La prima vedere, chiar aşa e. Peştele stă nemişcat, privind în gol, regulamentar, de pe un pat de gheaţă. Chiar prea multă gheaţă, aveam să aflăm după ce am ajuns cu peştele în laborator.
"Am avut o probă de dorada, de merluciu si celelalte probe de macrou. Analizele ne arată că macroul este o problema. Glazură declarată de exemplu pe unul dintre produse ca fiind maxim 10 la sută este în realitate de 26 la sută. Plătim gheaţa la preţ de peşte!", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Peştele congelat, la analize de laborator
Producătorii sunt obligaţi să scrie pe etichetă cât e gheaţă şi cât e peşte, doar că ceea ce scrie pe etichetă nu prea se respectă.
"Noi avem de exemplu un file de macrou cu piele etichetat ca fiind 10 la sută procent de glazură şi determinat în laborator a fi 26,26% procentul de glazură", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Am vrut să vedem şi care este procentul de mercur din peşte, ceva ce poate transforma unul dintre cele mai sănătoase alimente într-o otravă pentru organism.
"Macrou sunt valori apropiate de limitele legale pe aproape toate probele determinate", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Legislaţia referitoare la contaminanţii din industria alimentară impune pentru reziduurile de mercur din macrou o limită între 0,3 si 1 miligram per kilogram. Iar specific pentru această specie de macrou limita este de 0,3.
"Având în vedere ca în această perioadă se consumă cantităţi mari de peşte în detrimentul cărnii şi altorproduse de origine animale, un consum foarte mare şi repetat a unor astfel de produse poate genera acumularea de mercur în organism poate conduce la intoxicaţie cu mercur", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
"Intoxicaţia este lentă, este de durată, se produce la consumul îndelungat şi în cantităţi mai mari, dacă mănânci frecvent peşte, începi cu nişte chestii foarte nespecifice stare de oboseală poţi să ai dureri de cap, poţi să ai multe erupţii pe piele, dureri de articulaţii pe care nu prea le legi de ceva, dacă nu ajungi la un medic să pună piesele de puzzle împreună şi să îţi dea să faci o determinare a mercurului din sânge şi să vezi atunci dacă există o intoxicaţie", a declarat Şerban Damian, nutriţionist.
Sunt tot mai multe controale în magazinele cu specific pescăresc în această perioadă, când oamenii cumpără mult peşte pentru zilele de dezlegare. Inspectorii ANSVSA au descoperit file de somon marinat cu listeria, o bacterie extrem de periculoasă. Listerioza se poate confunda uşor cu o gripă, oamenii au febră, dureri musculare sau gastrice, dar boala duce la complicaţii dacă nu e tratată.
La ce trebuie să fim atenţi
"Probe neconforme care au condus la retragerea unor cantitati importante de peste din reteaua de comercializare. Sancţiuni care pot merge de la simple măsuri contravenţionale apoi măsuri complementare de confiscare a cantităţilor respective şi anumite situaţii chiar dosare penale. În perioada următoare, toate aceste controale se intensifică la nivel naţional pe tot ceea ce înseamnă peşte", a declarat Ionuţ Oleleu, vicepreşedintele ANSVSA.
Dar şi noi, cei care cumpărăm, trebuie să fim atenţi la ce găsim în vitrinele cu peşte. Sunt câteva semne care ne arată că produsul este, într-adevăr, aşa cum ne spune orice vânzător - proaspăt şi bun.
Pentru peşte proaspăt, ochii trebuie să fie transparenţi, proeminenţi şi strălucitori solzii bine prinşi de corp, carnea fermă. Atunci când este apăsată, trebuie să revină la forma iniţială cât mai repede. La peşte congelat, ambalajul trebuie sa fie intact, fără găuri sau rupturi. Evitaţi produsele cu cristale mari de gheaţă sau pete albe.
Iar noi vom continua să analizăm produsele de la raft şi să punem autorităţilor aceeaşi întrebare - Ce ne puneti în mâncare?
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰