Antena Meniu Search
x

Video Politologul Andrei Ţăranu, despre soarta lui Vladimir Putin: "Sfârşitul nu poate să fie bun"

PODCASTURILE OBSERVATOR. Invitat la Podcasturile Observator cu Marius Pancu, Andrei Țăranu, politolog, a vorbit despre situația actuală de pe frontul din Ucraina, strategiile prin care a acționat Vladimir Putin, posibilul scenariu în care acesta ar putea folosi arma nucleară, cum ar putea să se termine războiul, dar și care ar putea fi soarta președintelui Federației Ruse. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 19.10.2022, 17:45

Vezi și

Putin, cumparat cu Ceaușescu și Hitler

Andrei Țăranu, politolog: Avem două exemple, două comparații. Una cu Hitler. Hitler a pierdut războiul Angliei în momentul în care în loc să se concentreze pe aerodromurile britanice și pe industria aeronautică de pe insulă, l-a dus, ca răzbunare, să bombardeze Londra. Marea Britanie a reușit să-și recupereze forța aeriană, astfel încât să facă imposibilă invazia Germaniei asupra insulei și practic, să se termine războiul și fiind începutul sfârșitului pentru regimul lui Hitler. Pare destul de asemănător cu ceea ce se întâmplă în acest moment. Vedem că pe front, armata rusă suferă înfrângeri nenumărate în timp ce, din răzbunare, sunt atacate orașe care n-au niciun fel de importanță strategică. Iar a doua comparație este cu Nicolae Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu în 1989 se afla într-o situație oarecum identică. Adică, nu mai avea niciun prieten în exterior, fusese abandonat chiar și de dictatorii de prin Africa, în Europa Centrală și de Est se schimbase aproape toți conducătorii, în societate era o stare de nemulțumire uriaşă din cauza condițiilor socio-economice și nici armata nu l-a mai ascultat în ziua de 22 decembrie.

Făcând o sinteză în ceea ce privește ambele comparații atribuite lui Putin, politologul Andrei Țăranu este de părere că, indiferent de scenariu, sfârșitul lui Vladimir Putin nu poate fi unul favorabil pentru el. Facțiunile devin din ce în ce mai interesate să obțină putere, indiferent dacă este alături de Putin sau fără el, deoarece fie se simt nemulțumite de modul în care președintele operează situația, fie se simt amenințate. Diferența evidențiată de Andrei Țăranu este faptul că, totuși, nici Nicolae Ceaușescu, și nici Hitler nu au avut asemenea opţiuni și anume atacul nuclear.

Andrei Țăranu, politolog: Făcând o sinteză dintre aceste două comparații, e clar că sfârșitul lui Vladimir Putin nu poate să fie bun. A intrat pe o cale care duce spre o zonă de tunel, adică se duce în spre un sfârșit previzibil, cel al unei înfrângeri anunțate, care va însemna fie pierderea vieții, fie pierderea puterii și o revoluție în Rusia. Situația pare a fi de această natură. Din informațiile pe care le avem, cele care vor determina schimbarea sunt elitele dimprejurul Kremlinului. Însuși Putin, în acest moment, nu cred că mai controlează în totalitate jocul. Sunt tot mai multe facțiuni, unele care vor să-și păstreze puterea, altele care vor să obțină mai multe putere, fie alături de Putin, fie împotriva lui și facțiunile care sunt complet nemulțumite sau se simt amenințate. Cu cât va crește numărul de victime din Ucraina, presiunea social și presiunea elitelor vor converge înspre eliminarea lui Vladimir Putin. Întrebarea este dacă va folosi ultima carte și anume atacul nuclear. Aici este cea mai mare problemă, pentru că cele două exemple pe care vi le-am dat, Hitler și Ceaușescu, nu aveau, din fericire, asemenea formule.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Politologul Andrei Ţăranu, despre soarta lui Vladimir Putin: "Sfârşitul nu poate să fie bun"