Video Proiectul ilegal din Mamaia a fost reluat, deşi ANAR a cerut oprirea lucrărilor după o sesizare Observator
La două săptămâni de la decizia de sistare de urgenţă a lucrărilor de pe șantierul piscinelor pe plaja din Mamaia, comunicată oficial de Apele Române, muncitorii lucrează de zor. Reprezentanţii statului susţin că investitorul a contestat decizia. În plus, insituţiile care ar putea bloca lucrările, Inspectoratul de Stat în Constucţii şi Primăria Constanţa, nu au luat până acum nicio măsură.
Au trecut două săptămâni de când Apele Române au cerut oficial sistarea lucrărilor pe bucata de plajă nouă a şantierului din Mamaia. Pe 15 mai, instituţia anunţa că:
"În urma sesizărilor primite, inclusiv din partea mass-media, structurile de specialitate ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" s-au deplasat în teren şi au inspectat amplasamentul lucrărilor. Prin urmare, ANAR urmează a trasa operatorului economic măsuri, respectiv sistarea de urgenţă a lucrărilor şi readucerea sectorului de plajă la forma iniţială".
Cele trei piscine sunt aproape gata
"Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a solicitat desfiinţarea construcţiilor edificate cu nerespectarea condiţiilor indicate în consultanţa tehnică. Locatarul a contestat solicitarea. "
- Un investitor s-a apucat să facă un proiect grandios pe litoral, dar jumătate de şantier e în zonă protejată...
- Litoralul pentru toţi 2024. Staţiunea cu cele mai mici preţuri la cazări: 69 de lei pe noapte
- Investiţie controversată în Mamaia. Şantier de 12.000 de metri pătraţi, până în buza apei: oficialii locali...
Investitorul are o altă variantă.
"Le-am făcut o hârtie, nu i-am acţionat în instanţă. Mi-au spus că dispun o desfiinţare, nu mi-au spus ce, când, cum, la ce oră. Ei au spus că în termen legal o să se analizeze. Când nu se ia nicio măsură eu consider că putem funcţiona, nu?", a spus Constantin Alin Bucur, investitor.
Investitorul spune că singurele instituţii care ar putea sa-i blocheze santierul nu au făcut nimic aşa că îşi vede liniştit de treabă.
"Inspectoratul de Stat în Construcţii are voie să închidă acest santier, nu a făcut-o. Primăria are voie să închidă acest şantier, nu a făcut-o. În momentul acesta, când vorbim, am o autorizaţie de construcţie şi noi lucrăm conform autorizaţiei", a mai spus Constantin Alin Bucur, investitor.
Asta deşi autorităţile au stabilit că pe partea nou înnisipată este interzisă construirea de piscine semiîngropate sau baruri. Observator a obţinut datele din proiectele realizate pentru supralărgirea plajelor din Mamaia.
Măsurătorile arată că în 2019, înainte de înnisipare, plaja măsura 90 de metri adâncime, de la faleză până la malul apei. Odată cu supralărgirea litoralului, în zona hotelului Rex plaja a mai câştigat 200 de metri. În total, 290 de metri. Şantierul din staţiunea Mamaia ocupă acum aproximativ 90 de metri din plaja veche şi încă 90 de metri din plaja nouă, aici unde legea interzice astfel de construcţii.
De trei săptămâni, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu are nicio concluzie
Solicitările Observator au primit de două ori acelaşi răspuns: "instituţia noastră vă va comunica un răspuns la finalizarea verificărilor".
Nici primăria Constanţa nu a oferit informații clare despre acest caz.
Pentru că şantierul este construit peste situl arheologic subacvatic al litoralului dar şi în zona de protecţie a hotelului Rex, monument istoric de importanţă naţională, avea nevoie de aviz de de la ministerul Culturii. Primăria Constanţa nu l-a cerut înainte de a elibera autorizaţia de construcţie. .
Observator a trimis o solicitare către Ministerul Culturii pe 14 mai. O săptămână mai târziu, ministrul încă nu ştia nimic despre subiect.
"Acum aud de subiect. Mă documentez pe subiect si răspund. Un ministru nu raspunde pe ceva ce nu are... pe ceva la ce nu are toate detaliile", a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.
Acum, instituţia anunţă că va da un răspuns în termenul legal de 30 de zile. Am căutat lămuriri inclusiv la ministerul Turismului.
"Aici e o chestiune care ţine de alte instituţii ale statului, nu de ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Aştept şi eu, ca dumneavoastră, să văd rezultatele", a spus Ștefan Radu Oprea, ministrul Turismului.
Investiţia de 7 milioane de euro îi aparţine fostului deputat Constantin Alin Bucur. Omul de afaceri a concesionat bucata de plajă pentru doi ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰